Meidän Mökki

Mökkitontin vuokraaminen eteenpäin

Tapio Korhonen

Kysymys:

Poikani rakentaisi huonokuntoisen mökkini tilalle uuden. Vuokraanko omistamani tontin pojalleni, jotta hän voi hakea itse rakennuslupaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Mökkitontin vuokraus pojallenne on mahdollista. Silloin hän kiinteistön haltijana hakee rakennusluvan uudelle mökille. Vanhan mökin purkuasia käsitellään samassa rakennuslupahakemuksessa.

Vuokrasopimuksen, joka tehdään muuna maanvuokrasopimuksena, voitte laatia määräajaksi tai toistaiseksi voimassa olevaksi. Määräaikainen vuokrasopimus saa olla voimassa enintään sata vuotta.

Vuokraoikeuden siirtäminen on vapaasti vuokralaisen päätettävissä, ellei sitä ole kielletty kirjallisesti tehdyssä vuokrasopimuksessa. Vuokraoikeus on myös perittävissä ja testamentattavissa.

Mökkitontin antaminen pojallenne ennakkoperintönä eli lahjana olisi kuitenkin selvintä. Lahjoittaja voi pidättää mökkitontin hallintaoikeuden itsellään, mikä pienentää lahjaveroa.

Ennakkoperintö voi olla myös puolet mökin omistuksesta. Silloin kumpikaan ei omista erikseen mitään osaa tontista tai mökkirakennuksesta.

Jos lopulta päätätte perustaa yhteisomistajuuden, kannattaa varmaan tarkistaa kummankin omistajapuolen näkemykset mökin ja tontin tulevaisuudesta.

Lue lisää:

Julkaistu: 13.1.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.