Juhla-ateria, joka jää mieleen: kalkkunaa, kirsikkakastiketta & mausteista kurpitsapyreetä
2 h 30 min
{
Aktiivinen 1 h
Passiivinen 1 h 30 min
Kirsikkakastike ja kalkkuna ovat klassinen makupari, syystäkin. Tällä kertaa herkkuateriaa täydentää pehmeä kurpitsapyree, joka saa syvyyttä garam masala -mausteseoksesta. Ateria on suunniteltu kahdelle, joten se on ihana valinta pienen perheen tai vaikka ystävysten yhteiseen juhlaan.
Laita fileet työalustalle. Hienonna yrtit ja jauha mausteet. Taputtele mausteet lihan pintaan. Laita lihat kulhoon ja anna maustua jääkaapissa vähintään 1 tunti. Ota lihat huoneenlämpöön 30 minuuttia ennen paistamista. Kuumenna uuni 150 asteeseen.
Tee kurpitsapyree (kts. ohje alta).
Kuumenna voi ja öljy pannulla. Ruskista lihat molemmin puolin. Laita fileet uunivuokaan, paina lihalämpömittari fileeseen ja loppukypsennä uunissa, kunnes sisälämpötila on 72 astetta.
Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna öljy samalla pannulla, jolla paistoit lihan. Paista sipulia hetki ja lisää kirsikat, etikka, mausteet ja 1 dl vettä. Kuumenna kiehuvaksi ja kypsennä kastiketta 10 minuuttia niin, että kirsikat pehmenevät. Sekoita vesi ja maissitärkkelys suurusteeksi ja lisää se koko ajan sekoittaen kastikkeeseen. Kiehauta vielä hetki niin, että kastike suurustuu.
Ota liha uunista ja anna sen vetäytyä folion alla noin kymmenen minuuttia ennen tarjoilua. Lusikoi annoksiin pyrettä, laita päälle fileet viipaleina ja lisää kastiketta.
Vinkki!
Lisää lautaselle koristeeksi ja salaatiksi keko versoja, esimerkiksi Minis-versoseosta.
Jouluinen kurpitsapyree – ohje:
Kuori ja kuutioi kurpitsa ja sipuli. Kuumenna voi pannulla ja paista sipulia ja kurpitsaa 5 minuuttia. Lisää vettä niin, että kurpitsat juuri ja juuri peittyvät. Keitä noin 20 minuuttia, kunnes kurpitsa on täysin pehmeää. Lisää tarvittaessa tilkka vettä.