Viherpiha

Salaojituksen pulmat

Viherpiha

Kysymys:

Miten salaojitan? Takapihamme viettää loivasti taloa kohti. Keväällä ja sateella melkein koko piha muuttuu suoksi. Kesäisin piha on märkä tai kostea. Pitääkö piha salaojittaa useasta kohtaa vai pelkästään yläosastaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Voiko rinnettä muokata siten, että saatte rakennuksen seinän vieressä kallistuksen talosta poispäin? Tällöin rinne jyrkkenee alaosastaan. Jyrkempään osaan voisitte istuttaa jotakin maanpeitepensasta.

Kaivakaa rinteen juurelle painanne, jossa on tarpeeksi kallistusta, jotta vedet ohjautuvat talon takaa ja seinän viereltä pois. Pintavedet ohjataan hallitusti esimerkiksi istutuksille tai avo-ojaan.

Salaojituksen tarvetta on mahdotonta määritellä näkemättä pihaanne. Toimiva salaojitus on ainakin varma keino pihanne kuivatukseen. Toisaalta tulee mieleen kosteikon rakentaminen luonnostaan kosteaan paikkaan. Jos pohjamaa on savea, saa pihalle luonnollisen savipohjaisen lammikon, johon voitte istuttaa monia kauniita kosteikkokasveja.

Hanna Hentinen

Julkaistu: 19.4.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.