Maku

Joulutorttukranssi – leivo joulun suosikkileivonnainen näyttäväksi kranssiksi

3 h 55 min
4.08
0

Joulutorttukranssi tuo vaihtelua tuttujen joulutorttujen rinnalle. Kääräise luumumarmeladilla tai muulla paistonkestävällä hillolla täytetty rahka-voitaikina rullalle ja leikkaa reunat viuhkamaiseksi joulutorttukranssiksi.
Tulosta
Kuvat Johanna Myllymäki

Ainekset (30 annosta)

Rahka-voitaikina

  • 4½ dlvehnäjauhoja
  • 1 dltomusokeria
  • 1 tlleivinjauhetta
  • 1 tlpiparkakkumaustetta
  • 200 gvoita (kylmää)
  • 250 gmaitorahkaa

Täyte

  • 300 gluumumarmeladia (paistonkestävä)

Voitelu ja päälle

  • 1muna
  • 1 rkltomusokeria

Tee näin

3 h 55 min
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN3 h 25 min

Joulutorttukranssi valmistetaan näin:

  1. Yhdistä taikinan kuivat aineet kulhossa. Lisää kuutioitu kylmä voi ja nypi taikina murumaiseksi.
  2. Lisää rahka ja sekoita nopeasti tasaisesti. Kääri taikina muovikelmuun ja nosta jääkaappiin muutamaksi tunniksi.
  3. Ota taikinasta viidesosa talteen koristeita varten. Kauli loput jauhojen avulla levyksi (20 cm x 40 cm). Levitä taikinalle luumuhilloa.
  4. Kääri taikina rullalle kääretortun tapaan. Nosta rulla leivinpaperille ja nipistä taikinan päät yhteen sormin. Leikkaa kranssin ulkokehä terävällä veitsellä kampaviinerin tapaan. Levitä suikaleita hieman erilleen.
  5. Kauli aiemmin talteen ottamasi taikinapala ohuemmaksi levyksi ja ota siitä muotilla pieniä tähtiä.
  6. Voitele kranssi vatkatulla munalla. Paina pienet tähdet kiinni kranssiin, koristeiksi. Voitele lopuksi pienet tähdetkin.
  7. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla 20–25 minuuttia. Peitä kranssi tarvittaessa paistamisen loppuvaiheessa leivinpaperilla.
  8. Anna kranssin hieman jäähtyä ja viimeistele se tomusokerilla.

Vinkki!

Voit korvata luumumarmeladin myös muulla paistonkestävällä marmeladilla, kuten omena-kanelilla tai puolukka-kirsikalla.

MITÄ PIDIT?
4.08