Maku

Jumalaiset kanelipikkuleivät

1 h 45 min
{
Aktiivinen
45 min
Passiivinen
1 h
Kanelipikkuleivät ovat haastavia leipoa, mutta niiden herkullinen maku maksaa vaivan. Taikinasta painellaan pikkuleipiä piparimuoteilla, ja nämä kaneliset herkut sopivatkin hyvin myös jouluun.
MU
KA
3.9
21
Julkaistu: 30.10.2017


Reseptin ainekset (70 kpl)

  • 200 gvoita
  • 1 1/4 dlsokeria
  • 3 1/2 dlvehnäjauhoja
  • 87 gvaniljakastikeaineksia (Ekströms Fresta Marsán)

Pinnalle

  • 2 rklsokeria
  • 2 tlkanelia
Tulosta

Jouluiset kanelipikkuleivät valmistuvat näin:

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. On tärkeää, että voita ja sokeria vatkataan, kunnes ne ovat hyvin vaahtoutuneet ts. muuttuneet väriltään lähes valkoiseksi.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon. Sekoita taikinaksi. Käytäthän mittaamiseen aina mittavälineitä, jotta ei tule mittavirheitä. Vaniljakastikeaineksia tarvitset 1,5 dl eli 87 g.

Anna taikinan levätä kelmulla peitettynä jääkaapissa noin 30 minuuttia. Jos taikina on jääkaapissa pidempään, siinä oleva voi kovettaa taikinan, ja sitä vaativampaa taikinan saaminen kaulittavaksi on. Toisaalta jos jättää jääkaappikäsittelyn väliin, taikina voi olla liian pehmeää kaulittavaksi.

Kauli taikinasta 3–4 mm paksuinen levy, ja painele siitä piparimuoteilla pikkuleipiä.

Sekoita kaneli ja sokeri matalalla lautasella. Paina jokaisen kanelipikkuleivän yläpuoli seokseen. Jos tämä on hankalaa, niin kaneli-sokeriseoksen voi myös ripotella pikkuleipien pinnalle kun olet nostanut ne leivinpaperoidulle pellille.

Paista kanelipikkuleipiä leivinpaperoidulla pellillä 200 asteessa 10–12 minuuttia.

Kun otat taikinan jääkaapista niin vaivaa sitä käsissäsi, kunnes se lämpiää sen verran, että työstäminen on mahdollista. Jos taikina vaivaamisesta ja lämmittämisestä huolimatta on erittäin murenevaista eikä tahdo pysyä kasassa, voit lisätä siihen 1–2 rkl nestettä, esimerkiksi kermaa. Tämä vähentää taikinan murenevaisuutta.

Käytä kaulintavaiheessa jauhoja vain sen verran, että taikina ei tartu pöytään tai kaulimeen. Vältä liian jauhojen käyttöä. Käytä pieniä muotteja ja nosta pikkuleivät pöytäpinnalta ohuella metallilastalla, jonka voit kastaa jauhoihin tarttumisen estämiseksi. Taikinaa on myös turha yrittää kaulia hyvin ohueksi. Parempi on jättää se reilusti noin 4 mm paksuiseksi.

21 kommenttia