Maku

Lauri Tähkän himoherkku: Täydellinen toscakakku, jota leipoi jo Laurin mummo – nappaa suvun varjeltu resepti

1 h
4.56
0

Lauri Tähkän himoherkku: Täydellinen toscakakku, jota leipoi jo Laurin mummo – nappaa suvun varjeltu resepti

Teksti Emilia Kolari
Kuvat Anna Huovinen
Tulosta
Mainos
Paahtuneen mantelin, sokerin ja voin yhdistelmä hurmasi Lauri Tähkän jo pienenä poikana. Muusikon mielestä toscakakku on kakkujen kuningas, eikä sitä leivota säästeltäväksi. Tämä takuuvarma resepti on peräisin Laurin mummolta.

Ainekset (12 palaa)

Lauri Tähkän toscakakku

  • 100 gvoita tai margariinia
  • 3munaa
  • 2 dlsokeria
  • 2 ½ dlvehnäjauhoja
  • 1 tlleivinjauhetta

Kuorrutus

  • 50 gvoita tai margariinia
  • ¾ dlsokeria
  • 1 psmantelilastuja (100 g)
  • 1 rklvehnäjauhoja
  • 1-2 rklkuohukermaa

Tee näin

1 h
{
AKTIIVINEN25 min
PASSIIVINEN35 min

Lauri Tähkän toscakakku valmistuu näin:

  1. Pingota irtopohjavuokaan (Ø 26 cm) leivinpaperi ja voitele vuoan reunat. Sulata rasva ja anna jäähtyä. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe. Siivilöi jauhoseos taikinaan ja lisää lopuksi rasvasula. Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan. Paista 175-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 25 minuuttia.
  2. Valmista kuorrutus. Sulata rasva kattilassa ja sekoita joukkoon sokeri, mantelilastut, vehnäjauhot ja kerma. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen 2–3 minuuttia.
  3. Nosta uunin lämpö 200 asteeseen. Levitä toscakuorrutus kakun pinnalle. Paista uunissa hieman keskitasoa ylempänä noin 10 minuuttia, kunnes kuorrutus on saanut kauniin värin. Irrota toscakakku vuoasta vadille.
Lauri Tähkän toscakakku.

Vinkki!

  • Saat kuorrutukseen paahteisen maun paistamalla toscakakkua lopuksi hetken uunin grillivastusten alla. Tarkkaile, ettei pinta pääse palamaan.
  • Klassikko ei kaipaa muunnoksia, mutta voit kyllä ripotella taikinan päälle omenakuutioita ja sokeria ennen paistamista.
  • Älä säästele toscakakkua, vaan keitä kahvit ja nauti heti.

Lauri Tähkä kertoi toscakakun reseptistä vuonna 2012 Maku-lehdessä:

"Rakastan hyvää kakkua ja kaffia, hyvässä seurassa. Kaikista leivonnaisista toscakakku on ehdoton suosikkini. Lapsuudessani ei ollut juhlia ilman sitä. Äitini leipoma kakku oli mielettömän hyvää, pehmeää ja mehevää. Ohje on peräisin hänen äidiltään ja samalla ohjeella leivon minäkin.

Olin jo pienenä poikana aikamoinen herkkusuu ja haaveilin kondiittorin tai leipurin ammatista. Päädyin lopulta opiskelemaan kokiksi, ennen kuin musiikki vei mennessään. Leipomisessa on paljon samaa kuin musiikin tekemisessä. Rakkaudestahan näitä juttuja tehdään. Pitää olla hyvä meininki, kun ryhtyy leipomaan. Ilman sydäntä ja ajatusta siitä ei tule mitään.

En ole mikään himoleipoja, mutta kun päätän, voin tarttua ohjeeseen ja tehdä melkein mitä vain. Ennen joulua rakennan kummitytölle piparkakkutalon ja juhliin saatan leipoa kentuckylaista kinuskikakkua. Joskus teen sämpylöitä tai pullia lapsille pakastimeen tai mokkaruutuja myyjäisiin. Keikkakausina aika ja keskittyminen eivät riitä leipomiseen. Fanit tietävät sen, ja niinpä saatan saada keikalta mukaani toscakakun. Turha kuvitella, että sitä säästyisi muruakaan seuraavaan päivään." – Lauri Tähkä, Maku 02/2012

MITÄ PIDIT?
4.56