Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Ammattilaisen vinkit

Täydellinen kermavaahto – näin vatkaat kuohkean ja kestävän vaahdon ruokatoimittajan vinkeillä

10 min

Vispikermasta vatkaat napakan, kestävän ja kauniin valkoisen vaahdon, joka sopii parhaiten myös pursotuksiin. Nappaa ruokatoimittaja Mari Harjulan vinkit, joilla onnistut juhlapäivän kiireessä.

26.5.2025
Reseptin ainekset
1 annos
1 prk (2 dl)
vispikermaa
1 rkl
(tomu)sokeria
noin ½ tl
vaniljasokeria

Kermavaahto – ohje:

  1. Valitse vatkauskulhoksi mielellään kapea ja korkea kulho, jossa kerma vaahtoutuu laakeaa kulhoa nopeammin. Ravista kermapurkki ja kaada jääkaappikylmä kerma kulhoon.
  2. Vatkaa sähkövatkaimella napakaksi vaahdoksi. Kerman voi vaahdottaa myös yleiskoneessa.
  3. Mausta valmis kermavaahto (tomu)sokerilla ja vaniljasokerilla.

Kermavaahto – näin teet jämäkän ja kestävän vaahdon

Kerma vaahtoutuu parhaiten jääkaappikylmänä. Kerma pysyy kylmänä pidempään, kun viilennät myös vatkaukseen käytettävät astiat. Vatkaimen teräosat voit viilentää pakastimessa.

Sähkövatkaimen tai yleiskoneen sijaan kerman voi vaahdottaa myös kulhossa vispilällä tai pallovatkaimella vatkaten, mikä vie toki enemmän aikaa.

Vispikermasta kestävä kermavaahto kakkuun

Kestävä ja kauniin valkoinen kermavaahto vaahtoutuu vispikermasta. Ryhdikäs ja sileä vispikermavaahto onkin parhaimmillaan kakkujen kuorrutuksissa ja pursotuksissa. Se säilyttää napakan rakenteensa hyvin myös lämpimällä. Kauravispistä saa puolestaan vaahdotettua vegaanisen kermavaahdon.

Kermavaahto kuohukermasta

Kermavaahto onnistuu myös kuohukermasta, joka vatkautuu vispikermaa nopeammin, helposti jopa voiksi, ja maistuu täyteläiselle. Koostumuksesta ei kuitenkaan tule yhtä tanakkaa ja se saattaa lämpimällä lässähtää. Kuohukermasta vatkatun kermavaahdon väri on myös hieman vispikermavaahtoa kellertävämpi.

Kermavaahtoa voi tarvittaessa jämäköittää lisäämällä siihen maitorahkaa tai tuorejuustoa.

Kermavaahdon maustaminen ja värjääminen

  • Vaniljasokeri ja sokeri antavat kermavaahtoon hyvän perusmaun. Sokeriksi kannattaa valita tomusokeri, koska se liukenee vaahtoon paremmin ja jopa jämäköittää sitä. Sokerit kannattaa lisätä vasta valmiiseen vaahtoon, koska sokeri hidastaa kerman vaahtoutumista.
  • Lisämakua ja väriä vaahtoon saa esimerkiksi kaakaojauheesta, kanelista, kardemummasta, marjajauheista tai pikakahvijauheesta. Tilkka sitruunan tai limen mehua maustaa vaahdon myös raikkaasti ja samalla pieni happolisä myös nopeuttaa kerman vaahtoutumista.
  • Kermavaahdon voi värjätä haluamansa väriseksi elintarvikeväreillä. Parhaiten toimivat geelimäiset pastavärit, jotka ovat helppokäyttöisiä, eivätkä löysennä massaa.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt