


Espresso martini – kahvifanin klassikkodrinkissä yhdistyvät espresso, kahvilikööri ja vodka
Espresso martini on kylmänä nautittava drinkki, joka sekoitetaan espressosta, kahvilikööristä, vodkasta ja sokerisiirapista. Juoman viimeistelee pinnalle tuleva vaahto ja kolme kahvipapua.
Espresso martini – ohje:
- Mittaa ravistimen metalliosaan vodka, kahvilikööri ja espresso.
- Sekoita ja maista. Lisää makusi mukaan sokerisiirappia, jos pidät makeammasta juomasta.
- Täytä ravistin jäillä, sulje kansi ja ravista juomaa voimakkaasti 15–30 sekuntia, kunnes ravistimen pinta tuntuu kylmältä.
- Siivilöi espresso martini tarjoilulasiin ja koristele kolmella kahvipavulla.
Espresso martini on piristävä kasariklassikko
Espresso martinin pohjana käytetään vodkaa, johon yhdistetään kahvilikööri ja vasta valmistettu espresso. Halutessasi voit makeuttaa juomaa sokerisiirapilla, jota on helppo tehdä itse vedestä ja sokerista. Toisin kuin nimestä päättelisi, espresso martini ei ole aito martini, sillä se ei sisällä giniä tai vermuttia.
Juoman päälle kuuluva vaahto syntyy espresson cremasta, joka lässähtää nopeasti kahvin jäähtyessä. Valmis drinkki kannattaakin nauttia saman tien. Espresso martinin ravistamisessa on hyvä käyttää isoja jääkuutioita, jotta juoma jäähtyy kunnolla kuumasta kahvista huolimatta.
Italialaiseen tapaan drinkki koristellaan kolmella kahvipannulla, jotka symboloivat terveyttä, vaurautta ja onnea. Perinteisesti cocktail tarjoillaan V-mallisesta martini-lasista.
Espresso martinin kehitti baarimestari Dick Bradsell Lontoossa vuonna 1983. Legendan mukaan cocktail syntyi, kun asiakas pyysi baarimestarilta juoman, joka ”herättäisi ja juovuttaisi”. Bradsell päätti kokeilla espresson, vodkan ja kahviliköörin sekoitusta. Drinkistä tulikin nopeasti suosittu 1980-luvun yöelämässä.