Paahtopaisti – näin loihdit tavallista herkullisemman paistin juhlapöytään
50 min

Paahtopaisti – näin loihdit tavallista herkullisemman paistin juhlapöytään
Paahtopaisti on klassinen juhlaruoka, joka on helppo tehdä, kun muistaa muutaman niksin. Tuoreesta piparjuuresta tehty kastike viimeistelee herkun.
Ainekset (4 annosta)
- 600–800 gpaahtopaistin fileetä
- 2 rklöljyä tai kirkastettua voita
- 2 rklmustapippuria rouhittuna
- sormisuolaa
- tuoreita yrttejä (esimerkiksi timjamia tai rosmariinia)
Piparjuurikastike
- 2–3 cm:n pala piparjuurta
- 1 dlranskankermaa
- 2 rklsokeria
- 1 rkldijoninsinappia
Tee näin
50 min
{
AKTIIVINEN20 min
PASSIIVINEN30 min
Paahtopaisti valmistuu näin:
- Kuivaa kevysti lihan pintaa talouspaperilla. Hiero pintaan öljyä tai kirkastettua voita. Kuumenna valurauta- tai grillipannu ja paista lihan jokaiselle sivulle ruskea paistopinta.
- Laita paahtopaisti vuokaan ja hiero pippuria lihan pintaan. Jos haluat, voit ripotella hienonnettuja tuoreita yrttejä päälle. Työnnä lämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan ja kypsennä 120-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia tai kunnes paistin sisälämpötila on 53–54 astetta. Paistoaika riippuu lihan paksuudesta.
- Ota vuoka pois uunista ja anna lihan vetäytyä ja jäähtyä.
- Tee kastike paistin vetäytyessä. Kuori piparjuuri ja raasta se. Yhdistä kulhossa ranskankerma, sokeri, sinappi ja raastettu piparjuuri. Sekoita hyvin ja laita jääkaappiin maustumaan.
- Leikkaa paahtopaisti poikkisyin niin ohuiksi siivuiksi kuin mahdollista. Ripottele sormisuolaa päälle. Tarjoa piparjuurikastike paahtopaistin kanssa. Piparjuuri menettää makua ajan myötä, joten se kannattaa tarjota heti. Koristele paahtopaisti tuoreilla yrteillä.
- Tee paahtopaistin lisukkeeksi esimerkiksi Hasselbackan perunoita.
Vinkit!
- Murskaa kokonaiset mustapippurit morttelissa juuri ennen käyttöä. Tuoreen pippurin aromi on voimakkaampi kuin myllypippurin.
- Paista lihan pinnat kuumalla pannulla. Liha saa paahteisen maun eikä kuivu pitkän kypsennyksen aikana. Kypsennä paisti mureaksi matalassa lämmössä uunissa. Filee tarvitsee hiukan lyhyemmän paistoajan kuin perinteinen paahtopaisti.
- Voit valmistaa paahtopaistin muutama päivä ennen tarjoilua, mutta leikkaa se vasta tarjoilupäivänä. Leikattuna liha kuivuu nopeasti.
Valmistus vaihe vaiheelta
Katso myös
MITÄ PIDIT?
3.38