0(0)
Gluteeniton hunaja-hirssivuokaleipä
1 h 25 min
{
Aktiivinen 10 min
Passiivinen 1 h 15 min
Herkullinen gluteeniton vuokaleipä voidellaan hunajavedellä ennen paistamista. Nauti leipä mieluiten samana päivänä tai pakasta tuoreeltaan.
Julkaistu 4.12.2014
Kotivinkki
Reseptin ainekset 1 kpl
4 dlvettä
2 dlpaksua maustamatonta jogurttia tai maitorahkaa
1 dljuoksevaa hunajaa
1 tlsuolaa
1½ tlkuivahiivaa, tai 25 g tuorehiivaa
2 dlhirssijauhoa
2½ dlmaissijauhoa
1 dlhirssihiutaleita tai kokonaisia hirssinjyviä
2 rklpsylliumia
50 gmantelirouhetta
Voiteluun:
2 rklhunaja
1 rklvettä

Tee gluteeniton vuokaleipä näin

1. Lämmitä vesi ja jogurtti tai maitorahka kädenlämpöiseksi mikrossa. Lisää joukkoon hunaja ja suola. 2. Yhdistä keskenään hiiva, hirssi- ja maissijauhot, hirssihiutaleet, psylium ja mantelirouhe. Lisää jauhot hunajavesiseokseen. Sekoita taikina tasaiseksi. 3. Kumoa taikina voideltuun 1 ½ l vetoiseen leipävuokaan. Anna kohota leivinliinalla peitettynä lämpimässä paikassa noin puoli tuntia. 4. Yhdistä hunaja ja vesi. Voitele leipä hunaja-vedellä. 5. Paista leipää 200-asteisen uunin alatasolla 45–50 minuuttia. Anna leivän jäähtyä kunnolla ennen kuin leikkaat sen viipaleiksi.  

Gluteenittomat leivonnaiset kuivuvat nopeasti. Nauti ne mieluiten samana päivänä tai pakasta tuoreeltaan. Gluteenittomaan leipään ei muodostu vehnälle ominaista sitkoa. Siksi taikinaan lisätään psyllium-kasvin siemenistä valmistettua jauhetta, joka tekee sitkomaisen rakenteen.

Kommentoi »