


Nokkos-hernepihvit – ihastu juurevan nokkosen, makeiden herneiden ja täyteläisen fetan yhdistelmään
40 min
{
Aktiivinen 20 min
Passiivinen 20 min
Pakasteherneiden makeus ja fetan suolaisuus ja hapokkuus täydentävät upeasti nokkospihvien maun. Viiden minuutin tomaattikastike on mitä mainioin lisuke pihveille. Pihvit toimivat erinomaisesti myös kasvisburgereissa!
Reseptin ainekset
4 annosta/8 kpl
1½ l
nokkosenlehtiä (noin 3 dl ryöpättynä)
1 ps (200 g)
pakasteherneitä
2
kevätsipulinvartta
½ dl
vehnäjauhoja
½ dl
korppujauhoja
½ dl
seesaminsiemeniä
1 pkt (200 g)
fetajuustoa
1 tl
oreganoa
½ tl
suolaa
1 dl
oliiviöljyä (paistamiseen)
Kastike
2
valkosipulinkynttä
1 rs (200 g)
kirsikkatomaatteja
3 rkl
oliiviöljyä
4 rkl
tomaattipyreetä
2 dl
vettä
1 tl
suolaa
½ tl
sokeria
¼ tl
mustapippuria
Nokkos-hernepihvit – ohje:
- Ryöppää nokkoset nopeasti kiehuvassa vedessä. Siivilöi nokkoset ja purista kuiviksi.
- Sulata herneet. Pane herneet, nokkoset ja pätkiksi leikatut kevätsipulit sauva- tai tehosekoittimen kulhoon. Soseuta karkeaksi tahnaksi.
- Siirrä tahna isompaan kulhoon. Sekoita siihen vehnä- ja korppujauhot sekä siemenet. Anna turvota 20 minuuttia.
- Murenna feta taikinaan. Lisää mausteet ja sekoita. Paista taikinasta koepala pannulla öljyssä. Tarkista maku ja rakenne. Jos taikina ei pysy kasassa, lisää hieman korppujauhoja ja anna turvota hetki. Muotoile taikina pieniksi pihveiksi.
- Kuumenna öljy pannulla ja paista pihvit molemmin puolin rapeiksi. Siirrä pihvit sivuun.
- Tee kastike. Kuori ja hienonna valkosipulit. Halkaise tomaatit. Pane öljy pannulle ja paista valkosipulia hetki. Lisää pyree. Sekoita vesi joukkoon vispilällä. Keitä 5 minuuttia. Lisää tomaatit ja mausteet. Lisää pihvit kastikkeeseen juuri ennen tarjoilua.
Nokkosen kerääminen ja käsittely
- Nokkonen on rikkaruohojen kuningas, yksi ensimmäisistä keväällä ylös puskevista villivihanneksistamme. Se on helppo tunnistaa, eikä sillä ole vaarallisia näköislajeja.
- Keväällä ja alkukesästä nokkosen nuoret versot ja lehdet ovat parhaimmillaan, mutta satoa voi kerätä syksyyn saakka. Nokkosapajat kannattaa niittää muutaman kerran kesässä. Näin saat uutta satoa muutamassa viikossa.
- Kasvupaikalla on väliä. Kerää nokkoset puhtaalta paikalta, vähintään koiran flexin mitan päästä kävelyteistä ja autotiestä vähintään sata metriä. Nokkonen kerää nitraatteja, joten vältä typpipitoisia paikkoja, kuten karjasuojien ja huussin läheisyyttä sekä lannoitettuja viljelymaita.
- Ryöppäys alentaa nokkosen nitraattipitoisuutta ja poistaa poltinkarvojen pistävyyden. Huuhtele kasvit ensin runsaalla vedellä tai liota hetki vedessä ja siivilöi. Mittaa isoon kattilaan litra enemmän vettä kuin nokkosia on. Upota nokkoset kiehuvaan veteen ja painele pinnan alle. Peitä kattila kannella ja odota 30–60 sekuntia siitä, kun vesi alkaa uudelleen kiehua. Valuta nokkoset siivilään, huuhtele kylmällä vedellä ja purista kuiviksi. Ryöpätyt nokkoset voi käyttää heti tai pakastaa myöhempää käyttöä odottamaan.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat