Kotivinkki

Murotaikina – tällä ohjeella valmistat herkulliset pikkuleivät

32 min
0
0

Murotaikina – tällä ohjeella valmistat herkulliset pikkuleivät

Murotaikinasta syntyy sen seitsemän sorttia pikkuleipiä. Perustaikinaan tarvitset vain sokeria, rasvaa ja jauhoja. Kurkkaa myös ohjeet taikinan soveltamiseen!
Teksti Kati Pohja
Kuvat Joonas Vuorinen
Tulosta
Mainos

Ainekset (40-70 kpl)

Murotaikinan perusohje

  • 200 gvoita
  • 1–1 ½ dlsokeria
  • 4 ½ dlvehnäjauhoja
  • 2 tlleivinjauhetta
  • 1 tlvaniljasokeria

Murotaikinapikkuleivät rusinoilla

  • 200 gvoita
  • 1–1 ½ dlsokeria
  • 4 ½ dlvehnäjauhoja
  • 2 tlleivinjauhetta
  • 1 tlvaniljasokeria

Lisäksi

  • 1 dlrusinoita tai muuta makuainetta
  • ½ dlpähkinärouhetta

Tee näin

32 min
{
AKTIIVINEN20 min
PASSIIVINEN12 min

Murotaikinan perusohje

1. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi.
2. Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää jauhoseos sekä haluamasi makuaineet. Pyöräytä murotaikina sekaisin.

Murotaikinapikkuleivät rusinoilla

1. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi.

2. Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää jauhoseos sekä rusinat ja pähkinärouhe voi-sokerivaahtoon. Pyöräytä taikina sekaisin.

3. Ota taikinasta ruokalusikallisen kokoisia nokareita ja pyörittele ne palloiksi. Nosta pallot leivinpaperin päälle uunipellille ja paina hiukan

litteämmiksi.

4. Kypsennä murotaikinapikkuleipiä 175-asteisen uunin keskitasolla noin 12 minuuttia.

Ideoita murotaikinan soveltamiseen

Makuaineiksi sopivat suklaa, pähkinät, kookoshiutaleet, kaneli ja kardemumma.
Muotoile murotaikinaa käsin pyörittelemällä, pursottamalla, viipaloimalla tai kaulimalla.
Kaulittava tai viipaloitava taikina tulee viilentää jääkaapissa vähintään puoli tuntia ennen työstämistä. Muut muotoilut voi tehdä myös huoneenlämpöisestä taikinasta.
Käytä koristeluun sulaa suklaata, sokerivesikuorrutusta ja koristerakeita.
Kokeile erilaisia sokereita. Korvaa osa kidesokerista fariini- tai muscovadosokerilla tai siirapilla.
Osan vehnäjauhoista voi korvata kaakaojauholla, manteli- tai pähkinäjauheella tai graham- tai ruisjauhoilla.
Yleisin epäonnistumisen syy on väärä rasvan ja jauhojen suhde. Siksi kannattaa paistaa pari koekakkua. Jos pikkuleivät leviävät uunissa, pitää lisätä jauhoja. Jos ne ovat liian kovia, lisää taikinaan pehmeää rasvaa. Hyvän pikkuleipätaikinan tuntee sormenpäissä. Se ei tartu eikä murene.

Vinkki!

HUOM. Murotaikinapikkuleipien määrä ohjeessa on 40–70 kpl koosta riippuen.

MITÄ PIDIT?
0
Katso myös nämä