Maku

Juhannuskakku – juhli keskikesää raikkaalla mansikkaherkulla!

2 h 30 min
3.83
2

Juhannuskakku – juhli keskikesää raikkaalla mansikkaherkulla!

Teksti Riikka Kaila, Helena Saine-Laitinen
Kuvat Timo Villanen
Tulosta
Mainos
Juhannuskakku on keskikesän paras herkku, jonka viettelevä maku syntyy sitrusmarinoiduista mansikoista ja mascarponejuustovaahdosta. Täyteläinen, mutta silti raikas juhannuskakku lumoaa kaikki!

Ainekset (15 annosta)

Kakkupohja

  • 5munaa
  • 2 dlsokeria
  • 2 dlvehnäjauhoja
  • 1 dlperunajauhoja
  • 1 tlleivinjauhetta
  • 1 tlsitruunankuoriraastetta

Sitrusmarinoidut mansikat

  • 1 dlsokeria
  • 1 dlvettä
  • 5 dlmansikoita
  • 1/2 dlsitruslikööriä (esim. Limoncello)
  • 2 rklsitruunamelissaa (hienonnettuna)

Täyte ja kuorrutus

  • 4 dlvispikermaa (rasvaa 25 %)
  • 500 gmascarponejuustoa
  • 1/2 dlsokeria
  • 2 rklsitruunamehua

Koristeluun

  • 3 dlmansikoita
  • 1/2 dlsitruunamelissaa
  • 2 tlsitruunankuoriraastetta

Tee näin

2 h 30 min
{
AKTIIVINEN1 h
PASSIIVINEN1 h 30 min

Juhannuskakku valmistuu näin:

  1. Voitele ja jauhota kakkuvuoka (Ø 24 cm).
  2. Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Siivilöi jauhot vaahdon joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Lisää sitruunankuoriraaste.
  3. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä 175-asteisessa uunissa 35–40 minuuttia. Jos pinta uhkaa tummua, peitä foliolla.
  4. Anna pohjan jäähtyä vuoassa 10 minuuttia. Kumoa puhtaalle, kevyesti sokeroidulle leivinpaperille. Jäähdytä vuoka päällä, jotta kosteus ei haihdu kakkupohjasta.
  5. Valmista limoncello-mansikat: Mittaa sokeri ja vesi kattilaan ja kuumenna, kunnes sokeri liukenee veteen. Jäähdytä sokeriliemi. Perkaa sillä aikaa mansikat ja viipaloi ne. Lisää sokeriliemeen likööri, sitruunamelissa ja sitruunankuori. Kaada liemi mansikoiden päälle kulhoon ja anna marinoitua 1–2 tuntia.
  6. Valmista mascarponetäyte: Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Lisää joukkoon mascarpone, sokeri ja sitruunamehu. Vatkaa tasaiseksi massaksi. Jos seos vaikuttaa löysältä, vatkaa hieman lisää, jolloin massa paksunee.
  7. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja 3–4 osaan.
  8. Valuta limoncello-mansikat kulhon päälle asetetussa siivilässä ja säästä liemi.
  9. Kokoa juhannuskakku tarjoiluvadille. Kostuta alimmainen kakkulevy limoncelloliemellä, levitä levyn päälle 1/2–1 sentin kerros mascarponevaahtoa.
  10. Nostele valutettuja mansikoita mascarponevaahdon päälle ja nosta sitten seuraava kakkulevy paikoilleen. Kostuta ja täytä samalla tavalla kaikki välit. Huomioi, että noin 1/2 mascarponevaahdosta jää kuorrutukseen. Muista kostuttaa myös päällimmäinen kakkulevy.
  11. Kuorruta juhannuskakku lopulla mascarponevaahdolla ja koristele mansikoilla, sitruunamelissalla ja sitruunankuoriraasteella.
MITÄ PIDIT?
3.83