Maku

Karjalanpiirakat

2 h 30 min
4.1
8

Karjalanpiirakat

KA
8
4.1
Perinteiset karjalanpiirakat ovat parhaimmillaan itse leivottuina ja uunilämpiminä. Suosittelemme! Katso myös kätevät vaihekuvat karjalanpiirakoiden leipomiseen.
Teksti Emilia Kolari
Kuvat Juhani Salonen, Pentti Potkonen
Tulosta
Mainos

Ainekset (25 kpl)

Ruistaikina

  • 2 dlvettä
  • 1 tlsuolaa
  • 4 1/2 dlruisjauhoja
  • 1/2 dlvehnäjauhoja

Puurotäyte

  • 2 dlvettä
  • 2 dlpuuroriisiä
  • 10 dlkevytmaitoa
  • 1 tlsuolaa
  • 50 gvoita
  • 1 kplmunaa

Voiteluun

  • 2 dlvettä (kiehuvana)
  • 50 gvoita

Tee näin

2 h 30 min
{
AKTIIVINEN1 h 30 min
PASSIIVINEN1 h
Katso kuvat valmistusvaiheista! →

Perinteiset karjalanpiirakat valmistuvat näin:

Aloita puurotäytteen valmistuksesta. Kiehauta vesi. Sekoita joukkoon puuroriisi ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 5 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt riiseihin. Kaada joukkoon maito. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 40 minuuttia. Mausta suolalla ja voilla. Jäähdytä.

Valmista kuoritaikina sekoittamalla vesi, suola ja jauhot tasaiseksi massaksi. Vaivaa taikina jauhotetulla leivinpöydällä kiinteäksi.

Leivo taikinasta tanko, ja jaa se 25 palaan (kuva 1). Pyörittele palat palloiksi. Painele ne litteiksi kakkaroiksi. Jauhota ne ja peitä kelmulla kuivumisen estämiseksi (kuva 2).

Ajele kuoret piirakkapulikalla, ruisjauhoilla runsaasti jauhotetulla pöydällä (kuva 3). Pyöritä pulikkaa niin, että kuori pyörii pulikan alla. Tee kuorista ohuita, soikeita tai pyöreitä kuoria (Ø n. 15 cm). Pinoa ne, ja ripottele jauhoja väliin. Peitä kelmulla.

Harjaa ajelluista kuorista tarvittaessa ylimääräiset jauhot pois. Notkista jäähtynyt puurotäyte tarvittaessa maidolla ja lisää muna (kananmuna estää kylmällä maidolla ohennetun riisipuuron kuohumisen uunissa).

Annostele taikinalevylle runsas lusikallinen täytettä. Levitä täyte lähes reunoille asti. Rypytä piirakan reunat etusormilla vetäen tai peukalolla ja etusormella (kuva 4). Nosta piirakat leivinpaperoidulle pellille vieri viereen. Paista karjalanpiirakoita 275-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia. Kasta karjalanpiirakat voi-vesiseokseen reikäkauhalla tai sivele seosta niiden pintaan.

MITÄ PIDIT?
4.1
Katso myös nämä