7 vinkkiä, jotka auttavat tekemään mökkihaaveesta totta
Rakenna ja remontoi
7 vinkkiä, jotka auttavat tekemään mökkihaaveesta totta
Jos haaveilet uudesta mökistä tai saunatuvasta, nämä asiat kannattaa ottaa huomioon. Kokoamaltamme listalta löydät tarpeellista tietoa niin itse rakentavalle kuin avaimet käteen -paketin ostajallekin. 
24.2.2016
 |
Meidän Mökki

Budjetti

Mieti, paljonko voit käyttää mökkiprojektiisi rahaa. Jos tarvitset lainaa, arvioi tarkasti, mitä laina merkitsee arjessasi. Mökin vakuusarvon pohdinta on pankeille vaikeampaa kuin asuntolainoissa yleensä, joten pankit syynäävät maksukykyäsi.

Tutki, mitä budjetillasi saa. Tutustu mökkivalmistajien tarjontaan ja vertaile hintoja. Valmistajat ilmoittavat yleensä puuosatoimituksen hinnan, joka ei kerro läheskään kaikkea. Avaimet käteen -paketeista saat paremman käsityksen kokonaiskustannuksista. Käytä kustannuslaskureita.

Kustannusarvio

Laske kaikki kustannukset realistisesti. Suurin osa rakentajista ei tee kustannusarviota, ja lähes kaikissa rakennushankkeissa rahaa menee enemmän, kuin mihin alkuvaiheessa on varauduttu. 

Ylitykset johtuvat useimmiten siitä, että tehdään liian isoja rakennuksia ja liian kalliita rakenneratkaisuja. Pohdi, paljonko oikeasti tarvitset tilaa ja millaiseen varusteluun haluat vapaa-ajan asunnollasi panostaa. Suunnitteluvaiheessa tehdään kustannusten kannalta tärkeimmät ratkaisut, muun muassa lvis-tekniikan ja materiaalien osalta.

Omalla työllä voit säästää, mutta korkeintaan muutamia tuhansia. Suhteuta tämä kokonaiskustannuksiin: haluatko huhkia koko kesälomasi muutaman tuhannen euron tähden?

Suunnittelu

Hyvä suunnittelu maksaa itsensä takaisin toteutusvaiheessa. Suunnittelukustannusten osuus mökkirakentamisessa on arviolta 4–8 prosenttia kokonaiskustannuksista.

Talomyyjät tarjoavat suunnittelupalveluita ja valmiita malleja voi räätälöidä. Oman suunnittelijan kanssa voit vapaammin määritellä  tavoitteesi, pohjaratkaisun ja sen myötä runkoratkaisun. Valmiiden suunnitelmien kanssa voit kilpailuttaa mökkivalmistajat.

Sopimukset ja vastuuhenkilöt

Sovi kaikki asiat kirjallisesti ja säilytä dokumentit. Yli 90 prosenttia rakentamisen riitatapauksista johtuu huonosta sopimisesta. Hyvin dokumentoidusta rakentamisesta on hyötyä myös myynti- tai korjaustilanteissa. Lisätöistä kannattaa aina sopia kirjallisesti esimerkiksi sähköpostilla. 

Hanki heti alussa pääsuunnittelija, joka voi olla myös koko projektin koordinaattori. Pääsuunnittelijalla on selkeä rooli hankkeen läpiviemisessä, eikä hän voi olla vain nimi paperilla. Hän vastaa siitä, että suunnitelmat ovat määräysten mukaisia.

Tärkein luottohenkilösi on vastaava mestari, joten etsi sellainen mökkipaikkakunnalta. Hänen tehtävänään on valvoa rakentamisen laatua, käydä työmaalla, tehdä siellä tarvittavia päätöksiä ja raportoida sekä dokumentoida rakentamisen etenemistä. Sovi kuitenkin erikseen hänen valtuuksistaan. Tarvitset myös rakenne- sekä lvi- ja sähkösuunnittelijat.

Rakentaminen

Selvitä tai pyydä vastaavaa mestariasi selvittämään, löytyykö paikkakunnalta luotettavia rakentajia. Jos löytyy, voit teettää heillä urakan ja tehdä osan itse. Jos näin ei ole, kannattaa rakentaminen tilata yhdeltä kumppanilta, esimerkiksi talotehtaalta.

Jos suunnittelet rakentavasi itse tai talkooporukan voimin, ole realistinen rahkeittesi kanssa. Jos et ole aiemmin rakentanut, hommaan ei kannata ryhtyä. Työ on hidasta ja laatu huonompaa kuin kokeneiden ammattilaisten tekemänä. Jos välttämättä haluat ensikertalaisena osallistua rakentamiseen, toimi apulaisena. Näin voit säästää jonkin verran ja opit samalla.

Tontti

Rakennuspaikka vaikuttaa kustannuksiin ja rakentamistapaan ratkaisevasti. Jos sinulla on jo tontti, teetä pohjatutkimus ja perustamistavan katselmus. Perustamistapalausunnon avulla rakennesuunnittelija voi suunnitella perustukset ja arvioida niiden kustannukset. Vaikealla tontilla kustannukset voivat olla jopa kymmeniä tuhansia, jos joudutaan esimerkiksi paaluttamaan savimaata.

Tontin sijainti voi nostaa myös kuljetuskustannuksia. Jos mielit saareen, muista että tarvikkeiden kuljetus proomuilla voi maksaa yllättävän paljon. Jos tontille ei ole kunnollista tieyhteyttä, sellaisen rakentaminen voi maksaa kymmeniä tuhansia. Jos olet vasta hankkimassa tonttia, pohdi ilmansuuntia, rantaa ja kulkuyhteyksiä. Selvitä rakennusoikeus ja kunnallistekniikka.

Aikataulu

Jos aloitat hankkeesi nyt, varaa koko kevät suunnitelmien tekemiseen, kilpailutukseen ja tekijöiden etsimiseen. Toukokuussa voit jättää lupahakemuksen ja tonttityöt pääset aloittamaan kesän aikana. Mökin pystytykseen pääset loppukesällä, ja jos sinulla ammattilaiset rakentamassa, on hyvin todennäköistä että aikataulu pitää paremmin kuin itse tekemällä ja pääset ensi jouluksi uuteen tupaan.

Kuvassa Honka Pa-La-malliston talo.

Lue lisää: 

Kommentoi »