


Appelsiini-suklaafondant
Fondant on suklaajälkiruokien aatelia. Jyhkeä suklaataikina maustetaan tummalla oluella, joka antaa taikinalle elegantin maltaisen vivahteen. Pomeranssi ja appelsiininkuori täydentävät upeasti suklaan makua. Lakritsiin vivahtava muscovadosokeri sopii tähän erinomaisesti. Taikina viilennetään pikkuvuoissa jääkaapissa ja työnetään sitten nopeasti uunin syleilyyn. Täydellinen fondant on reunoilta kypsä ja sisältä laavamaisen notkea. Kuva: Johanna Myllymäki
Sulata paloiteltu suklaa ja voi kattilassa, miedolla lämmöllä. Sekoita tasaiseksi.
Lisää suklaa-voiseokseen olut ja munat.
Vatkaa keltuaiset ja muscovadosokeri sähkövatkaimella kuohkeakis ja vaaleaksi vaahdoksi.
Yhdistä voi-suklaa-munaseokseen keskenään sekoitetut kuivat aineet ja keltuais-sokerivaahto. Sekoita ainekset lastalla varovasti nostellen, jotta taikina säilyttää kuohkeutensa.
Voitele pienet metallivuoat huolellisesti voilla ja jauhota ne tomusokerilla.
Täytä taikinalla 2/3 vuokien tilavuudesta. Peitä vuoat muovikelmulla. Nosta ne jääkaappiin 1-2 tunniksi tai korkeintaan yön yli. Liian pitkä säilytysaika saa taikinan lässähtämään.
Ota muovikelmut pois vuokien päältä. Paista fondantit 200-asteisen uunin keskitasolla 10-12 minuuttia tai kunnes taikina irtoaa hieman vuokien reunoilta mutta on keskeltä vielä pehmeää.
Varo ylipaistamista, sillä fondantin kuuluu olla sisältä valuvaa.
Kumoa fondantit varovasti lautasille ja tarjoa heti joko sellaisenaan tai vaniljajäätelön kanssa.