Maku

Gratinoitu sipulikeitto (Soupe à l’oignon)

1 h 25 min
4.1
3

Gratinoitu sipulikeitto (Soupe à l’oignon)

MU
3
4.1
Teksti Helena Saine-Laitinen
Kuvat Timo Villanen
Tulosta
Mainos

Ainekset (6 annosta)

  • 500 gsipulia
  • 3 kplvalkosipulinkynttä
  • 2 rklvoita
  • 1 rklrypsiöljyä
  • 1 1/2 rklvehnäjauhoja
  • 10 dllihalientä
  • 1 kpllaakerinlehteä
  • 1/2 tlmustapippuria
  • 1/4 tlcayennenpippuria
  • 2 dlkuivaa valkoviiniä
  • 6 kplranskanleipäviipaletta
  • 150 gemmentaalijuustoa (rasvaa 27-30 %) (raastettuna)

Tee näin

1 h 25 min
{
AKTIIVINEN25 min
PASSIIVINEN1 h

Halkaise ja kuori sipulit. Viipaloi ne. Hienonna kuoritut valkosipulinkynnet. Kuullota sipuleita voin ja öljyn seoksessa kattilassa hyvin miedolla lämmöllä kannen alla noin 20 minuuttia, kunnes sipulit alkavat ruskistua. Sekoittele välillä.
Ripottele vehnäjauhot kattilaan, sekoita joukkoon lihaliemi ja mausteet. Anna kiehua hiljalleen vähintään puoli tuntia. Lisää viini ja anna kiehua vielä 5 minuuttia. Tarkista maku. Tähän asti voit valmistella alkukeiton edellisenä päivänä.
Muotoile tarvittaessa leipäviipaleet sopimaan annoskulhojen kansiksi. Paahda leipäviipaleet, voitele ne kevyesti ja päällystä paksulti juustoraasteella.
Kuumenna sipulikeitto ja jaa se uuninkestäviin annoskulhoihin. Sopiva alkukeittoannos on noin 2 1/2 dl. Nosta juustoleivät keiton pinnalle. Gratinoi sipulikeittoa grillivastuksen alla pari minuuttia, kunnes juusto on kauniisti ruskistunut.
Somista gratinoitu sipulikeittoannos halutessasi timjaminoksalla.
●Muistuta ruokailijoita, että niin kulho kuin keittokin ovat gratinoinnin jäljiltä polttavan kuumia.
●Jos et ole varma astioidesi uuninkestävyydestä, gratinoi vain juustoleivät ja nosta ne sitten keittoannosten päälle kulhoihin.

MITÄ PIDIT?
4.1
Katso myös nämä