Maku

Marenkikranssi

2 h 40 min
4.6
1

Marenkikranssi

GL
KA
1
4.6
Näyttävä, mutta helppo marenkikranssi haastaa tutun pavlovan. Marengin makeutta tasapainottavat mascarpone-rahkatäyte ja kirpsakka puolukkasiirappi. Joulun kaunein jälkiruoka!
Teksti Elina Jyväs
Kuvat Riikka Kantinkoski
Tulosta
Mainos

Ainekset (16 annosta)

Marenkipohjat

  • 4 kplvalkuaista (koko M)
  • 1/4 tlsuolaa
  • 3 dlerikoishienoa sokeria (Siro)
  • 2/3 rklmaissitärkkelystä
  • 1 tlvalkoviinietikkaa (tai sitruunamehua)

Mascarponetäyte

  • 250 gmascarponejuustoa
  • 200 gsitruunarahkaa
  • 1/2 dltomusokeria
  • 1/2 tlkardemummaa (jauhettua)
  • 1 1/2 rklsitruunankuoriraastetta

Puolukkasiirappi

  • 2 dlpuolukoita (pakaste)
  • 1/2 dlvettä
  • 1 dlsokeria
  • 1/2 dlsiirappia
  • 1 rklkonjakkia

Viimeistelyyn

  • 1 kplgranaattiomenaa (siemenet)
  • 1/2 dltuoretta minttua
  • 1 dlkarhunvatukoita

Tee näin

2 h 40 min
{
AKTIIVINEN40 min
PASSIIVINEN2 h

Vatkaa huoneenlämpöiset valkuaiset ja ripaus suolaa kovaksi vaahdoksi.

Lisää sokeri edelleen vatkaten. Vatkaa marenkivaahto kovaksi ja kiiltäväksi. Vatkaa lopuksi marenkimassaan maissitärkkelys ja viinietikka tai sitruunamehu.

Nosta marenkimassasta kahdella ruokalusikalla reiluja, noin kananmunan kokoisia nokareita leivinpaperille, uunipellille. Tee nokareista kranssi (Ø noin 30 cm). Tasoita lusikalla hieman marengin pintaa.

Kuivata marenkia 120-asteisen uunin keskitasolla 1–1 1/2 tuntia. Sammuta virta ja anna marengin kuivahtaa vielä puolisen tuntia uunin jälkilämmössä.

Notkista täytteen mascarpone lusikalla. Yhdistä siihen sitruunarahka. Mausta sokerilla, kardemummalla ja sitruunankuorella. Siirrä jääkaappiin odottamaan.

Mittaa puolukkasiirappia varten kattilaan puolukat ja vesi. Kiehauta ja keitä pari minuuttia melko kovalla lämmöllä.

Purista puolukat ja neste tiheän siivilän läpi, lusikalla painellen.

Kaada puolukoista puristettu neste takaisin kattilaan. Lisää loput siirapin ainekset. Keitä kasaan melko kovalla lämmöllä 5–10 minuuttia. Jos siirapista tulee liian paksua, lisää tilkka nestettä. Anna siirapin jäähtyä, jolloin se sakenee.

Nosta marenkikranssi laakealle tarjoiluvadille. Levitä päälle ensin mascarponevaahtoa. Valuta päälle puolukkasiirappia.

Viimeistele marenkikranssi granaattiomenansiemenillä, tuoreilla mintunlehdillä ja halutessasi myös karhunvatukoilla.

MITÄ PIDIT?
4.6
Katso myös nämä