Maku

Hasselpähkinä-semifreddo

5 h 30 min
5
0

Hasselpähkinä-semifreddo

Semifreddo, italiaksi ”puolikylmä”, on jäätelön ja jäädykkeen yhdistelmä. Sen pehmeä rakenne syntyy erilaisten vaahtojen risteytyksestä. Tässä hasselpähkinä-semifreddossa pähkinäinen krokanttimuru sekä marengin- ja keksinpalaset antavat ihanaa puruvastusta. Vastustamattoman hyvää!
Teksti Elina Jyväs
Kuvat Timo Pyykkö
Tulosta
Mainos

Ainekset (6 annosta)

Pähkinäkrokantti

  • 3/4 dlhasselpähkinöitä
  • 3/4 dlpistaaseja (kuorittuja)
  • 2 dlsokeria

Semifreddoseos

  • 3 kplmunaa
  • 1 1/2 dlruokosokeria
  • 3 dlkuohukermaa
  • 2 rklmantelilikööriä (Amaretto)
  • 2 tlappelsiininkuoriraastetta (luomuappelsiinin kuorta hienoksi raastettuna)
  • 1/2 tlkanelia
  • 10 kplmarenkeja (2dl marenkeja murennettuina)
  • 15 kplkeksejä (2 dl keksejä murennettuna, esim. LU Bastogne -kanelikeksit)

Tee näin

5 h 30 min
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN5 h

Voit valmistaa hasselpähkinä-semifreddon jo hyvissä ajoin pakastimeen odottamaan:

Valmista ensin krokantti. Rouhi kokonaiset hasselpähkinät ja pistaasit karkeaksi. Levitä ne leivinpaperin päälle työlaudalle.

Sulata sokeri hitaasti ja juurikaan sekoittamatta pinnoitetulla paistinpannulla, kunnes sokeri on vaaleanruskeaa. Varo polttamasta sokeria. 

Kaada sula sokeri nopeasti pähkinöiden ja pistaasien päälle leivinpaperille. Anna jäähtyä ja kovettua.

Rouhi krokantti terävällä veitsellä karkeaksi muruksi. Säästä kolmasosa krokantista valmiin semifreddon koristeluun.

Erottele valkuaiset ja -keltuaiset toisistaan. Vatkaa valkuaiset kuivassa ja puhtaassa kulhossa kovaksi vaahdoksi.

Vatkaa keltuaiset ja sokeri toisessa kulhossa kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaimia ei tarvitse pestä välillä.

Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Yhdistä kerma- ja keltuaisvaahto. Mausta se liköörillä, appelsiininkuorella ja kanelilla.

Lisää rouhittu krokanttiseos, marenki- ja keksimurut.

Lisää lopuksi valkuaisvaahto varovasti lastalla nostellen.

Annostele semifreddo silikonivuokaan tai muovikelmulla vuorattuun metallivuokaan. Peitä muovikelmulla tai alumiinifoliolla. Nosta pakastimeen 5–6 tunniksi.

Ota semifreddo puoli tuntia ennen tarjoilua jääkaappiin.

Kumoa semifreddo tarjoiluvadille. Koristele krokantilla ja marenkimuruilla.

MITÄ PIDIT?
5
Katso myös nämä