Maku

Jumalaiset kanelipikkuleivät

1 h 45 min
4
18

Jumalaiset kanelipikkuleivät

MU
KA
18
4
Teksti Kati Pohja
Kuvat Timo Villanen
Tulosta
Mainos

Ainekset (70 kpl)

  • 200 gvoita
  • 1 1/4 dlsokeria
  • 3 1/2 dlvehnäjauhoja
  • 87 gvaniljakastikeaineksia (Ekströms Fresta Marsán)

Pinnalle

  • 2 rklsokeria
  • 2 tlkanelia

Tee näin

1 h 45 min
{
AKTIIVINEN45 min
PASSIIVINEN1 h

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. On tärkeää, että voita ja sokeria vatkataan, kunnes ne ovat hyvin vaahtoutuneet ts. muuttuneet väriltään lähes valkoiseksi.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon. Sekoita taikinaksi. Käytäthän mittaamiseen aina mittavälineitä, jotta ei tule mittavirheitä. (Vaniljakastikeaineksia tarvitset 1,5 dl = 87 g).
Anna taikinan levätä kelmulla peitettynä jääkaapissa noin 30 minuuttia. Jos taikina on jääkaapissa pidempään, niin siinä oleva voi kovettaa taikinan, ja sitä vaativampaa taikinan saaminen kaulittavaksi on. Toisaalta jos jättää jääkaappikäsittelyn väliin, niin taikina voi olla liian pehmeää kaulittavaksi.
Kauli taikinasta 3–4 mm paksuinen levy, ja painele siitä piparimuoteilla pikkuleipiä. Kun otat taikinan jääkaapista niin vaivaa sitä käsissäsi, kunnes se lämpiää sen verran, että työstäminen on mahdollista. Jos taikina vaivaamisesta ja lämmittämisestä huolimatta on erittäin murenevaista eikä tahdo pysyä kasassa, niin voit lisätä siihen 1-2 rkl nestettä, esim. kermaa. Tämä vähentää taikinan murenevaisuutta. Kaulintavaiheessa on tärkeää, että käytät jauhoja vain sen verran, että taikina ei tartu pöytään tai kaulimeen. Vältä liian jauhojen käyttöä. Käytä pieniä muotteja ja nosta pikkuleivät pöytäpinnalta ohuella metallilastalla (jonka voit kastaa jauhoihin tarttumisen estämiseksi). Taikinaa on myös turha yrittää kaulia hyvin ohueksi. Parempi on jättää se reilusti noin 4 mm paksuiseksi.
Sekoita kaneli ja sokeri matalalla lautasella. Paina jokaisen jumalaisen kanelipikkuleivän yläpuoli seokseen. Jos hankalaa, niin kaneli-sokeriseoksen voi myös ripotella pikkuleipien pinnalle kun olet nostanut ne leivinpaperoidulle pellille.
Paista leivinpaperoidulla pellillä kanelipikkuleipiä 200 asteessa 10–12 minuuttia.
•Taikina on vaativaa käsiteltävää ja murenevaista kuten lusikkaleipätaikinatkin. Toivotan kanelipikkuleipien työstöön kärsivällisyyttä. Joka tapauksessa herkullinen maku maksaa vaivan.

MITÄ PIDIT?
4
Katso myös nämä