Maku

Kantarellipiirakka – syksyn suolainen suosikki

1 h 25 min
4.3
0

Kantarellipiirakka – syksyn suolainen suosikki

Kantarellit ovat ehdottomasti sienimetsän parhaimmistoa, ja tässä syksyisessä piirakassa kantarellien metsäinen maku nousee pääosaan.
Teksti Lunni leipoo
Kuvat Lunni leipoo
Tulosta
Mainos

Ainekset (8 palaa)

Pohja

  • 125 gvoita
  • 2 dlvehnäjauhoja
  • 1 1/2 dlgrahamjauhoja
  • 1 kplmunaa
  • 1 tlkylmää vettä

Täyte

  • 1 lkantarelleja
  • 2 rklvoita
  • 1 kplsipulia
  • 1 kplrosmariinin oksa (pieneksi hakattuna)
  • 1 tlsuolaa
  • 1/4 tlmustapippuria
  • 1/4 tljauhettua muskottipähkinää
  • 2 dlruokakermaa
  • 2 kplmunaa
  • 1 dljuustoraastetta (vahvaa juustoa, esim. gruyere)
  • 2 rklraastettua parmesaania

Tee näin

1 h 25 min
{
AKTIIVINEN15 min
PASSIIVINEN1 h 10 min

Valmista pohja nyppimällä voi murumaiseksi seokseksi jauhojen kanssa. Voit käyttää myös monitoimikonetta mutta älä työstä taikinaa liian kauan. Lisää muna ja kylmä vesi, puristele nopeasti kiinteäksi palloksi ja vältä vaivaamasta taikinaa turhaan. Kääräise tuorekelmuun ja anna levätä jääkaapissa n. 30 minuuttia.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kauli taikina jauhotetulla alustalla irtopohjaista piirakkavuokaa (vuoan halkaisija n. 20–25 senttiä) hieman suuremmaksi levyksi. Nosta vuokaan ja aseta päälle leivinpaperi. Kaada päälle painoksi kuivia herneitä tai riisiä, paista uunissa n. 20 minuutin ajan tai kunnes pohja on saanut väriä. Anna jäähtyä.

Putsaa sienet ja pilko pienemmiksi. Silppua myös sipuli. Kuumenna voi pannulla ja lisää pilkottu sipuli sekä sienet. Paista kohtuullisella lämmöllä hetken aikaa kunnes sipulit ja sienet ovat saaneet hieman väriä. Lisää suola, mustapippuri, rosmariini ja muskottipähkinä.

Sekoita kulhossa keskenään ruokakerma, munat ja juustoraaste. Vatkaa kevyesti haarukalla.

Levitä sieni-sipuliseos tasaisesti piirakkapohjan päälle, kaada päälle ruokakerma-munaseos. Paista uunissa n. 20 minuuttia tai kunnes täyte on selvästi hyytynyt ja pinta on kauniin kullanruskea.

Viimeistele valmis piirakka vielä parmesanraasteella.

Vinkki!

Piirakkapohjaan ei haluta sitkoa, joten käsittele taikinaa kylmillä käsillä ja viilennä taikina jääkaapissa ennen kaulimista. Lisää veden määrää piirakkapohjaan tarvittaessa, mikäli taikina tuntuu murenevalta.

MITÄ PIDIT?
4.3
Katso myös nämä