Meidän Mökki

Miten tuon korvausilman?

Neuvontainsinööri

Julkaistu: 20.4.2017

Kysymys:

Aiomme asentaa mökillemme raitisilmaventtiilit. Millainen venttiili olisi hiljainen, säädettävä ja toimiva?

Näytä vastaus

Vastaus:

Puhdas korvausilma otetaan seinäventtiilien, ikkunoiden karmiventtiilien tai ikkunalasien välitilan kautta. Karmiventtiilille on kuitenkin jyrsittävä tai porattava aukko. Tällä venttiilillä tuloilman määrää voi säätää. Jos ikkunan alapuolella on lämpöpatteri, se sekoittaa venttiilistä tulevaan ilmaan lämpöä.

Painovoimaisen ilmanvaihdon vanhassa perusventtiilissä on vuosikymmenien ajan ollut vetonarusäätöinen sisäkansi. Sen huonoina puolina ovat äänivuoto, tuuletusilman epäpuhtaudet, käsisäätö ja lämmittämätön korvausilma. Nämä puutteet on poistettu nykyaikaisista venttiileistä.

Rautakauppojen valikoimissa on monia venttiileitä, jotka on varustettu ulkoa tulevaa ääntä vaimentavilla rakenteilla ja hiukkassuodattimilla. Useissa malleissa on myös lämpötilan mukaan säätyvä lämpöeristetty venttiilikansi.

Kehittyneimmät mallit liitetään sähköverkkoon, ja niissä on puhallinmoottori sekä tuloilman lämmitysvastus. Vastaavilla ominaisuuksilla löytyy seinäventtiili, johon lämpöä tuotetaan aurinkokeräimellä, ja puhallinmoottorin tarvitsema sähkö valmistuu aurinkokennolla. Pitkät pilviset sääjaksot rajoittavat joskus tämän laitteen toimintaa.

Lue lisää: