3(6)
Kukanmalliset joulutortut
kasvis
1 h 30 min
{
Aktiivinen 50 min
Passiivinen 40 min
Kukanmalliset joulutortut voi leipoa pakastetaikinasta tai itse tehdystä voitaikinasta. Jos pyöräytät taikinan itse, tee se jääkaappiin jo edellisenä päivänä.
Julkaistu 24.10.2014
Kotivinkki
Reseptin ainekset 800 g taikinaa
300 gvoita
300 gvehnäjauhoja (n. 5 dl)
2 dljääkylmää vettä

Kukkajoulutortut – ohje:

Lehtevä voitaikina onnistuu, kun raaka-aineet ovat vähintään jääkaappikylmät. Laita voi, vesi ja jauhot edellisenä päivänä jääkaappiin odottamaan leipomista. Jauhot voit jopa pakastaa. Kuohkean lehtevän taikinan salaisuus on lukuisat ohuen ohuet voikerrokset ohuen ohuiden taikinakerrosten välissä. Ne muodostuvat kuuden taittelu- ja kaulimiskerran tuloksena.

1. Leikkaa kolmasosa rasvasta ja laita loput takaisin jääkaappiin. Sekoita rasva ja jauhot mielellään monitoimikoneen kulhossa  leikkuuterällä tai käsin nyppimällä tasaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita vain sen verran, että saat tasarakenteisen taikinan. 

2. Muotoile taikina neliön muotoiseksi levyksi ja sujauta muovipussiin. Nosta taikina pakastimeen lepäämään noin 15 minuutiksi.

3. Kaaviloi taikina hyvin jauhotetulla pöydällä levyksi, jonka koko on 30 x 30 cm. Muoto pysyy helposti neliönä, jos kaulit aina kohti kulmia. 

4. Höylää kylmä voi viipaleiksi ja lado viipaleet tasaiseksi neliöksi taikinalevyn keskelle vinottain.

5. Nosta taikinalevyn kulmat voikerroksen keskelle kirjekuoren tapaan. 

6. Huolehdi, että taikinalevyn yllä ja päällä on hyvin jauhoja. Kauli taikinalevy ohuemmaksi kaulimalla kohti kulmia. 

7. Käännä neliö kolmeen osaan. Pyyhi tai sudi ylimääräisiä jauhoja pois kerrosten välistä. 

8. Ripottele jauhoja taikinalevyn molemmille puolille. Painele taikinaa ensin kaulimella ja kauli sitten levyksi, jonka koko on noin 20 x 45 cm. Taittele taas kolmeen osaan neliöksi. Kauli vielä kerran levyksi, jonka koko on noin 30 x 30 cm, ja taita kolmeen osaan. Nosta taikina pakastimeen jäähtymään 20 minuutiksi. 

9. Kaaviloi jäähtynyt taikina suorakaiteeksi, jonka koko on 20 x 45 cm, ja taita kolmeen osaan. Toista taittelu ja kauliminen vielä kaksi kertaa. Paketoi taikina hyvin ja jäähdytä hyvin ennen käyttöä. Pakasta tai laita jääkaappiin odottamaan yön yli.

Näin teet kukanmalliset joulutortut

10. Kauli taikina ohuehkoksi levyksi ja muotoile siitä taikinapyörän avulla kuvan mukaisia kukkia. Lisää keskelle lusikalla luumuhilloa.

11. Voitele kananmunalla ja paista joulutortut uunin keskitasolla kiertoilmauunissa 225 asteessa ja tasalämpöisessä uunissa 250 asteessa torttujen koosta riippuen 8–12 minuuttia.

Kaulittu voi- ja lehtitaikina muodostuu ohuen ohuista vehnätaikina- ja voikerroksista. Taikinakerrokset kohoavat kauniisti, kun paistolämpötila on riittävän korkea. Liian matalassa lämpötilassa taikinakerroksista ei tule lehteviä ja liian korkeassa lämpötilassa pinta tummuu, eikä taikina ehdi kypsyä.

1 kommentti