Vanhassa talossa tarkastusvälejä on tihennettävä. Vesijohtojen, viemäreiden, ilmanvaihtojärjestelmien, salaojien ja vedeneristeiden toimivuuteen ei voi enää luottaa 35 vuoden jälkeen, vaan ne on yleensä vaihdettava ja vähintäänkin tutkittava.
Jos huomaat talossasi jotakin poikkeavaa, selvitä aina, mistä se johtuu.
1. Tarkasta pesu- ja kylpyhuoneen riskipaikat
- Puhdista lattiakaivot vähintään kerran vuodessa. Jos puhtaasta lattiakaivosta nousee hajua, sen tiiviste falskaa. Varo rikkomasta tiivisteitä, kun avaat kaivoja.
- Tarkasta myös pesutilojen silikonisauman ehjyys kerran vuodessa. Silikonisauman kiinnityksen voit testata painamalla saumaa pehmeästi tavallisen, tylsän ruokailuveitsen kärjellä. Jos sauma on irronnut, veitsi solahtaa siihen kuin voihin.
- Tarkasta suihkuseinällä ja sen lähistöllä seinärakenteen läpi menevien vesijohtojen juuret, sillä ne ovat potentiaalisia vuotopaikkoja.
- Kierrä aika ajoin hanojen peitelevyt auki ja tarkista hanakulmien tiivisteiden ehjyys.
- Tarkkaile, että kylpyhuoneen höyrystynyt peili kirkastuu suihkun jälkeen noin 10 minuutissa. Ilmanvaihto ei ole riittävä, jos niin ei tapahdu.
2. Huolehdi saunan kuivattamisesta
- Jätä sähkökiuas päälle puoleksi tunniksi tai heitä puukiukaan pesään pari klapia saunomisen päätyttyä, jotta löylyhuone kuivuu riittävästi. Mitä kosteammaksi sauna on löylyteltäessä saatu, sitä pidempään sitä pitää kuivattaa.
- Jos talossa ei ole koneellista ilmanvaihtoa, avaa löylyhuoneen ikkuna saunan kuivattamisen ajaksi. Varo kuitenkin talviaikaan, ettei saunan kosteus tiivisty ikkunan rakenteisiin.
- Koneellisella ilmanvaihdolla varustetuissa saunoissa voidaan usein vaihtaa poistoilmanvaihdon suuntaa. Silloin poistoilma pitäisi saunomisen jälkeen kääntää menemään alakautta ulos. Sulje siis katon poistoilmaräppänä ja avaa lauteiden alla oleva ilmanvaihtoaukko. Tehosta myös ilmanvaihtolaitteen puhallinnopeutta.
- Liian huonosti kuivuvan löylyhuoneen tunnistat siitä, että lauteiden alapinnoilla näkyy mustaa sienikasvustoa eli saunasientä.
- Älä suihkuta löylyhuoneen lattianrajassa olevaa kaakeloitua seinänosaa, koska sen takana voi olla rakennuslevy ilman vedeneristettä. Kuivaa lattiat aina lastalla saunomisen jälkeen.
3. Pidä kodinkoneet kunnossa
- Tarkasta ajoittain tiski- ja pyykinpesukoneen yhdisteletkujen kunto ja koneen liitos hanaan.
- Kodinkone saattaa toki hajota, ennen kuin letku on käyttöikänsä päässä. Kun avaat liitoksen, sen tiiviste murtuu tai heikkenee niin paljon, ettei se enää pidä. Hanki varatiivisteet valmiiksi kotiin.
- Tarkasta, että tiski- ja pyykinpesukoneen alla on muovinen kaukalo keräämässä mahdolliset vuotovedet, jos siellä ei ole lattiakaivoa.
- Jääkaapin taustaseinällä on kuppi, johon kondenssivesi kertyy. Tarkasta sen kiinnitys ja puhtaus samalla, kun imuroit kaapin taustan pölyistä kerran vuodessa.
- Roskavaunun liikuttelu allaskaapissa voi rikkoa vesijohtojen ja astianpesukoneiden liitokset, jos vaunu kolahtaa niihin. Korjaa siis tarvittaessa roskavaunun asennus. Älä kerää kaappiin pulloja ja tölkkejä, jotka tukkivat näkymän kaapin perälle.
4. Varmista tehokas ilmanvaihto
- Älä kytke koneellista ilmanvaihtoa koskaan pois päältä, lyhyitä huoltoaikoja lukuun ottamatta.
- Jos laitteisto pitää häiritsevää ääntä, sieltä puuttuu äänenvaimentimia. Ääneneristystä kannattaa silloin parantaa.
- Kesällä, kun sisällä on liian lämmin, voit avata ikkunat yön ajaksi. Koneellinen ilmanvaihto ei siitä häiriinny. Kunnon läpivetotuuletus illalla viilentää talon mukavasti.
- Jos ilmanvaihtolaitteen säätöasteikko on yhdestä viiteen, asennossa kolme oikein säädettylaitteisto yleensä täyttää ilmanvaihtomääräykset.
- Tehosta ilmanvaihto viiteen, kun laitat ruokaa pitkään tai kun kyläilemässä on paljon vieraita sekä saunomisen jälkeen.
- Älä anna auringon paahtaa sisälle. Tee aurinkosuojaus markiiseilla tai kaihtimilla ulkopuolelta. Kesällä kuumaan aikaan ei myöskään kannata lämmittää sisäsaunaa eikä tehdä uuniruokia.
- Kun käynnistät liesituulettimen, avaa vastakkaiselta puolelta taloa ikkuna, jotta keittiöön tulee riittävästi korvausilmaa. Jätä liesituuletin päälle joksikin aikaa kokkaamisen päätyttyä, jotta ylimääräinen vesihöyry poistuu keittiöstä.
- Jos talossasi ei ole koneellista tulo- ja poistoilmanvaihtoa, on olo- ja makuuhuoneiden ulkoseinillä oltava korvausilmaventtiilit.
5. Käytä ilmankostutinta oikein
- Jos käytät ilmankostutinta, tarkkaile ikkunapintoja ja hanki hyvälaatuinen ilmankosteusmittari. Talon rakenteet suunnitellaan normaalisti niin, että ne kestävät talvella sisäilman 45 prosentin suhteellisen kosteuden.
- Sisäilman liiallinen kostuttaminen talvella aiheuttaa sisäilmassa olevan vesihöyryn tiivistymistä kylmille pinnoille, kuten ikkunoiden alareunoihin, karmeihin ja mahdollisiin rakenteissa oleviin kylmäsiltoihin.
- Huono tai huoltamaton ilmankostutin saattaa olla homeitiöiden lähde jo itsessään. Älä siis jätä vettä laitteen sisälle makaamaan ja puhdista kostutin säännöllisesti.
6. Tarkkaile vesimittaria
Hiipivät vuodot alkavat salakavalasti. Vesimittarin tarkkailu edes kaksi kertaa vuodessa riittää ehkäisemään pahat vuotovauriot. Sulje kaikki vesihanat, varaa juotavaa mukaan ja istu vesimittarin viereen vahtimaan, ettei se pyöri.
7. Tarkasta vesikatto
Vesikaton mahdolliset vuotokohdat on hyvä tarkastaa syksyllä, kun kunnon sade piiskaa kattoa. Harjakaton vuodot näkee helposti ullakolta. Muiden kattorakenteiden tarkastamiseen vanhoissa taloissa pitäisi käyttää ammattilaista.
8. Puhdista sadevesijärjestelmä
- Puhdista rännit syksyllä lehtien putoamisen jälkeen. Sadevesikouruun jääneet lehdet jäätyvät talvella ja saattavat rikkoa kourua.
- Tyhjennä myös syöksytorvien alla olevat sadevesikaivot roskista, etteivät niiden vedenmenoaukot tukkiudu.
- Niin sanotut sadevesijärjestelmän ulosheittäjät syöksytorvien korvikkeena eivät välttämättä ole hyvä ratkaisu. Tuuli saattaa painaa ulosheittäjästä valuvat vedet seinää vasten.
9. Kurkista salaojiin
- Kurkista pari kertaa vuodessa salaojien tarkastuskaivoon taskulampun avulla. Kun salaojat toimivat, vedenpinta kaivossa on salaojaputkien päiden alapuolella. Jos salaojat padottavat putkistossa olevan tukoksen vuoksi, putkien päitä ei näe. Mikäli kaivon pohjalla ei ole koskaan vettä, salaojat eivät toimi lainkaan vaan vesi kulkee putkien alapuolella olevissa maakerroksissa.
- Muista sulkea tarkastuskaivon kansi ja lukita se tai piilottaa vaikka pihalaatoituksen alle. Salaojakaivo on pikkulapsille hengenvaarallinen.
- Kaikista pihan tarkastuskaivoista on oltava piirros, josta niiden sijainnit näkyvät. Salaoja- ja sadevesiputkien tarkastuskaivo on merkitty suunnitelmapiirrokseen perusvesikaivona.
10. Älä istuta seinustalle
- Talon seinustalla ei saa olla istutuksia pitämässä sokkelia kosteana, eikä seinällä ole syytä kasvattaa köynnöksiä, jotka tukkivat vesikatteen tuuletusraon.
- Nurmikon ja istutusten sekä talon välissä pitää olla puolen metrin suojavyöhyke.
11. Tarkasta rossipohja
- Ryömintätilassa kannattaa käydä tarkastuskäynnillä eri vuodenaikoina. Keväällä talven jälkeen rossipohja on kovin kylmä, ja ulkoilman kosteutta voi tiivistyä sen pinnoille. Loppukesällä ryömintätilassa taas on kosteaa ja viileää, joten pinnat on hyvä tarkastaa. Talvella on katsottava, ettei pinnoille synny kovin paljon kuuraa.
- Tarvittaessa on harkittava, onko syytä eristää maapohjaa lisää ja parantaa samalla sen kapillaarikerrosta, lisätä ryömintätilan tuuletusta ja lämmittääkö tilaa keväisin.
- Jos uuden hyvin eristetyn talon rossipohja tuntuu kostealta tai kosteus tiivistyy pinnoille ja maaperä on kovin märkä, tarvitset rakennusteknistä asiantuntijaa suunnittelemaan, miten ryömintätila pidetään kunnossa.
- Rossipohjan tuuletusluukkuja ei periaatteessa saisi koskaan sulkea kokonaan. Toisaalta, jos vanhan talon rossipohja on aina toiminut hyvin luukkujen sulkemisesta huolimatta, toimintatapaa ei kannata välttämättä muuttaa.
Homeongelman tunnusmerkkejä:
- vaatteisiin tarttuva, maakellarimainen haju
- mustat pilkut tai mustumat pinnoilla sekä erilaiset läikät, joiden aiheuttajaa ei tiedetä
- kosteuden valuminen tai tiivistyminen pinnoille
- hengitystieoireet, kuumeilu.
Asiantuntija: tekniikan tohtori Juhani Pirinen