Paista uunipottuja, leivo mukikakku, elvytä kivikova fariinisokeri – 12 yllättävää tapaa käyttää mikroaaltouunia
Ruoka
Paista uunipottuja, leivo mukikakku, elvytä kivikova fariinisokeri – 12 yllättävää tapaa käyttää mikroaaltouunia
Nököttääkö sinunkin keittiössäsi mikroaaltouuni, jossa vain sulatetaan pakasteita? Mikro on rutkasti mainettaan kätevämpi keittiöapulainen. Nappaa tästä 12 kätevää mikrokikkaa ja kokkaat sujuvammin.
Julkaistu 5.10.2018
Meillä kotona

1. Kohota pullataikina (ja muut hiivataikinat) kätevästi

Mikroaaltouuni on täydellisen lämmin, vedoton tila hiivataikinoiden, eritoten pullataikinan, kohottamiseen. Laita ensin mikroon mukillinen vettä, kiehauta se, ota pois ja nosta sitten taikinakulho tilalle. Joissakin ohjeissa mikro on myös laitettu vähäksi aikaa päälle alhaisimmalla teholla, mutta sitä toimituksessa ei ole testattu. Kokeile, jos uskallat!

2. Paista uunipotut

Pese neljä samankokoista Rosamunda-perunaa ja töki niihin haarukalla reikiä. Aseta perunat mikronkestävään astiaan, nosta astia mikroon ja laita kupu päälle. Jos mikrossasi on pyörivä alusta, aseta peruna-astia alustan reunalle. Kypsennä sitten perunoita täydellä teholla kymmenen minuuttia ja tarkista kypsyys. Jatka minuutti kerrallaan, jos perunat eivät ole kypsiä. Tee lopuksi perunoihin ristiviilto keskelle ja purista perunaa esille. Täytteeksi sopii esimerkiksi savulohi tai feta.

3. Pehmennä voi

Unohditko sinäkin taas ottaa voin pehmenemään hyvissä ajoin ennen murotaikinan leipomista? Toimituksessa niin käy yhtenään. Ei hätää! Paloittele voi leivontakulhoon kantiltaan parin sentin kuutioiksi ja mikrota keskiteholla parikymmentä sekuntia. Tarkista voin pehmeys ennen kuin lisäät aikaa, muuten saat sulatettua voita.

4. Pehmennä fariini- ja ruskea sokeri

Tyypillinen ongelma tämäkin: avatun fariinisokeripussin sisältö on yhtä kovaa kuin graniitti. Kolauta sokerikimpale mikronkestävään kulhoon, lisää päälle ruokalusikallinen vettä ja väännä mikro täydelle teholle puoleksi minuutiksi. Tämän jälkeen sokerin pitäisi olla taas kiteistä. Pakkaa kiteinen sokeri ilmatiiviiseen rasiaan, niin se ei kovetu uudestaan.

5. Purista enemmän mehua sitruunasta ja limetistä

Vähän raa'asta, kivikovasta sitrushedelmästä on mahdoton puristaa mehua. Mikrota hedelmää täydellä teholla kymmenen sekuntia ja kokeile uudestaan. Kyllä irtoaa!

6. Hunajaköntti juoksevaksi suit sait

Kaikki hunajat kiteytyvät jossain vaiheessa. Elvytät hunajan jälleen notkeaksi, kun kuumennat purkkia mikrossa puolisen minuuttia. Hunaja kannattaa hyödyntää heti lämmityksen jälkeen, sillä se myös jähmettyy nopeasti.

7. Pehmitä jäätelö

Jos sinäkään et malta odottaa jäätelön pehmenevän keittiön työtasolla, sujauta paketti mikroon ja kuumenna täydellä teholla kymmenen sekunnin pätkissä, kunnes koostumus on mieluinen.

8. Sulata suklaa

Suklaan sulatus onnistuu vesihauteessa, mutta huomattavasti helpommin se käy mikrossa: paloittele suklaa pieniksi paloiksi, laita palat mikronkestävään kulhoon ja kuumenna miedolla lämmöllä 15 sekuntia kerrallaan. Sekoita suklaata kuumennuksen väleissä ja ole tarkkana, ettei suklaa kärähdä. Valkosuklaalle se käy erityisen helposti.

9. Keitä aamupuuro

Yhden hengen aamupuuro valmistuu mikrossa oikein näppärästi. Mittaa syvälle lautaselle desi kaurahiutaleita, kaksi desiä vettä ja ripaus suolaa ja sekoita. Laita lautanen mikroon ja väännä mikro täydelle teholle kahdeksi minuutiksi. Sekoita. Jatka vielä puoli minuuttia. Kupu on ystäväsi, jos puuro sattuisi räjähtämään mikroon – niinkin on joskus käynyt.

10. Leivo kakku

Kolmessa minuutissa suklaakakkua? Totta se on! Mukikakku auttaa akuuttiin herkkunälkään.

11. Esivalmistele grillattavat kasvikset

Grillaajat, huomio! Mikro on kätevä paikka esikypsentää kasvikset, jotka sujahtavat vielä grilliin. Kuori maissi tähkästään ja kypsennä täydellä teholla kolme minuuttia. Kypsennä neljään osaan leikattuja paprikoita puolestaan minuutti täydellä teholla.

12. Paista munakas

Jäikö pullien voitelemisesta kananmunaa? Älä heitä sitä pois vaan tee munakasta, mikrossa tietenkin! Sekoita kulhossa jäljelle jäänyt kananmuna, toinen kananmuna, ruokalusikallinen vettä ja ¼ tl suolaa ja kaada seos öljyllä voideltuun vuokaan tai vaikka syvälle lautaselle. Jos haluat munakkaaseen täytteitä, esimerkiksi pinaattia, juustoraastetta tai kinkkua, lisää ne vuokaan ennen munaseoksen lisäämistä. Nosta kupu vuoan päälle ja kypsennä munakasta täydellä teholla noin neljä minuuttia.

Kommentoi »