Opas mökkitontin valintaan
Rakenna ja remontoi
Opas mökkitontin valintaan
Rakennuskuumeen iskettyä mökille tarvitaan tontti. Hinnan ja sijainnin lisäksi tontin valinnassa kannattaa huomioida kaavatilanne, rakennusoikeus ja maan laatu.
Julkaistu 12.11.2015
Meidän Mökki

1. Tontin haarukointi

Myyjiä on runsaasti. Mökkitontteja voi kysyä kiinteistövälittäjiltä. Alan suurilla toimijoilla, kuten Laatumaalla, Tornatorilla ja Bonvestalla, on suuret tonttivarannot, joten erilaisia vaihtoehtoja löytyy paljon. Liikkeelle voi lähteä myös verkosta.

Myös yksityiset myyvät tontteja mutta eivät välttämättä ilmoita niistä missään. Joskus parhaat tontit löytyvät tuttavien kautta. Myynti-ilmoituksessa on yleensä jonkinlainen kuva, tieto sijainnista, mahdollinen kaavatilanne, tontin koko ja hinta. Jos kiinnostus herää, soita rohkeasti ja kysy lisää.

2. Rakentamisen raamit

Kaavatilanne

Tontin olisi hyvä sijaita vapaa-ajan rakentamiseen kaavoitetulla alueella. Yksityisen myymä tontti ei välttämättä sijaitse kaava-alueella. Tontille on silti saatettu hakea valmiiksi rakennuslupa, ja se nostaa hintaa. Poikkeamisluvan voi saada, mutta siihen ei voi sataprosenttisesti luottaa.

Tontin kaava voi osoittautua merkitykselliseksi myös myöhemmin. Vapaa-ajanasunnoille kaavoitetulla alueella sijaitsevaa rakennusta ei välttämättä ihan noin vain saa myöhemmin muutettua vakituiseksi asunnoksi, vaikka niin haluaisikin. Jos siis ajatuksissa siintää eläkepäivinä vakituinen asuminen mökillä, siihen on syytä varautua jo etukäteen.

Rakennusoikeus

Voimassaoleva kaava kertoo tontin rakennusoikeuden määrän. Se voi oikeuttaa 60:een tai suurella tontilla jopa tuhanteen rakennusneliöön. Varaudu myös tulevaisuuteen. Ehkä tontille halutaan myöhemmin toinen mökki vieraille tai kasvaville lapsille.

Kaavamääräyksissä voidaan määrittää rakennuksen kerrosluku ja tontille rakennettavien erillisrakennusten määrä. Matkailukeskustonteilla rakennustapamääräykset voivat olla hyvinkin yksityiskohtaiset. Ne voivat määrittää julkisivumateriaalit, seinän värin ja kattokaltevuuden.

Tontin koko

Kaavatonttien koko vaihtelee tuhannesta neliöstä puoleen hehtaariin, yleisin tonttikoko on 2000 neliötä. Mitä suurempi tontti on, sitä enemmän se suo omaa rauhaa. Uusilla kaava-alueilla parhaat ja kalleimmat tontit menevät ensimmäiseksi kaupaksi. Joskus ostetaan saman tien naapuritonttikin oman rauhan turvaamiseksi.

Varmista aina kunnan rakennustarkastajalta, että saat todellakin rakentaa haluamasi mökin tontille.

3. Tontin sijainti

Välimatka mökkitontille on hyvin yksilöllinen asia. Joku haluaa pistäytyä saunomassa viikollakin. Toinen ajaa etelästä Lappiin nurkumatta. Älä aliarvioi pitkän ajomatkan rasituksia. Saaristotontille ei välttämättä pääse kelirikkoaikaan ollenkaan.

Rantatontti tai kuivan maan mökki on makuasia. Rantatonttia hankittaessa varmista, että tontti todella ulottuu rantaan tai jos ei ulotu, että rantaa saa käyttää.

Tontille johtava tie  

Tontille tai ainakin sen lähelle olisi hyvä viedä kunnon tie. Mitä pitemmän tien joutuu itse rakentamaan, sitä kalliimmaksi se tulee. Hyvälle hiekkamaalle tien saa kohtuuhintaan. Pitkän tien tekemiseen erämaahan huonolle pohjalle voi saada kulumaan jopa yli 100 000 euroa. Henkilöauton kantava tie ei välttämättä riitä, sillä rakennusvaiheessa tontille pitää päästä rekalla ja betoniautollakin.

Sähköt

Etäisyys sähkölinjaan on myös tärkeä asia, sillä yleensä mökille halutaan sähköt. Mitä kauempaa sähköt on vedettävä, sitä kalliimmaksi se tulee. Joskus sähköliittymä voi maksaa enemmän kuin tontti. Jos tontille tuodaan sähkö, kaapeli kannattaa maarakennustöiden yhteydessä upottaa maahan.

Vesihuolto ja viemäröinti

Kaavatontilla voi olla mahdollisuus liittyä kunnan vesi- ja viemäröintijärjestelmään. Muutoin tarvitaan kaivo ja jäteveden käsittelyjärjestelmät. Jätevesijärjestelmät voivat kalliotontilla edellyttää kallista louhimista.

Ilmansuunnat

Mieti, minne tontti aukeaa: ilta- vai aamuaurinkoon. Luoteeseen avautuvat ovat suosituimpia. Kaavassa rakennuksen sijainti voi olla tarkkaan määritelty.

Rakennusmaan laatu

Pehmeikölle on hankala rakentaa. Kallioiselle tontille on vaikea saada viemäröintiä. Paljaaksi hakattu tontti ei yleensä mene helposti kaupaksi, mutta tiheä mäntymetsäkään ei ole hyväksi. Routiva maa tarvitsee sorapatjan.

4. Kaupan solmiminen

Asiakirjat

Ennen kaupantekoa on tutustuttava kolmeen tärkeään asiakirjaan, jotka saa maanmittauslaitokselta.

  • Kiinteistötodistus paljastaa lohkotun tontin koon ja tontin rasitteet, toisin sanoen jonkun toisen kulkuoikeuden tontin läpi tai venepaikan rannassa.
  • Rasitustodistus kertoo tonttiin mahdollisesti kohdistuvat velkakiinnitykset.
  • Lainhuutotodistuksesta paljastuu, kuka tontin omistaa.

Myyjä

Kauppakirjassa on oltava jokaisen myyjän nimi, ellei allekirjoitusoikeutta ole luovutettu valtakirjalla. Pitkään myymättä olleen tontin perikunnassa voi olla kymmeniä osakkaita ja toisia perikuntia omine osakkaineen. Silloin on parasta turvautua lakimiehen apuun.

Hinta

Halvimmillaan mökkitontin saa Lapista 6000–7000 eurolla. Kauniaisissa tontti voi maksaa 700 000 euroa.

Kaupantekoon kuluva aika

Ammattimyyjä voi myydä tontin nopeimmillaan saman päivän aikana. Tyypillisesti aikaa kuluu muutamasta viikosta kuukauteen. Sähköinen kaupanteko on nopeuttanut prosessia.

5. Rakentamisen valmistelu

Maarakennustyöt

Ihannetontti on hiekkamaata, jolta tarvitsee vain poistaa pintamaa. Savikkoiselle merenrantatontille tai pehmeikölle rakennettaessa voidaan tarvita paalutusta. Kallioisella tontilla louhinta voi maksaa hyvinkin paljon. Maaperästä, sijainnista ja tulevan rakennuksen koosta riippuen rahaa on varattava vähintään 10 000, mutta jopa yli 100 000 euroa.

Maarakennusurakoitsijan hankinta

Luotettavia urakoitsijoita voi etsiä INFRA ry:n verkkosivujen ja puskaradion kautta. Naapureilta kannattaa kysyä suosituksia. Talovalmistajien ja muiden urakoitsijoiden yhteistyökumppaneita kannattaa hyödyntää. Myös kunnan rakennusvalvonnasta voi saada apua urakoitsijoiden metsästämisessä. Muista kysyä suosituksia ja tutustua referensseihin.

Pyydä aina useampia tarjouksia, jotta voit vertailla. Tee aina kirjallinen sopimus, josta ilmenevät ainakin urakkasumma, urakan sisältö sekä osapuolten vastuut ja velvollisuudet.

Asiantuntijat: toimitusjohtaja Paavo Syrjö, INFRA ry, johtava asiantuntija Juhani Väänänen, Maanmittauslaitos ja myyntipäällikkö Kari Männistö, Laatumaa

Lisätietoja:

Metsähallituksen tontteja myyvä Laatumaa on yksi suurimmista lomatonttimyyjistä. Laatumaalla on myös vuokratontteja, jotka voi myöhemmin ostaa omakseen. laatumaa.fi

Maa- ja vesirakennusalan yrittäjien ja yritysten etujärjestö: rakennusteollisuus.fi/infra

Maanmittauslaitoksen rekisteri kiinteistökaupoista: maanmittauslaitos.fi/tietoa-maanmittauslaitoksesta/organisaatio/tilastot

Kommentoi »