


Leivo sämpylätaikinasta upea kranssi
Perinteinen sämpylätaikina taipuu upeaksi kranssiksi – ja miten helposti! Pätki sämpylätaikina 32 osaan, kuorruta taikinapalat yrteillä sekä siemenillä ja sommittele vuokaan.
1. Murenna ja liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää jauhot ja suola ja alusta sämpylätaikinaksi. Alustamisen loppuvaiheessa lisää joukkoon öljy.
2. Kohota sämpylätaikina kaksinkertaiseksi eli noin 30–60 minuuttia. Valmistele sillä aikaa, kun sämpylätaikina kohoaa, kranssin päälliset: hienonna basilika, raasta parmesaani ja laita unikon- ja seesaminsiemeniä, hienonnettua basilikaa ja parmesaaniraastetta omille lautasilleen.
3. Kippaa kohonnut sämpylätaikina jauhotetulle työtasolle. Muovaa sämpylätaikina pötköksi ja jaa se 32 osaan. Pyörittele taikinapalat pieniksi sämpylöiksi, voitele voisulalla ja dippaa ne eri päällisiin.
4. Asettele kuorrutetut taikinapallot limittäin ja päällekkäin voideltuun irtoreunaiseen kuivakakkuvuokaan. Kohota noin 20 minuuttia.
5. Paista kranssi 225-asteisessa uunissa noin 20–25 minuuttia. Anna leipäkranssin hieman jäähtyä ennen kuin kumoat sen vuoasta.