4,1(21)
Marenkikranssi – joulun kaunein jälkiruoka
gluteeniton
kasvis
2 h 40 min
{
Aktiivinen 40 min
Passiivinen 2 h
Näyttävä, mutta helppo marenkikranssi haastaa tutun pavlovan. Marengin makeutta tasapainottavat mascarpone-rahkatäyte ja kirpsakka puolukkasiirappi
Julkaistu 9.12.2014
Maku
Reseptin ainekset 16 annosta
Marenkipohjat
4 valkuaista (koko M)
¼ tlsuolaa
3 dlerikoishienoa sokeria (Siro)
⅔ rklmaissitärkkelystä
1 tlvalkoviinietikkaa (tai sitruunamehua)
Mascarponetäyte
250 gmascarponejuustoa
200 gsitruunarahkaa
½ dltomusokeria
½ tlkardemummaa (jauhettua)
1½ rklsitruunankuoriraastetta
Puolukkasiirappi
2 dlpuolukoita (pakaste)
½ dlvettä
1 dlsokeria
½ dlsiirappia
1 rklkonjakkia
Viimeistelyyn
1 granaattiomena
½ dltuoretta minttua
1 dlkarhunvatukoita

Marenkikranssi – ohje:

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset valkuaiset ja ripaus suolaa kovaksi vaahdoksi.
  2. Lisää sokeri edelleen vatkaten. Vatkaa marenkivaahto kovaksi ja kiiltäväksi. Vatkaa lopuksi marenkimassaan maissitärkkelys ja viinietikka tai sitruunamehu.
  3. Nosta marenkimassasta kahdella ruokalusikalla reiluja, noin kananmunan kokoisia nokareita leivinpaperille, uunipellille. Tee nokareista kranssi (Ø noin 30 cm). Tasoita lusikalla hieman marengin pintaa.
  4. Kuivata marenkia 120-asteisen uunin keskitasolla 1–1 1/2 tuntia. Sammuta virta ja anna marengin kuivahtaa vielä puolisen tuntia uunin jälkilämmössä.
  5. Notkista täytteen mascarpone lusikalla. Yhdistä siihen sitruunarahka. Mausta sokerilla, kardemummalla ja sitruunankuorella. Siirrä jääkaappiin odottamaan.
  6. Mittaa puolukkasiirappia varten kattilaan puolukat ja vesi. Kiehauta ja keitä pari minuuttia melko kovalla lämmöllä
  7. Purista puolukat ja neste tiheän siivilän läpi, lusikalla painellen
  8. Kaada puolukoista puristettu neste takaisin kattilaan. Lisää loput siirapin ainekset. Keitä kasaan melko kovalla lämmöllä 5–10 minuuttia. Jos siirapista tulee liian paksua, lisää tilkka nestettä. Anna siirapin jäähtyä, jolloin se sakenee
  9. Nosta marenkikranssi laakealle tarjoiluvadille. Levitä päälle ensin mascarponevaahtoa. Valuta päälle puolukkasiirappia
  10. Viimeistele marenkikranssi granaattiomenansiemenillä, tuoreilla mintunlehdillä ja halutessasi myös karhunvatukoilla.
2 kommenttia