Lanttukukko

169 h
3.5
2

Lanttukukko

MU
2
3.5
Karjalaisen lanttukukon valmistaminen ei ole vaikeaa. Pitkä kypsennysaika palkitsee leipojan. Ruiskuoren alla lantut hautuvat meheviksi ja makeiksi.
Teksti Jasmin Latva-Koivisto
Kuvat Joonas Vuorinen
Tulosta
Mainos

Ainekset (8 annosta)

Taikina

  • 2 1/2 dlvettä
  • 1 tlsuolaa
  • 4 dlruisjauhoja
  • 2 dlvehnäjauhoja
  • 25 gvoita

Täyte

  • 500 glanttua (ja vettä ja 1/2 tl suolaa keittämiseen)
  • 200 gpekonia
  • 1 rklsokeria
  • 1 tlsuolaa

Voiteluun

  • 50 gvoita

Tee näin

169 h
{
AKTIIVINEN1 h
PASSIIVINEN168 h
Katso kuvat valmistusvaiheista! →

Kuori ja puolita tai lohko lanttu. Leikkaa palat puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Keitä lanttuja suolalla maustetussa vedessä 10 minuuttia. (Vaihekuva 1.) Valuta, mutta säästä keitinvettä mahdolliseen kukon paikkaamiseen.

Valmista taikina. (Vaihekuva 2.) Sekoita veteen suola, jauhot ja pehmeä voi. Vaivaa taikinaksi. Säästä pieni pala taikinaa kukon mahdollista paikkailua varten.

Kauli taikina jauhotetulla alustalla soikeaksi levyksi (noin 30 cm x 45 cm). Jätä keskikohta hieman reunoja paksummaksi. Ripottele taikinalevylle vähän ruisjauhoja. Ne imevät täytteestä ylimääräistä kosteutta.

Levitä levyn keskelle vuorotellen pekonia ja lanttuviipaleita. Ripottele kerrosten väliin sokeria ja suolaa. (Vaihekuva 3.) Nosta taikinalevyn reunat täytteen päälle ja ummista lanttukukko huolellisesti. Saumojen ummistamiseen voit käyttää lanttujen keitinvettä. (Vaihekuva 4.)

Nosta lanttukukko uunipellille, ilman leivinpaperia. Paista kukkoa 250-asteisen uunin keskitasolla 30 minuuttia. Voitele kuori voisulalla. (Vaihekuva 5.) Jos lanttukukko on alkanut laulaa, eli siihen on tullut reikä, paikkaa se taikinalla.

Kääri kukko folioon, laske uunilämpö 100–125-asteeseen ja kypsennä kukkoa 4–5 tuntia. Ota lanttukukko uunista ja kääri keittiöpyyhkeeseen vähintään kahdeksi tunniksi, jotta kukko pehmenee.

Nauti lanttukukko viipaloituna, voin kanssa. (Vaihekuva 6.)

MITÄ PIDIT?
3.5
Katso myös nämä