


Leena Lehtolaisen hääpäivän porkkanakeitto – kaasolle ja bestmanille välisopaksi kehitetty keitto porisee Leenan hellalla edelleen kerran kuussa
Rakuunalla maustettu porkkanakeitto on loistava arkiruoka, ja oikein tuunattuna se istuu myös illallisen alkukeitoksi. Idean keiton makumaailmaan kirjailija Leena Lehtolainen sai ravintola Bellevuen rakuunaporkkanoista.
”Toukokuussa 1987, häidemme aattona keitin porkkanakeittoa viimeistelyä vaille valmiiksi kaksiossamme Helsingin Vallilassa. Muistan, että porkkana valikoitui keiton raaka-aineeksi siitä yksinkertaisesta syystä, että toukokuussa ei vielä ollut tarjolla kovinkaan paljon tuoreita raaka-aineita ja porkkana, sehän nyt on hyvää ympäri vuoden. Idean keiton makumaailmaan olin napannut ravintola Bellevuesta, jossa olin tykästynyt heidän rakuunaporkkanoihinsa.
Maistraattivihkimyksen jälkeen saavuimme todistajina toimineiden kaason ja bestmanin sekä 72-vuotiaan mummini kanssa kotiimme ikään kuin välisopalle ennen varsinaista isomman vierasjoukon hääjuhlaa. Tuosta hetkestä mieleeni on jäänyt erityisesti mummini, joka ei ollut ikäpolvensa tapaan tottunut soseutettaviin keittoihin, mutta hänkin ihastui soppaan ikihyviksi. Kotipihallani kasvaa mahtavan makuista meksikolaista rakuunaa, jonka pieni chilimäinen polte komppaa mielestäni hienosti porkkanan ja sipulin makeuden kanssa.”
Leena Lehtolainen, kirjailija
Hääpäivän porkkanakeitto − ohje:
- Kuori ja leikkaa porkkanat lanteiksi. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet.
- Paista sipuleita kattilassa öljyssä pari minuuttia. Lisää porkkanat ja jatka paistamista vielä noin minuutti. Lisää kasvisliemi.
- Keitä kannen alla noin 20 minuuttia tai kunnes porkkanat ovat pehmeitä soseutettavaksi.
- Kaada noin puolet keitinliemestä toiseen astiaan talteen.
- Lisää mausteet, rakuuna ja tuorejuusto keittoon. Soseuta keitto sileäksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Ohenna keitto sopivan sakeaksi talteen otetulla liemellä. Kuumenna ja tarkista maku.
Vinkki!
Ruokaisamman keitosta saat lisäämällä pinnalle paahdettuja leipäkuutioita ja siemeniä tai rapeaksi paistettua tofua. Vegaaniseen versioon tuorejuuston voi vaihtaa vegaaniseksi tai kaurakermaksi.