Lohikeitto

1 h 10 min
4.3
2

Lohikeitto

MU
GL
2
4.3
Teksti Sonja Blåberg
Kuvat Sanna Peurakoski
Tulosta
Mainos

Ainekset (6 annosta)

Liemi

  • 1000 gkirjolohta
  • 10 dlvettä
  • 1 tlsuolaa
  • 1 dlsipulia
  • 2 tlmaustepippuria (kokonaisia)
  • 2 tlvalkopippuria (kokonaisia)

Keitto

  • 75 gpurjoa
  • 8 kplperunaa
  • 2 kplporkkanaa
  • 2 dlruokakermaa
  • 4 rkltuoretta tilliä
  • 1 rklvoita

Tee näin

1 h 10 min
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN40 min

Perkaa kala. Säästä fileet keittoon ja käytä ruodot ja kalan pää liemessä.
Pane kalan pää ja ruodot sekä kaikki liemiainekset kattilaan ja keitä lientä hiljalleen noin puoli tuntia. Siivilöi liemi toiseen kattilaan.

Vedä purjon kylkeen viilto, huuhtele se ja leikkaa renkaiksi.

Lisää kalaliemeen kuoritut ja lohkotut perunat ja porkkanat sekä purjot. Keitä noin 10 minuuttia. Nosta joukkoon paloiteltu kalafilee ja anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia. Lisää lohikeittoon kerma ja kuumenna kiehuvaksi. Tarkista maku. Lisää lohikeittoon lopuksi hienonnettua tilliä, tarvittaessa suolaa ja halutessasi nokare voita.

•Kevennetty: Jos haluat kevyemmän version, jätä kermat ja voinokareet lisäämättä. Lorauta kerman tilalle kuivaa valkoviiniä tai laimennettua sitruunamehua. Kokeile myös tomaattimehupohjaista lohisoppaa. Mausta ripauksella cayennenpippuria. Korvaa lohi vähärasvaisella kalalla, esimerkiksi kuhalla.

•Karsittu:  Valmista maidoton keitto keittämällä liemi kokonaan kalaliemestä.

•Uudistettu: Vaihtelua perinteiseen suomalaiseen lohisoppaan saat, kun käytät reippaammin mausteita ja yrttejä, esimerkiksi korianteria. Paloittele joukkoon reippaasti kasviksia, esimerkiksi fenkolia. Kokeile kerman sijasta kookosmaitoa ja purista sekaan limetinmehua. Myös erilaiset äyriäiset sopivat kalakeiton lisähöysteeksi.

MITÄ PIDIT?
4.3
Katso myös nämä