


Jääkellarin lohi – suolaliemessä graavattu kala maistuu helpon hovimestarinkastikkeen kanssa
48 h 20 min
{
Aktiivinen 20 min
Passiivinen 48 h 0 min
Jääkellarin lohi on joulupöydän perinteinen alkuruoka. Lohen annetaan kypsyä suolaliemen alla jääkaapissa. Leikkaa lohi reiluiksi viipaleiksi, kietaise ruusuiksi ja tarjoile makean happaman hovimestarinkastikkeen kanssa.
Reseptin ainekset
10–15 annosta
Jääkellarin lohi
750 g
lohta fileenä
1 l
vettä
80 g
karkeaa merisuolaa (1 dl)
50 g
sokeria (3 rkl)
Hovimestarinkastike
¾ dl
sinappia
2 rkl
valkoviinietikkaa
3 rkl
sokeria
½ tl
suolaa
valkopippuria
2 dl
rypsiöljyä
1–2 rkl
tuoretta tilliä tai ruohosipulia hienonnettuna
Jääkellarin lohi – ohje:
- Kiehauta 3 dl vedestä ja sulata siihen suola ja sokeri. Lisää loppu vesi (7 dl) kylmänä. Anna suolaliemen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
- Nypi lohifileestä ruodot ja nosta se laidalliseen astiaan, johon filee juuri ja juuri mahtuu. Kaada päälle suolavesi ja sulje astia tai peitä se hyvin kelmulla. Anna kalan suolautua liemessä kaksi vuorokautta jääkaapissa. Käännä välillä, jos kala ei ole kokonaan suolaveden alla.
- Nosta filee liemestä ja kuivaa pinta. Leikkaa kala noin 3–5 mm:n paksuisiksi viipaleiksi hieman vinottain ja pyöräytä ruusukkeiksi. Jääkellarin lohiviipaleet ovat perinteisesti hieman graavilohiviipaleita paksumpia. Tarjoa jääkellarin lohi hovimestarinkastikkeen kanssa.
Hovimestarinkastike – ohje:
- Sekoita kulhossa sinappi, etikka, sokeri, suola ja ripaus valkopippuria.
- Lisää öljy sinappiseokseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Mausta tillillä tai ruohosipulilla. Hovimestarinkastike säilyy jääkaapissa kaksi viikkoa. Kokeile myös rosollin mausteeksi ja salaatinkastikkeeksi.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat