Karjalanpiirakat – selkeillä kuvaohjeillamme teet suomalaiset perinneherkut kuin ammattilainen!
2 h 30 min
{
Aktiivinen
1 h 30 minPassiivinen
1 h Karjalanpiirakat ovat parhaimmillaan itse leivottuna ja uunilämpimänä. Kurkkaa resepti ja katso myös kätevät vaihekuvat karjalanpiirakoiden leipomiseen.
KA
4.2
Julkaistu 8.10.2018

Karjalanpiirakat – selkeillä kuvaohjeillamme teet suomalaiset perinneherkut kuin ammattilainen!
Reseptin ainekset (25 kpl)
Karjalanpiirakan ruistaikina
- 2 dlvettä
- 1 tlsuolaa
- 4 1/2 dlruisjauhoja
- 1/2 dlvehnäjauhoja
Karjalanpiirakan puurotäyte
- 2 dlvettä
- 2 dlpuuroriisiä
- 10 dlkevytmaitoa
- 1 tlsuolaa
- 50 gvoita
- 1 kplmunaa
Karjalanpiirakoiden voiteluun
- 2 dlvettä (kiehuvana)
- 50 gvoita
Katso kuvat valmistusvaiheista! →
Karjalanpiirakat – ohje:
- Aloita karjalanpiirakoiden teko puurotäytteen valmistuksesta. Kiehauta vesi. Sekoita joukkoon puuroriisi ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 5 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt riiseihin. Kaada joukkoon maito. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 40 minuuttia. Mausta suolalla ja voilla. Jäähdytä.
- Valmista kuoritaikina sekoittamalla vesi, suola ja jauhot tasaiseksi massaksi. Vaivaa taikina jauhotetulla leivinpöydällä kiinteäksi.
- Leivo taikinasta tanko, ja jaa se 25 palaan (kuva 1). Pyörittele palat palloiksi. Painele ne litteiksi kakkaroiksi. Jauhota ne ja peitä kelmulla kuivumisen estämiseksi (kuva 2).
- Ajele kuoret piirakkapulikalla, ruisjauhoilla runsaasti jauhotetulla pöydällä (kuva 3). Pyöritä pulikkaa niin, että kuori pyörii pulikan alla. Tee kuorista ohuita, soikeita tai pyöreitä kuoria (Ø n. 15 cm). Pinoa ne, ja ripottele jauhoja väliin. Peitä kelmulla.
- Harjaa ajelluista kuorista tarvittaessa ylimääräiset jauhot pois. Notkista jäähtynyt puurotäyte tarvittaessa maidolla ja lisää muna (kananmuna estää kylmällä maidolla ohennetun riisipuuron kuohumisen uunissa).
- Annostele taikinalevylle runsas lusikallinen täytettä. Levitä täyte lähes reunoille asti. Rypytä piirakan reunat etusormilla vetäen tai peukalolla ja etusormella (kuva 4). Nosta piirakat leivinpaperoidulle pellille vieri viereen.
- Paista karjalanpiirakoita 275-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia. Kasta karjalanpiirakat voi-vesiseokseen reikäkauhalla tai sivele seosta niiden pintaan.
Valmistus vaihe vaiheelta

Empanadas-piirakat
Maku

Turkkilaiset piiraat (Börek)
Maku

Pienet parsapiiraat
Maku

Aidot karjalanpiirakat – aivan kuin mummon tekemiä
Maku

Suolaiset sarvet hurmaavat tomaatti-mozzarellatäytteellä
Maku

Suolaiset skonssit – maun salaisuutena cheddar ja meetvursti
Maku

Suolaiset juustosarvet ja makeat luumusarvet samalla vaivalla
Kotivinkki

Pikkuiset parsapiirakat
Maku