Kotivinkki

Paahtopaisti – näin loihdit tavallista herkullisemman paistin juhlapöytään

50 min
3.38
0

Paahtopaisti on klassinen juhlaruoka, joka on helppo tehdä, kun muistaa muutaman niksin. Tuoreesta piparjuuresta tehty kastike viimeistelee herkun.
Tulosta
Teksti Alexander Trivedi
Kuvat Pia Inberg

Ainekset (4 annosta)

  • 600–800 gpaahtopaistin fileetä
  • 2 rklöljyä tai kirkastettua voita
  • 2 rklmustapippuria rouhittuna
  • sormisuolaa
  • tuoreita yrttejä (esimerkiksi timjamia tai rosmariinia)

Piparjuurikastike

  • 2–3 cm:n pala piparjuurta
  • 1 dlranskankermaa
  • 2 rklsokeria
  • 1 rkldijoninsinappia

Tee näin

50 min
{
AKTIIVINEN20 min
PASSIIVINEN30 min
Katso kuvat valmistusvaiheista! →

Paahtopaisti valmistuu näin:

  1. Kuivaa kevysti lihan pintaa talouspaperilla. Hiero pintaan öljyä tai kirkastettua voita. Kuumenna valurauta- tai grillipannu ja paista lihan jokaiselle sivulle ruskea paistopinta.
  2. Laita paahtopaisti vuokaan ja hiero pippuria lihan pintaan. Jos haluat, voit ripotella hienonnettuja tuoreita yrttejä päälle. Työnnä lämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan ja kypsennä 120-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia tai kunnes paistin sisälämpötila on 53–54 astetta. Paistoaika riippuu lihan paksuudesta.
  3. Ota vuoka pois uunista ja anna lihan vetäytyä ja jäähtyä.
  4. Tee kastike paistin vetäytyessä. Kuori piparjuuri ja raasta se. Yhdistä kulhossa ranskankerma, sokeri, sinappi ja raastettu piparjuuri. Sekoita hyvin ja laita jääkaappiin maustumaan.
  5. Leikkaa paahtopaisti poikkisyin niin ohuiksi siivuiksi kuin mahdollista. Ripottele sormisuolaa päälle. Tarjoa piparjuurikastike paahtopaistin kanssa. Piparjuuri menettää makua ajan myötä, joten se kannattaa tarjota heti. Koristele paahtopaisti tuoreilla yrteillä.
  6. Tee paahtopaistin lisukkeeksi esimerkiksi Hasselbackan perunoita.

Vinkit!

  • Murskaa kokonaiset mustapippurit morttelissa juuri ennen käyttöä. Tuoreen pippurin aromi on voimakkaampi kuin myllypippurin.
  • Paista lihan pinnat kuumalla pannulla. Liha saa paahteisen maun eikä kuivu pitkän kypsennyksen aikana. Kypsennä paisti mureaksi matalassa lämmössä uunissa. Filee tarvitsee hiukan lyhyemmän paistoajan kuin perinteinen paahtopaisti.
  • Voit valmistaa paahtopaistin muutama päivä ennen tarjoilua, mutta leikkaa se vasta tarjoilupäivänä. Leikattuna liha kuivuu nopeasti.

MITÄ PIDIT?
3.38