


Lihaliemi
4 h 55 min
{
Aktiivinen 30 min
Passiivinen 4 h 25 min
Lihaliemi on täydellistä sellaisenaan ja erilaisten keittojen tai kastikkeiden pohjana. Liemessä kiehunut liha kannattaa hyödyntää esimerkiksi laatikkoruoissa.
Reseptin ainekset
1–1,5 litraa
Lihaliemi
1½ kg
naudan luita, potkaa viipaleina, häränhäntää
2
porkkanaa
250 g
purjoa (tai 2 sipulia)
150 g
palsternakkaa
100 g
juuriselleriä
n. 2 l
vettä
2 dl
lehtipersiljaa
2
valkosipulinkynttä
1 rkl
suolaa
2 tl
valkopippuria (kokonaisina)
1 tl
maustepippuria (kokonaisina)
1
laakerinlehti
Liemen kirkastamiseen
3
valkuaista
Tarjoiluun
1 dl
lehtipersiljaa tai persiljaa
Lihaliemi – ohje:
- Pese ja paloittele porkkana, purjo, palsternakka ja juuriselleri reilun kokoisiksi paloiksi.
- Lado lihapalat ja kasvikset uunipannulle. Paahda lihoja ja kasviksia uunin grillivastuksen alla noin 15 minuuttia, kunnes lihojen pinta on ruskistunut ja kasvisten pintaan on tullut mustia pilkkuja.
- Kumoa lihat suureen kattilaan ja lisää kylmää vettä, kunnes lihat peittyvät. Kuumenna seos hitaasti kiehumispisteeseen. Kuori liemen pinnalle muodostunut vaahto pois. Lisää kattilaan kasvikset, persiljanoksat, kuoritut valkosipulinkynnet, suola ja mausteet.
- Anna liemen poreilla hiljakseen kannen alla noin 4 tuntia. Siivilöi valmis liemi ja jäähdytä se. Kuori jäähtyneen liemen pinnalta kovettunut rasvakakku.
- Kaada valkuaiset kattilaan ja vatkaa niiden rakenne rikki. Lisää lihaliemi. Kuumenna liemi kiehuvaksi samalla seosta hitaasti sekoitellen, jotta valkuaiset eivät painu pohjaan. Anna liemen kiehua muutaman minuutin ajan.
- Nosta kattila liedeltä ja jätä lihaliemi selkenemään 10 minuutiksi. Siivilöi liemi kostean sideharson tai kahvinsuodattimen läpi.
- Tarkista lopuksi lihaliemen suolaisuus. Kuumenna lihaliemi tarjolle ja ripottele joukkoon tuoretta, silputtua korianteria tai persiljaa. Tarjoa esimerkiksi lihapasteijoiden kanssa.
Vinkit!
- Ohjeella valmistuu 1–1,5 litraa käyttövalmista lihalientä. Jos haluat voimakasta liemitiivistettä, keitä valmista, siivilöityä lientä kasaan, kunnes sitä on jäljellä noin puolet.
- Liemessä kiehunut liha kannattaa puhdistaa ja pakastaa ja käyttää myöhemmin esim. laatikkoruokiin.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat