3,4(54)
Paahtopaisti – näin loihdit tavallista herkullisemman paistin juhlapöytään
50 min
{
Aktiivinen 20 min
Passiivinen 30 min
Paahtopaisti on klassinen juhlaruoka, joka on helppo tehdä, kun muistaa muutaman niksin. Tuoreesta piparjuuresta tehty kastike viimeistelee herkun.
3.12.2018
 |
Kotivinkki
Reseptin ainekset
4 annosta
Paahtopaisti
800 gpaahtopaistia
2 rklöljyä tai kirkastettua voita
2 rklmustapippuria rouhittuna
sormisuolaa
tuoreita yrttejä (esimerkiksi timjamia tai rosmariinia)
Piparjuurikastike
2–3 cm:n pala piparjuurta
1 dlranskankermaa
2 rklsokeria
1 rkldijoninsinappia

Paahtopaisti – ohje:

  1. Kuivaa lihan pinta kevyesti talouspaperilla ja hiero siihen öljyä tai kirkastettua voita. Kuumenna valurauta- tai grillipannu ja paista liha joka puolelta kauniin ruskeaksi.
  2. Siirrä paisti uunivuokaan ja hiero lihan pintaan mustapippuria. Voit myös halutessasi lisätä päälle hienonnettuja tuoreita yrttejä, jotka antavat herkullista makua. Työnnä lämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan ja kypsennä 120-asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on oikea. Jos haluat paistin punertavana (medium), jätä sisälämpötila 53–57 asteeseen. Aavistuksen punertavan paistin sisälämpötila on 58–62 astetta ja täysin kypsän paistin sisälämpötila 65 astetta. Paistoaika vaihtelee lihan paksuuden mukaan, tavallisesti noin 1–1½ tuntia/kg.
  3. Ota vuoka pois uunista ja anna lihan vetäytyä ja jäähtyä hetken aikaa.
  4. Tässä vaiheessa voit valmistaa piparjuurikastikkeen. Kuori piparjuuri ja raasta se hienoksi. Yhdistä kulhossa ranskankerma, sokeri, sinappi ja raastettu piparjuuri. Sekoita ainekset hyvin ja laita kastike jääkaappiin maustumaan.
  5. Leikkaa paahtopaisti poikkisyin ohuiksi siivuiksi. Ripottele päälle sormisuolaa antamaan makua. Tarjoile paahtopaisti piparjuurikastikkeen kanssa. Muista, että piparjuuri menettää makua ajan myötä, joten tarjoile kastike heti. Viimeistele annos tuoreilla yrteillä.
  6. Tee paahtopaistin lisukkeeksi esimerkiksi Hasselbackan perunoita.

Vinkit!

  • Murskaa kokonaiset mustapippurit morttelissa juuri ennen käyttöä. Tuoreen pippurin aromi on voimakkaampi kuin myllypippurin.
  • Paista lihan pinnat kuumalla pannulla. Liha saa paahteisen maun eikä kuivu pitkän kypsennyksen aikana. Kypsennä paisti mureaksi matalassa lämmössä uunissa.
  • Voit valmistaa paahtopaistin muutama päivä ennen tarjoilua, mutta leikkaa se vasta tarjoilupäivänä. Leikattuna liha kuivuu nopeasti.
Valmistus vaihe vaiheelta
Vaihe 1
Poista lihasta kalvot. Katso jo tässä vaiheessa leikkausta varten, miten lihansyyt kulkevat. Kypsästä paistista syiden suuntaa voi olla hankala nähdä.
Vaihe 2
Sillä aikaa kun valurautapannu kuumenee, hiero öljyä lihan pintaan. Paista paahtopaistin jokaiselle sivulle tumma väri. Jos pinta ei ole kunnolla paistettu, maku jää latteaksi.
Vaihe 3
Hiero pippuria lihan pintaan paistamisen jälkeen. Painele hiukan. Niin saat pippurin uppoamaan paremmin lihaan. Nosta paahtopaisti uunivuokaan ja lisää päälle tuoretta timjamia tai rosmariinia. Ripottele sormisuolaa vasta leikkaamisen jälkeen.
2 kommenttia
Tilaa uutiskirje tästä
Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
a-lehdet-logo