Maku

Jänisliemi

2 h 30 min
0
0

Jänisliemi

GL
LA
MA
MU
0
0
Teksti Juha Jormanainen
Kuvat Juha Jormanainen
Tulosta
Mainos

Ainekset (4 annosta)

  • 2000 gjänistä (luita ja jämälihoja)
  • 1 rkloliiviöljyä
  • 4 kplporkkanaa
  • 2 kplsipulia
  • 200 gjuuriselleriä
  • 20 dlvettä
  • 1 kplvalkosipulinkynttä
  • 1/4 dltomaattipyreetä
  • 2 rklvalkopippuria (kokonaisia)
  • 2 rklkatajanmarjoja
  • 1 tlneilikkaa
  • 1 kpltähtianista
  • 2 kpllaakerinlehteä
  • 1 tltimjamia
  • 7 1/2 dlpunaviiniä
  • 1 dlmadeiraviiniä

Tee näin

2 h 30 min
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN2 h

Kuumenna uuni 200 asteiseksi ja öljyä uunipelti. Levitä luut sekä jämälihat pellille ja ruskista ne kauniin ruskeiksi. Kääntele paloja välillä ja varo, että ne eivät pala.

Leikkaa kuoritut porkkanat, sipuli ja juuriselleri paloiksi ja lisää ne luiden ja lihojen sekaan vartin kuluttua.

Kun lihat ovat ruskistuneet ota pelti pois uunista, kaada rasva pois ja siirrä kasvikset, luut ja lihat tilavaan kattilaan tai jos mahdollista, suureen valurautapataan.

Lisää pataan vesi sekä valkosipulinkynsi ja tomaattipyree. Kiehauta ja kuori pinnalle noussut vaahto tarkkaan pois. Lisää loput mausteet.

Keitä kunnes vettä on jäljellä enää noin 3 desiä. Lisää pataan punaviini sekä madeira ja keitä keskilämmöllä vähintään 2 tuntia.

Nosta pata liedeltä ja siivilöi liemi toiseen kattilaan. Jos haluat vielä voimakkaamman makuista jänislientä, keitä sitä vielä kokoon kovalla tulella.

Jänisliemen voit käyttää sellaisenaan kastikkeiden pohjiin ja patoihin. Jänisliemestä saa kuitenkin upean alkuruoan jos sen viitsii kirkastaa.

Vinkki!

Liemen kirkastaminen: Kaada liemi siivilän läpi puhtaaseen kattilaan. Erota kahdesta munasta keltuaiset erilleen. Riko munankuoret hienoksi ja sekoita ne valkuaisten joukkoon. Nosta liemikattila miedolle lämmölle ja kaada joukkoon munankuori-munanvalkuaisseos. Näyttää todella hurjalta, mutta hetken kuluttua valkuaiset ja kuoret nousevat yhtenä kakkuna pinnalle. Se on helppo poistaa reikäkauhalla ja yllätys yllätys – kattilassa on kauniin kirkasta lientä. Joskus tempun joutuu toistamaan, mutta lopputuloksena on upea kirkas liemi joka sopii vaikka riistaillallisen väliruoaksi.
MITÄ PIDIT?
0
Katso myös nämä