Kotivinkki

Jääkellarinlohi ja hovimestarinkastike

48 h 20 min
4.7
0

Jääkellarinlohi ja hovimestarinkastike

Ihanan samettinen ja makean hapan hovimestarinkastike on klassinen jääkellarin- ja graavilohen kastike. Kokeile myös rosollin mausteeksi ja salaatinkastikkeeksi. Leikkaa jääkellarinlohi reiluiksi viipaleiksi ja kietaise ruusuiksi.
Teksti Kaisa Torkkeli
Kuvat Nico Backström
Tulosta
Mainos

Ainekset (10–15 annosta)

  • 750 glohta fileenä
  • 1 lvettä
  • 80 gkarkeaa merisuolaa (1 dl)
  • 50 gsokeria (3 rkl)

Hovimestarinkastike

  • ¾ dlsinappia
  • 2 rklvalkoviinietikkaa
  • 3 rklsokeria
  • ½ tlsuolaa
  • valkopippuria
  • 2 dlrypsiöljyä
  • 1–2 rkltuoretta tilliä tai ruohosipulia hienonnettuna

Tee näin

48 h 20 min
{
AKTIIVINEN20 min
PASSIIVINEN48 h

Jääkellarinlohi

1. Kiehauta 3 dl vedestä ja sulata siihen suola ja sokeri. Lisää loppu vesi (7 dl) kylmänä. Anna suolaliemen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

2. Nypi lohifileestä ruodot ja nosta se laidalliseen astiaan, johon filee juuri ja juuri mahtuu. Kaada päälle suolavesi ja sulje astia tai peitä se hyvin kelmulla. Anna kalan suolautua liemessä kaksi vuorokautta jääkaapissa. Käännä välillä, jos kala ei ole kokonaan suolaveden alla.

3. Nosta filee liemestä ja kuivaa pinta. Leikkaa kala noin 3–5 mm:n paksuisiksi viipaleiksi hieman vinottain ja pyöräytä ruusukkeiksi. Jääkellarinlohiviipaleet ovat perinteisesti hieman graavilohiviipaleita paksumpia. Tarjoa jääkellarinlohi hovimestarinkastikkeen kanssa.

Hovimestarinkastike 

1. Sekoita kulhossa sinappi, etikka, sokeri, suola ja ripaus valkopippuria.

2. Lisää öljy sinappiseokseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Mausta tillillä tai ruohosipulilla. Hovimestarinkastike säilyy jääkaapissa kaksi viikkoa.

MITÄ PIDIT?
4.7
Katso myös nämä