Kotivinkki

Mummon tofu eli Ma Po Tofu on kiinalainen klassikko – ota Lily Lee -ravintolan resepti talteen ja ihastu!

20 min
{
Aktiivinen
20 min
Passiivinen
Helsinkiläisen Lily Lee -ravintolan Ma Po Tofu on helppo ja nopea tehdä. Possun jauhelihaa ja tofua sekä tulisia kastikkeita sisältävä annos on sopivasti poltteleva, joten seuraan sopii höyrytetty riisi.
4.3
0
Julkaistu: 25.1.2022


Reseptin ainekset (4 annosta)

  • 1 pkt (450 g)silken-tofua
  • 3valkosipulinkynttä
  • 1 tlraastettua inkivääriä
  • 1 rklöljyä
  • 250 gpossun jauhelihaa (tai kasvisversioon herkkusieniä)
  • 2 rklosterikastiketta (Panda)
  • 2 rklChili Bean -kastiketta (esim. Toban Djan)
  • ½ tlsuolaa
  • 2 tlsokeria
  • 2–3 dlvettä
  • ½ rklmaissitärkkelysjauhoja
  • ½ dlkokonaisia, kuorittuja manteleita

Lisäksi

  • 1 rklseesamiöljyä
  • 1–2 rklsichuaninpippureita
  • 1 rklseesaminsiemeniä
  • 2kevätsipulia
  • ½ rkukorianteria
Tulosta

Ma Po Tofu (Hong Kong Style) valmistuu näin:

  1. Leikkaa tofu varovasti kuutioiksi ja anna kuutioiden valua talouspaperin päällä ruoan valmistumisen ajan.
  2. Hienonna valkosipulinkynnet ja raasta inkivääri. Paista valkosipulia ja inkivääriä öljyssä pari minuuttia. Lisää jauheliha ja jatka paistamista noin 5 minuuttia tai kunnes possunliha on kypsää. Lisää maustekastikkeet, suola, sokeri ja pari desiä vettä pannulle. Sekoita maissijauhot tilkkaan vettä ja kaada seos pannulle. Kuumenna sekoittaen, kunnes kastike on selvästi paksuuntunut. Rouhi mantelit veitsellä ja paahda rouhetta kuumalla, kuivalla pannulla pari minuuttia. Nostele tofukuutiot ja mantelirouhe varovasti kastikkeen joukkoon ja kuumenna.
  3. Murskaa sichuaninpippurit kevyesti morttelissa. Viimeistele ruoka seesamiöljyllä ja ripottele sichuaninpippurit sekä seesaminsiemenet joukkoon. Hienonna kevätsipulia ja korianteria pinnalle.

Kokkaa kuin ravintolassa!

”Monimuotoista ja perinteikästä”, kuvailee Lily Lee -ravintolan keittiömestari ja yksi omistaja Serko Rantanen kiinalaisen keittiön ydintä. Ravintola ammentaa vaikutteita eritoten taiwanilaisesta ruokakulttuurista, mutta yhteiseksi suosikikseen Rantanen ja ravintolan toinen keittiömestari Mika Ranin nimeävät rehellisten makujen ja eloisan katukeittiöelämän värittämän Hongkongin.

Lily Lee -ravintolan Ma Po Tofu -resepti on hongkongilaiseen tapaan piirun verran perinteistä tulisempi, sillä annoksessa on reippaasti chilitahnaa sekä karhean hapokasta sichuaninpippuria.

Ma Po Tofu eli mummon tofu -annos, kuten monet muutkaan kiinalaiset klassikkoruoat, ei vaadi kotikeittiöltä ihmeitä. Rantanen suosittelee satsaamaan hyvään keittiöveitseen, sillä pilkottavaa on yleensä paljon. Ranin lisää varustetarpeisiin hyvän vokkipannun, jolla ainesten paistaminen sujuu nopeasti. Mausteista soijakastikkeella pääsee pitkälle, mutta myös osterikastiketta lorautetaan moniin ruokiin.

”Kaupasta kannattaa napata mukaan kevätsipulia, inkivääriä ja valkosipulia, sillä ne ovat kiinalaisen keittiön kulmakiviä”, Ranin sanoo.

Varsinaiseen kiinalaisia raaka-aineita myyvään kauppaan ei tarvitse lähteä, mutta jos sellainen kotikulmilla on, kannattaa raaka-aineita ostaa sieltä, sillä ne ovat yleensä hyvin edullisia ja maut autenttisen kiinalaisia.

Kommentoi »