Lohen savustaminen antaa kalalle ainutlaatuisen aromin – mehevä savulohi on kesäherkku vailla vertaa
2 h 45 min
{
Aktiivinen
15 minPassiivinen
2 h 30 minLohen savustaminen onnistuu myös kotona. Voit valmistaa mehevän savulohen monella eri tavalla: perinteisesti savustuspöntössä, kätevästi savustuslaatikossa grillissä tai helposti sähkösavustimessa.
GL
MA
MU
LA
0
Teksti
Kuvat
Julkaistu: 1.7.2021

Lohen savustaminen antaa kalalle ainutlaatuisen aromin – mehevä savulohi on kesäherkku vailla vertaa
Reseptin ainekset (4 annosta)
- noin 800 g kirjolohi- tai lohifileetä
- ½ rkl karkeaa merisuolaa
Lisäksi
- (pieni katajanoksa)
- 2–3 palaa sokeria
- noin 2 dl leppäpuruja tai -haketta
Lohen savustaminen onnistuu näin:
- Pyyhi kalafileen pinta talouspaperilla ja nypi ruodot halutessasi pois.
- Ripottele fileen päälle suolaa, kääri se voipaperiin ja anna suolaantua ½–2 tuntia jääkaapissa.
- Pyyhi ylimääräinen suola kalan pinnasta pois talouspaperilla.
- Jos käytät sähkösavustinta tai savustuslaatikkoa, laita leppälastut mallista riippuen joko erillisen purupellin tai yhteisen puru- ja rasvapellin päälle. Savustuspöntössä lastut laitetaan pohjalle. Voit laittaa savustimeen purujen päälle myös katajanoksan, joka antaa kalalle hienostunutta makua, sekä muutaman sokeripalan, jotka antavat kalalle kauniin ruskean värin.
- Jos käytät savustuslaatikkoa grillissä, esilämmitä grilli 200-asteiseksi. Lämmitä savustin grillissä. Odota muutama minuutti, kunnes savua alkaa muodostua.
- Laita kalafilee nahkapuoli alaspäin savustimen, savustuslaatikon tai pöntön ritilän päälle ja sulje kansi. Savusta fileetä noin 30 minuuttia, kunnes kala on mehevän kypsää. Kun nahka, rintaevä ja ruodot irtoavat helposti, kala on kypsää.
Vinkit!
- Savustettavan lohen voi myös suolata suolaliuoksessa. Lisää litraan vettä 1 dl suolaa, kiehauta ja jäähdytä seos, ja upota kala suolaveteen maustumaan 20–45 minuutiksi kalan koosta riippuen.
- Suolaliuos käy myös jälkisuolaamiseen savustuksen jälkeen, jolloin kala upotetaan kuumaan liemeen.
- Pikasuolaus onnistuu hienolla merisuolalla noin kymmenessä minuutissa.

Loimulohi – näin onnistut lohen loimutuksessa ja nautit kalaherkusta heti tuoreeltaan
Maku

Limelohi – kalastajan huippusuosittu savulohi, joka viedään torilla käsistä
Maku

Kesäklassikko uudella tavalla! Pikkelöity savulohi on kalaruokien tähti – kirpeä etikkaliemi raikastaa rasvaisen lohen täydellisesti
Maku

Grillissä savustettu siika
Maku

Lämminsavustettu lohi
Maku

Savulohta, pikakimchiä ja korealaisia mummonkurkkuja! Dolsot bibimbap eli korealainen riisipyttipannu valloittaa makumatkailijan
Kotivinkki

Potut tuplasti maukkaampina! Lyttypotut savustetaan, litistetään, kuorrutetaan ja grillataan
Maku

Savuperunasalaatti valloittaa aivan erityisellä maullaan – hittiherkun kruunaa pekonirouheella ryyditetty piimäkastike
Maku