


Kalakeitto primavera – ihastu rantakalasopan värikkääseen kevätversioon
35 min
{
Aktiivinen 15 min
Passiivinen 20 min
Kalakeitto primavera on kevätkeitto vailla vertaa. Ahvenfileiden lisäksi kirkasliemiseen keittoon uppoaa runsaasti nokkosenlehtiä ja kasviksia.
Reseptin ainekset
4 annosta
2 l
nokkosenlehtiä (noin 4 dl ryöpättynä)
1 l (800 g)
pieniä perunoita
2
porkkanaa
1 nippu (150 g)
retiisejä
1
fenkoli
2
kevätsipulinvartta
½ rku
tilliä
1
sitruuna
noin 800 g
ahvenfileitä (ruodottomia)
4 rk
oliiviöljyä
2 l
vettä
2
kalaliemikuutiota (gluteeniton ja maidoton)
6
kokonaista maustepippuria
2 dl
pakasteherneitä
½ tl
suolaa
Kalakeitto primavera – ohje:
- Huuhtele nokkoset ja ryöppää nopeasti kiehuvassa vedessä. Huuhtele kylmällä vedellä ja valuta siivilässä.
- Pese perunat ja leikkaa paloiksi tarvittaessa. Kuori porkkanat ja leikkaa ne paloiksi. Huuhtele ja halkaise retiisit. Hienonna fenkoli, kevätsipulit ja tilli. Purista sitruunan mehu.
- Poista ahvenfileistä ruodot. Leikkaa fileen keskellä oleva ruotorivi pois v-leikkauksella.
- Kuumenna öljy kattilassa. Paista sipulia, porkkanaa, perunoita ja fenkolia hetki. Lisää vesi, liemikuutiot ja pippurit. Keitä 15 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsyneet.
- Lisää keittoon nokkoset, herneet, retiisit ja kalat. Keitä 5 minuuttia. Mausta keitto sitruunanmehulla, tillillä ja suolalla.
Nokkosen kerääminen ja käsittely
- Nokkonen on rikkaruohojen kuningas, yksi ensimmäisistä keväällä ylös puskevista villivihanneksistamme. Se on helppo tunnistaa, eikä sillä ole vaarallisia näköislajeja.
- Keväällä ja alkukesästä nokkosen nuoret versot ja lehdet ovat parhaimmillaan, mutta satoa voi kerätä syksyyn saakka. Nokkosapajat kannattaa niittää muutaman kerran kesässä. Näin saat uutta satoa muutamassa viikossa.
- Kasvupaikalla on väliä. Kerää nokkoset puhtaalta paikalta, vähintään koiran flexin mitan päästä kävelyteistä ja autotiestä vähintään sata metriä. Nokkonen kerää nitraatteja, joten vältä typpipitoisia paikkoja, kuten karjasuojien ja huussin läheisyyttä sekä lannoitettuja viljelymaita.
- Ryöppäys alentaa nokkosen nitraattipitoisuutta ja poistaa poltinkarvojen pistävyyden. Huuhtele kasvit ensin runsaalla vedellä tai liota hetki vedessä ja siivilöi. Mittaa isoon kattilaan litra enemmän vettä kuin nokkosia on. Upota nokkoset kiehuvaan veteen ja painele pinnan alle. Peitä kattila kannella ja odota 30–60 sekuntia siitä, kun vesi alkaa uudelleen kiehua. Valuta nokkoset siivilään, huuhtele kylmällä vedellä ja purista kuiviksi. Ryöpätyt nokkoset voi käyttää heti tai pakastaa myöhempää käyttöä odottamaan.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat