4,1(46)
Karjalanpiirakat – selkeillä kuvaohjeillamme teet suomalaiset perinneherkut kuin ammattilainen!
Kasvis
2 h 30 min
{
Aktiivinen 1 h 30 min
Passiivinen 1 h
Karjalanpiirakat ovat parhaimmillaan itse leivottuna ja uunilämpimänä. Kurkkaa resepti ja katso myös kätevät vaihekuvat karjalanpiirakoiden leipomiseen.
Reseptin ainekset
25 kpl
Karjalanpiirakan ruistaikina
2 dlvettä
1 tlsuolaa
4 1/2 dlruisjauhoja
1/2 dlvehnäjauhoja
Karjalanpiirakan puurotäyte
2 dlvettä
2 dlpuuroriisiä
10 dlkevytmaitoa
1 tlsuolaa
50 gvoita
1 kplmunaa
Karjalanpiirakoiden voiteluun
2 dlvettä (kiehuvana)
50 gvoita

Karjalanpiirakat – ohje:

  1. Aloita karjalanpiirakoiden teko puurotäytteen valmistuksesta. Kiehauta vesi. Sekoita joukkoon puuroriisi ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 5 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt riiseihin. Kaada joukkoon maito. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 40 minuuttia. Mausta suolalla ja voilla. Jäähdytä.
  2. Valmista kuoritaikina sekoittamalla vesi, suola ja jauhot tasaiseksi massaksi. Vaivaa taikina jauhotetulla leivinpöydällä kiinteäksi.
  3. Leivo taikinasta tanko, ja jaa se 25 palaan (kuva 1). Pyörittele palat palloiksi. Painele ne litteiksi kakkaroiksi. Jauhota ne ja peitä kelmulla kuivumisen estämiseksi (kuva 2).
  4. Ajele kuoret piirakkapulikalla, ruisjauhoilla runsaasti jauhotetulla pöydällä (kuva 3). Pyöritä pulikkaa niin, että kuori pyörii pulikan alla. Tee kuorista ohuita, soikeita tai pyöreitä kuoria (Ø n. 15 cm). Pinoa ne, ja ripottele jauhoja väliin. Peitä kelmulla.
  5. Harjaa ajelluista kuorista tarvittaessa ylimääräiset jauhot pois. Notkista jäähtynyt puurotäyte tarvittaessa maidolla ja lisää muna (kananmuna estää kylmällä maidolla ohennetun riisipuuron kuohumisen uunissa).
  6. Annostele taikinalevylle runsas lusikallinen täytettä. Levitä täyte lähes reunoille asti. Rypytä piirakan reunat etusormilla vetäen tai peukalolla ja etusormella (kuva 4). Nosta piirakat leivinpaperoidulle pellille vieri viereen.
  7. Paista karjalanpiirakoita 275-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia. Kasta karjalanpiirakat voi-vesiseokseen reikäkauhalla tai sivele seosta niiden pintaan.
Valmistus vaihe vaiheelta
Vaihe 1
Leivo taikinasta tanko, jaa se tasakokoisiksi paloiksi, pyörittele palat palloiksi ja taputtele ne kakkaroiksi.
Vaihe 2
Jauhota kakkarat ja peitä ne kelmulla kuivumisen estämiseksi.
Vaihe 3
Ajele taikinapalat pulikalla, runsaasti jauhotetulla pöydällä ohuiksi, pyöreiksi taikinalevyiksi. Pinoa valmiit kuoret ruisjauhojen kanssa ja peitä kelmulla.
Vaihe 4
Levitä puurotäyte kuoren päälle lähes reunoille asti. Rypytä piirakan reunat etusormilla vetäen tai peukalolla ja etusormella.
10 kommenttia
Tilaa uutiskirje tästä
Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.