Kotivinkki

Leivo sämpylätaikinasta upea kranssi

1 h 40 min
4.5
2

Leivo sämpylätaikinasta upea kranssi

Perinteinen sämpylätaikina taipuu upeaksi kranssiksi – ja miten helposti! Pätki sämpylätaikina 32 osaan, kuorruta taikinapalat yrteillä sekä siemenillä ja sommittele vuokaan.
Teksti Jonna Vormala
Kuvat Janne Vainiomäki
Tulosta
Mainos

Ainekset (1 kranssi )

  • 2,5 dlvettä
  • 1/4 pkthiivaa
  • 1/2 tlsuolaa
  • 1,5 dlhiivaleipäjauhoja
  • 3,5–4 dlvehnäjauhoja
  • 2 rkloliiviöljyä
  • 50 gvoita sulatettuna
  • seesamin- ja/tai unikonsiemeniä
  • tuoretta basilikaa
  • parmesaania

Tee näin

1 h 40 min
{
AKTIIVINEN20 min
PASSIIVINEN1 h 20 min

1. Murenna ja liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää jauhot ja suola ja alusta sämpylätaikinaksi. Alustamisen loppuvaiheessa lisää joukkoon öljy.

2. Kohota sämpylätaikina kaksinkertaiseksi eli noin 30-60 minuuttia. Valmistele sillä aikaa, kun sämpylätaikina kohoaa, kranssin päälliset: hienonna basilika, raasta parmesaani ja laita unikon- ja seesaminsiemeniä, hienonnettua basilikaa ja parmesaaniraastetta omille lautasilleen.

3. Kippaa kohonnut sämpylätaikina jauhotetulle työtasolle. Muovaa sämpylätaikina pötköksi ja jaa se 32 osaan. Pyörittele taikinapalat pieniksi sämpylöiksi, voitele voisulalla ja dippaa ne eri päällisiin.

4. Asettele kuorrutetut taikinapallot limittäin ja päällekkäin voideltuun irtoreunaiseen kuivakakkuvuokaan. Kohota noin 20 minuuttia.

5. Paista kranssi 225-asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia. Anna kranssin hieman jäähtyä ennen kuin kumoat sen vuoasta.

Suosittelemme myös näitä videoita

Minikinuskikakut – katso video!

Nutella-sydämet – katso video!

MITÄ PIDIT?
4.5
Katso myös nämä