Meidän Talo

Kuiva salaojaputki

Pekka Luotonen

Kysymys:

Kesäasuntomme kellarin hiekkapohjainen lattia on kerännyt kosteutta. Kaivoin lattiasta näkyville 80-millimetrisen salaojan. Muutaman tunnin jälkeen havaitsin, että vettä oli kertynyt kaivannon pohjalle ja salaojaputken alinna olevan kohdan ympärille. Katkaistuani putken havaitsin sen olevan aivan tyhjä. Kun painoin putken päätä alas, osa lätäkön vedestä virtasi putkeen ja katosi. Kaivanto kuivui omia aikojaan parin päivän kuluessa. Mistä fysiikan ilmiöstä on kysymys?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kysymyksen mukana lähettämästäsi valokuvasta voi päätellä, että hiekka on liian hienorakeista, mikä nostattaa vettä maaperästä. Lisäksi näyttää, että salaojaputkea ei ole asennettu tasaisesti vaakasuoraan. Maata kaivaessasi maapohja on häiriintynyt sen verran, että vesi on valunut täyttöhiekassa ja mahdollisesti myös putkessa pois. Kun taivutit vettä täynnä olevan katkaistun putken päätä, vesi valui salaojakaivantoon ja sitä ympäröivään maapohjaan.

Salaojaputken merkitys häviää, jos maapohja läpäisee hyvin vettä. Putket tulisi asentaa tasaiseksi muokatulle perusmaalle hieman laskevasti ja vuorata sivuilta ja päältä hienolla tasarakeisella maalla, jotta mahdolliset kivet eivät riko putkea. Kun putken alle laitetaan hiekkaa, hiekasta muodostuu vedet pois kuljettava oja eikä putkessa liiku koskaan vettä.

Suomessa on runsaasti rakennuksia, jotka on perustettu tiiviin savimoreenimaan päälle, eikä talon salaojakaivanto johda millekään alemmalle maastoalueelle. Katolta valuvat vedet jäävät usein vielä rakennuksen vaikutusalueelle, kun maanpintaa ei ole muokattu talosta poispäin viettäväksi.

Lue lisää:

Julkaistu: 19.5.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.