Kotivinkki

Itse tehty jäätelö

24 h 30 min
4.33
1

Jos haluat, että itse tehty jäätelö on samettisen pehmeää, tarvitset jäätelökoneen. Vaniljajäätelö on kaikkien maitopohjaisten makujäätelöiden perusta. Lisää lempimakujasi lähes valmiiksi jäätyneeseen massaan.
Tulosta
Teksti Kaisa Torkkeli
Kuvat Sami Repo

Ainekset (6–8 annosta)

  • 1vaniljatanko
  • 5kananmunankeltuaista
  • 3 dltäysmaitoa
  • 3 dlkuohu- tai vispikermaa
  • 1 ½ dlsokeria
  • (tai 1 dl sokeria ja 1 dl glukoosisiirappia)

Tee näin

24 h 30 min
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN24 h

1. Laita jäätelökoneen kulho pakastimeen.

2. Erottele kananmunankeltuaiset ja valkuaiset. (Valmista valkuaisista esimerkiksi marenkia jäätelöannoksiin.) Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.  

3. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siitä siemenet. Kiehauta maito, kerma, vaniljatangonsiemenet ja vaniljatanko (sekä glukoosisiirappi) paksupohjaisessa teräskattilassa. Nosta kattila levyltä.  

4. Kaada kuuma kermamaito keltuaisvaahtoon koko ajan vatkaten. Kaada seos takaisin kattilaan ja kuumenna uudestaan liedellä koko ajan sekoittaen.  

5. Kun seos sakenee, lämpötilan ollessa 85 astetta, nosta kattila levyltä. Seos ei saa kiehahtaa, sillä silloin kananmunat kypsyvät kokkareisiksi. Jäähdytä seos ja siirrä jääkaappiin.  

6. Nosta jäätelökoneen hyvin pakastunut kulho koneeseen ja laita sekoitin pyörimään kulhossa. Kaada jääkaappikylmä jäätelömassa kulhoon. Anna koneen käydä käyttöohjeen mukaisesti, kunnes massa on jäätynyt notkeaksi. Lusikoi massa rasiaan ja siirrä pakastimeen.

MIKÄ Klassinen vaniljakermajäätelö on kuohkeaksi jäädytettyä vaniljakastiketta, ranskalaisen keittiön crème anglaisea. Raaka-aineet ovat yksinkertaiset. Kerma ja maito muodostavan jäätelön pohjan. Niiden suhdetta vaihtamalla voi säätää jäätelön rasvaisuutta. Munankeltuaiset saostavat kermamaidon,tuovat värin ja pehmeän suutuntuman. Sokeri makeuttaa, ja vanilja maustaa. Kun näistä raaka-aineista keitetään kastike, joka jäädytetään koko ajan sekoittaen, syntyy kuohkeaa suussa sulavaa jäätelöä.  

MISTÄ Jäätelöä on valmistettu jo 1200-luvulla Kiinassa. Marco Polo toi jätskin valmistustaidon Italiaan. Italialaiset perustivat myös Suomen ensimmäisen jäätelötehtaan. Magi-suvun veljesten tehdas nousi Helsinkiin vuonna 1922. Jäätelöllä herkuteltiin juhlissa ja erikoistilanteissa. Valmistukseen tarvittiin jäitä, joita hakattiin talvella merestä ja säilytettiin maakuopissa kesän jäätelönvalmistuskautta varten. Arkisempi herkku siitä tuli 1960-luvulla, kun pakastimet yleistyivät.  

MITEN Ennen pakastimia jätskiä veivattiin puisessa tynnyrissä. Sen sisällä oli sekoittimella varustettu astia, johon sula jäätelömassa kaadettiin. Astian ja tynnyrin väliin kaadettiin jäitä ja suolaa, joka hidasti jäiden sulamista. Jäät jäädyttivät massan, joka pidettiin liikkeessä veivaamalla kampea. Massaan sekoittui ilmaa ja rakenteesta tuli pehmeän kuohkea. Nyt saman asian ajavat pakastimessa jäädytetyt kulhot, joiden sisällä pyörii sähkökäyttöinen sekoitin. Ravintoloissa kylmä herkku valmistetaan laitteella, joka sekä pakastaa että sekoittaa.  

VALMISTA ITSE Kotona pehmeän jäätelön valmistamiseen tarvitaan jäätelökone. Ilman laitetta massasta tulee kova harkko, ellei sitä sekoita parin tunnin välein pakastamisen aikana. Koneen hintaan vaikuttavat lähinnä sen koko sekä pakastimessa jäädytettävien kulhojen määrä. Varmista, että pakastimessasi on tilaa kulholle. Laita kulho pakastimeen vuorokautta ennen jäätelön tekoa. Valmista myös jäätelömassa vuorokautta ennen, jotta se ehtii jäähtyä jääkaappikylmäksi ennen laitteeseen lisäämistä. Jos massa on lämmin, se ei ehdi jäätyä, ennen kuin jäädytetty kulho jo sulaa.

Kotijäätelön rakennetta voi parantaa glukoosisiirapilla. Vehnätärkkelyksestä valmistetun glukoosisiirapin ansiosta jäätelö ei jäädy pakastimessa kovaksi tai sula liruksi, vaan se pysyy pehmeänä ja mukavasti muotoiltavana.  

MAKUPARIT Itse tehty vaniljajäätelö ja tuoreet mansikat. Tämän parempaa ei ole. Kokeile myös vaniljajäätelöä, muscovadosiirappia ja lakritsijauhetta. Tumman ruokosokerin, muscovadon, luonnostaan lakritsinen aromi sopii täydellisesti lakritsijauheen kaveriksi. Kermajäätelö kesyttää yhdistelmän täydelliseksi. Monen mielestä vaniljajäätelö, kuuma kinuskikastike ja karpalot ovat täydelliset yhdessä. Siinä on koko makukirjo – kermaista, imelää ja kirpeää

3 x jäätelökone (huom. juttu tehty 2015)

Valmista koneella kaikki pehmeäksi jäädytetyt herkut kerma- ja jogurttijäätelöstä sorbettiin.

Tuplasatsi! OBH Nordica Ice cream box -jäätelökone sisältää kaksi pakastimessa jäädytettävää kulhoa. Kulhon tilavuus 1,6 litraa, valmista jäätelöä tulee reilu 1 litra. Sekoitusaika 30 minuuttia, laitteessa on ajastin. Hinta 89,90 e.  

Krupsin Perfect mix GVS2 -laitteessa on yksi pakastimessa jäädytettävä kulho. Kulhon tilavuus on 1,6 litraa, johon mahtuu valmista jätskiä noin 1 litra. Pieni täyttöaukko vaatii sihtaamista. Sekoitusaika 20–40 minuuttia. Hinta 99 e.  

Yllättävään jätskinälkään! Wilfan jäätelökone (ICM-C15) tekee jäätelöä ilman pakastinta. Laite jäähdyttää massan sekoittaessaan. Jäätelöä valmistuu 1,5 litraa tunnissa. Hinta 249 e.

MITÄ PIDIT?
4.33