Maku

Kuorrutettu kukkakaali

1 h 5 min
{
Aktiivinen
30 min
Passiivinen
35 min
KA
3.6
2
Julkaistu: 13.6.2012


Reseptin ainekset (4 annosta)

  • 1 kplkukkakaalia

Gratiinikastike

  • 30 gvoita
  • 3 rklvehnäjauhoja
  • 3 dlkevytmaitoa
  • 1 dlkasvislientä (tai kukkakaalin keitinlientä)
  • 75 gjuustoa (raastettuna)
  • 3/4 tlsuolaa
  • 1/4 tlvalkopippuria
Tulosta

Pese kukkakaali ja leikkaa kanta tasaiseksi. Kuumenna n. 1 1/2 l vettä kiehuvaksi isossa kattilassa, lisää 1 tl suolaa ja kukkakaali. Kaalin ylimmät kukinnot saavat kypsyvät höyryssä pinnan yläpuolella. Keitä kaali kannen alla lähes kypsäksi, 8–12 minuuttia. Nosta kaali kahden haarukan avulla liemestä samalla valuttaen. Siirrä uunivuokaan.

Valmista gratiinikastike. Sulata voi pinnoitetussa kattilassa. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi. Kaada joukkoon maitoa ja kasvislientä tai kukkakaalin keitinlientä pienissä erissä, koko ajan sekoittaen. Kuumenna kiehuvaksi, ja keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 5 minuuttia. Lisää juustoraaste, suola ja valkopippuri. Jäähdytä kastike esimerkiksi kylmässä vesihauteessa, jotta se sakeutuu jähmeäksi. (Kuuma kastike valuu helposti kukkakaalin pinnalta ennen paistamista.)

Levitä gratiinikastike kukkakaalin päälle ja gratinoi 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Osa gratiinikastikkeesta saa valua vuokaan maukkaaksi kastikkeeksi. Tarjoa kuorrutettu kukkakaali keitettyjen perunoiden ja halutessasi paistetun kalan kanssa.

2 kommenttia