Avaimet käteen vai mökin rakentaminen?
Rakenna ja remontoi
Avaimet käteen vai mökin rakentaminen?
Mökin voi yhä rakentaa perinteisellä hartiapankilla omin tai talkoovoimin. Avaimet käteen -toimitus säästää kuitenkin monelta päänvaivalta.
Julkaistu 17.12.2015
Meidän Mökki

Jos suunnitelmissa on rakentaa huoneistoalaltaan esimerkiksi 90-neliöinen loma-asunto, sen rakentamiseen hirrestä tai pitkästä puutavarasta kuluu ammattimiehiltä 1 500–2 300 työtuntia. Sen lisäksi vastaavalta työnjohtajalta menee lakisääteisiin tehtäviin sekä rakennuttamistehtävien hoitoon ja valvontatyöhön helposti yhteensä noin 300 tuntia.

Talotehtaiden elementti- tai hirsitalotoimituksella työmäärästä voidaan siirtää talotoimittajan tehtäväksi noin puolet. Työmaalla tehtäviksi jäävät kuitenkin yleensä maanrakennustöiden lisäksi muun muassa:

 • perustukset
 • ikkunoiden, ovien, kiintokalusteiden ja vesikaton asennukset
 • ​lämmitys-, ilmanvaihto- ja sähköjärjestelmät.

Elementtitoimituksen tai hirsikehikon pystytyksen jälkeen työtä voi sitten jatkaa säältä suojassa vaikka itse.

Avaimet käteen -toimituksella muuttovalmis mökki

Avaimet käteen -toimituksessa talotehtaan kanssa laadittava sopimus kattaa hankkeen suunnittelun ja toteutuksen perustuksista muuttovalmiiseen mökkiin. Tämä saattaa rajoittaa mökin suunnittelua tehtaan tuotantoon sopivaksi ja hinnan kilpailuttaminenkin vaikeutuu, koska vastaavaa mökkipakettia ei ehkä muilla ole tarjolla.

Pisimmälle viedyssä avaimet käteen -toimituksessa rakennuttaja huolehtii myös ainakin maanrakennustöistä ja rakentamisen laadun valvonnasta. Rakennuttaja on myös päävastuussa hankkeen onnistumisesta.

Rakennusprojektin ensi vaiheet

Mökin rakentaminen alkaa seuraavilla vaiheilla:

 • rakennusvalvonnan edellyttämä aloituskokous ja sijaintikatselmus eli rakennuspaikan merkitseminen
 • tonttitie ja sen vierelle tai alle mahdollisesti tulevat kaapeli- ja johtokaivannot
 • maanrakennustyöt, esimerkiksi viemäri- ja vesijohtoputkitusten ja suojaputkien asentaminen
 • perustukset, sähkötyöt sekä viemäri- ja vesijohtotyöt.

Maanrakennustöiden kokonaisurakkahinnan saattaa sisältää riskilisiä. Työhön tulee usein joitakin massamääriin liittyviä yllätyksiä. Yksikköhintaurakasta sovittaessa erilaisten yksiköiden kirjaus- ja seurantamenettelystä on hyvä sopia ennakkoon, jotta asiat ymmärretään samalla tavoin.

Perustus vaikuttaa jatkon sujumiseen

Perustusten valamisessa omat ja mahdollisen talkooporukan taidot kannattaa harkita tarkoin, koska perustusten mittatarkkuus on ehdoton vaatimus jatkotöiden onnistumiselle. Harkkomuurauksen osalta voi kysyä työurakan hintaa aputöineen ja ilman aputöitä. Yksi muurari pitää apulaisen kiireisenä, joten siinä voi olla sopiva paikka omalle työlle. Perustusten teko vie aikaa parista päivästä viikkoon.

Talotoimittajan pystytysryhmän työvaihe kestää noin viikosta kuukauteen. Elementti- tai hirsitalotoimituksen vaihtoehtona voi olla pitkästä puutavarasta paikan päällä rakennettava runko. Toteutusmuodossa rakennuttaja joutuu kuitenkin päätoteuttajan asemaan ja suunnittelun järjestäminen, monien työvaiheiden ja materiaalihankintojen yhteensovittaminen sekä työsuojelusta ja lakisääteisistä palkan sivukuluista huolehtiminen lisäävät rakennuttajien työmäärää.

Mitä voi tehdä itse?

Esimerkiksi wc- ja keittiötilojen pienten taustalaatoitusten ja lattian asennuksen kaltaisia töitä kannattaa mahdollisesti tehdä itse. Sisätöissä on paljon työvaiheita, jotka sopivat hyvin käsistään kätevien tehtäväksi.

Urakkaa voi myös helpottaa jonkin verran tekemällä kaupat mökin runkotoimituksesta. Sen jälkeen on hankittava tontin asemapiirros ja teetettävä perustussuunnitelmat talotehtaan toimittaman mittapiirroksen pohjalta. Talotehdas toimittaa rungon rakennepiirustukset ja talon muut rakennuslupaa varten tarvittavat kuvat. Myös sähkö- ja lvi-suunnitelmat kannattaa tilata.

Kilpailuta ainakin nämä urakat:

 • maanrakennus
 • perustukset
 • sähkö- ja lvi-asennukset
 • rungon pystytys ja muut kirvesmiestyöt sekä lämmöneristys
 • vesikate asennuksineen
 • kiintokalusteet
 • tulisijat ja muuraustyöt
 • vedeneristys- ja laatoitustyöt
 • ikkuna- ja ovitoimitukset asennuksineen.
Kommentoi »