Kotivinkki

Lihapasteija

5 h 50 min
0
0

Lihapasteija

Käytä pasteijoiden täytteeseen lihaliemessä kypsyneitä lihoja tai lampaan- tai naudanjauhelihaa. Tarjoile lihapasteija herkullisen lihaliemen kera. Annoksen viimeistelee piparjuurismetana.
Teksti Kaisa Torkkeli
Kuvat Nico Backström
Tulosta
Mainos

Ainekset (20 kpl)

Lihapasteijat

  • n. 700 gvoitaikinaa
  • 1kananmuna
  • seesamin-, unikon- tai kurpitsansiemeniä

Täyte

  • 3 1/2 dlvettä
  • 1 dlriisiä (raakaa)
  • 1liha- tai kasvisliemikuutio
  • 3kananmunaa
  • 1sipuli
  • 2 rklrypsiöljyä
  • 200 gjauhelihaa tai lihat kypsistä häränhännistä tai keittoluista
  • mustapippuria
  • 1 tlpaprikaa
  • 1valkosipulisuolakurkku

Piparjuurismetana

  • 2 tlraastettua piparjuurta tuubista tai juureksesta
  • 1 prksmetanaa (120g)
  • ripaus suolaa

Lihaliemi

  • 1 ½ kghäränhäntiä tai naudan luisia keittolihoja
  • 2 – 2 ½ lvettä
  • 1 tlsuolaa
  • 1iso palsternakka
  • ½selleri
  • 1iso porkkana
  • 1sipuli
  • 1kokonainen valkosipuli
  • 4laakerinlehteä
  • 1tähtianis
  • 5kokonaista mustapippuria
  • 10kokonaista mustapippuria
  • 2 tlkuivattua timjamia tai muutama oksa tuoretta
  • 1 rklworcestershire-kastiketta (viimeistelyyn)
  • (ripaus suolaa)

Tee näin

5 h 50 min
{
AKTIIVINEN1 h 20 min
PASSIIVINEN4 h 30 min

Lihapasteija

1. Valmista ensin täyte. Kuumenna vesi, lisää liemikuutio ja keitä riisi kypsäksi kannen alla. 

2. Keitä kananmunat koviksi, jäähdytä kylmässä vedessä, kuori ja hienonna.

3. Kuori sipuli. Kuumenna öljy paistinpannulla ja ruskista siinä jauheliha ja sipuli. Mausta seos reilusti pippurilla ja paprikalla.

4. Yhdistä lihaseos, kypsä riisi ja kananmunat. Leikkaa suolakurkku pieniksi kuutioiksi ja lisää seokseen. 

5. Kauli voitaikina hyvin jauhotetulla pöydällä levyksi, jonka paksuus on 3-4 mm. Leikkaa levystä neliöitä, joiden koko on 10 x  10 cm. (Vaihtoehtoisesti voit valmistaa pasteijoista puolikuita, alla olevan kuvan mukaan ympyrämuotilla. Silloin taikinaa jää hieman yli, mutta kerää se ja kauli uudeksi levyksi.)

6. Riko kananmunan rakenne rikki kupissa. Nosta jokaisen taikinaneliön keskelle n. 1 ½ rkl täyte. Sipaise neliön kahdelle sivulle kananmunaa liimaksi ja käännä neliöt kolmioiksi. Täytettä saa olla runsaasti, joten voit joutua hieman venyttämään taikinaa, jotta se ulottuu täytteen yli.

7. Paina reunat tiiviisti kiinni jauhotetulla haarukalla.

8. Nosta pasteijat leivinpaperin päälle uunipellille ja voitele kananmunalla. Ripottele lihapasteijan pintaan seesamin-, unikon- tai kurpitsansiemeniä.

9. Paista lihapasteijoita 225-asteisen uunin keskitasolla 12–15 minuuttia.

Valmista lihapasteijan voitaikina itse!

Piparjuurismetana

1. Yhdistä kaikki raaka-aineet. Lusikoi  nokare smetanaa lämpimän ruoka-annoksen päälle. 

Lihaliemi

Tuhti lihaliemi vaatii monta tuntia hiljaista hauduttelua, mutta lopputulos on niin herkullinen, että se palkitsee odottelun. Tarjoa pasteijoiden kanssa. 

1. Huuhtele luiset lihat vedellä. Laita ne kattilaan, peitä kylmällä vedellä ja lisää suola.

2. Keitä luita. Kuori alkuvaiheessa pintaan nouseva vaahto pois.

3. Kuori kasvikset ja pilko ne isoiksi lohkoiksi. Levitä palat uunipellille ja paahda pinta reilusti tummaksi 250-asteisessa uunissa (n. 15 minuuttia).

4. Kun liemen pintaan nouseva vaahto on kuorittu pois, lisää kasvikset ja mausteet liemeen. Keitä hiljakseen, miedolla lämmöllä ja ilman kantta noin neljä tuntia, kunnes liha on niin kypsää, että se irtoaa luista. 

5. Siivilöi liemi talteen. Jäähdytä luut ja irrota niistä lihat esimerkiksi pasteijoiden täytteeksi. 

6. Jäähdytä liemi hyvin. Kuori pintaan kerääntynyt rasva pois.

7. Lämmitä liemi uudestaan ja keitä 30–60 minuuttia, niin maku tiivistyy entisestään. Viimeistele Worcestershire -kastikkeella ja tarvittaessa suolalla.

Suosittelemme myös näitä:

MITÄ PIDIT?
0
Katso myös nämä