Meidän Mökki

Miten oikaista mökin perustukset?

Neuvontainsinööri

Julkaistu: 10.1.2017

Kysymys:

Mökkimme pilariperustukset liikkuvat ja antavat kesän mittaan periksi. Kuinka voisimme vahvistaa ja oikaista mökkimme perustukset?

Näytä vastaus

Vastaus:

Mökin perustusten pienten painaumien korjaus voi onnistua itse tehden, mutta kantavien rakenteiden uusiminen ja oikaisu vaativat tarkkaa suunnittelua. Silloin urakalle on myös nimettävä vastaava työnjohtaja ja rakennusvalvonnasta selvitettävä, tarvitaanko työlle lupaa.

Epätasaisesti painuneet hirsiseinät voidaan oikaista nostamalla ne nestetunkkien avulla suoraan seinän alta. Oikaistun seinän alapuolisten pilareiden pituutta jatketaan tai tehdään uudet pilarit.

Kun mökin perustukset oikaistaan, rungosta irrotetaan ikkunat ja katto avataan tarvittaessa piipun ympäriltä. Noston ajaksi seinien sisä- ja ulkopuolelle on yleensä hyvä asentaa pystysuuntaiset tukipuut. Mökin seinä kiristetään suoraksi tukipuiden ja seinän läpi ulottuvilla pulteilla. Tunkin ja hirren välissä kannattaa käyttää esimerkiksi paksua rautalevyä, jotta kuormitus jakautuu tasaisemmin.

Perustusten painuneet, vinot ja huonokuntoiset pilarit uusitaan kokonaan. Niiden kuopat kaivetaan kantavaan syvyyteen ja kuoppiin valetaan anturat. Jos kantava maapohja on kovin syvällä, voidaan anturan pohjalle mahdollisesti kiertää teräksinen kierrepaalu lisäämään kantavuutta.

Anturan päälle valetaan uusi pilari pilarielementin avulla tai se muurataan harkoista. Uuden pilarin ympärille asennetaan routalevysuojaus vaakatasoon hieman anturan yläpuolelle ja pilarista poispäin viettäväksi.

 

Kuva: Anne Saarinen/Vastavalo

Lue lisää:

 

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.