Lohen savustaminen antaa kalalle ainutlaatuisen aromin – mehevä savulohi on kesäherkku vailla vertaa
gluteeniton
maidoton
munaton
laktoositon
2 h 45 min
{
Aktiivinen 15 min
Passiivinen 2 h 30 min
Lohen savustaminen onnistuu myös kotona. Voit valmistaa mehevän savulohen monella eri tavalla: perinteisesti savustuspöntössä, kätevästi savustuslaatikossa grillissä tai helposti sähkösavustimessa.

Reseptin ainekset 4 annosta
noin 800 g kirjolohi- tai lohifileetä
½ rkl karkeaa merisuolaa
Lisäksi
(pieni katajanoksa)
2–3 palaa sokeria
noin 2 dl leppäpuruja tai -haketta
Lohen savustaminen – ohje:
- Pyyhi kalafileen pinta talouspaperilla ja nypi ruodot halutessasi pois.
- Ripottele fileen päälle suolaa, kääri se voipaperiin ja anna suolaantua ½–2 tuntia jääkaapissa.
- Pyyhi ylimääräinen suola kalan pinnasta pois talouspaperilla.
- Jos käytät sähkösavustinta tai savustuslaatikkoa, laita leppälastut mallista riippuen joko erillisen purupellin tai yhteisen puru- ja rasvapellin päälle. Savustuspöntössä lastut laitetaan pohjalle. Voit laittaa savustimeen purujen päälle myös katajanoksan, joka antaa kalalle hienostunutta makua, sekä muutaman sokeripalan, jotka antavat kalalle kauniin ruskean värin.
- Jos käytät savustuslaatikkoa grillissä, esilämmitä grilli 200-asteiseksi. Lämmitä savustin grillissä. Odota muutama minuutti, kunnes savua alkaa muodostua.
- Laita kalafilee nahkapuoli alaspäin savustimen, savustuslaatikon tai pöntön ritilän päälle ja sulje kansi. Savusta fileetä noin 30 minuuttia, kunnes kala on mehevän kypsää. Kun nahka, rintaevä ja ruodot irtoavat helposti, kala on kypsää.
Vinkit!
- Savustettavan lohen voi myös suolata suolaliuoksessa. Lisää litraan vettä 1 dl suolaa, kiehauta ja jäähdytä seos, ja upota kala suolaveteen maustumaan 20–45 minuutiksi kalan koosta riippuen.
- Suolaliuos käy myös jälkisuolaamiseen savustuksen jälkeen, jolloin kala upotetaan kuumaan liemeen.
- Pikasuolaus onnistuu hienolla merisuolalla noin kymmenessä minuutissa.