Maku

Iiron sämpylät

4 h 40 min
4.8
0

Iiron sämpylät

LA
MA
MU
0
4.8
Teksti Iiro Törmä
Kuvat Mika Haaranen
Tulosta
Mainos

Ainekset (10 kpl)

  • 5 dlvettä
  • 10 ghiivaa
  • 3 tlsuolaa
  • 1 rklsokeria
  • 1/2 dloliiviöljyä
  • 1000 gvehnäjauhoja (luomu)

Voiteluun

  • 2 rkloliiviöljyä

Tee näin

4 h 40 min
{
AKTIIVINEN25 min
PASSIIVINEN4 h 15 min

Mittaa kylmä vesi kulhoon ja liuota joukkoon hiiva. Lisää suola, sokeri ja öljy sekä vehnäjauhot muutamassa erässä, samalla taikinaa vaivaten. Tee hyvin tiivis taikina. Jos teet taikinan yleiskoneella, lisää niin paljon jauhoja, että taikina muotoutuu palloksi ja nousee kulhon pohjalta pyörimään sivuja pitkin. Alusta taikinaa koneella reilut viisi minuuttia tai käsin leivinpöydällä kymmenisen minuuttia, kunnes taikina on hyvin kimmoisaa. Peitä kulho ja jätä taikina kohoamaan vähintään 4 tunniksi.

Nujerra taikina ja jaa se noin kymmeneen palaan. Muotoile sämpylät halutessasi pingottamalla taikinaa palan sivuilta alle peukaloiden avulla. Kohota sämpylöitä liinalla peitettyinä noin 15 minuuttia.

Voitele sämpylöiden pinta öljyllä ja paista 225 asteessa kullankeltaisiksi, noin 15 minuuttia.

Vinkki!

Pane uunin pohjalle vuokaan kuumaa vettä, joka höyrystyessään antaa sämpylöille rapean pinnan.
MITÄ PIDIT?
4.8
Katso myös nämä