8 kysymystä Suomen kaunein koti 2023 -voittajalle: Pelottiko kritiikki? Mitä teette palkintorahoilla? Mikä on kotinne suosion salaisuus?
Asukkaan ajatuksia
8 kysymystä Suomen kaunein koti 2023 -voittajalle: Pelottiko kritiikki? Mitä teette palkintorahoilla? Mikä on kotinne suosion salaisuus?
”Kotona voimme toteuttaa lapsenomaista intoamme maailmaa ja elämää kohtaan”, sanoo Jari Saarelainen. Jarin ja Mika Tuomolinin puutalokoti valittiin Suomen kauneimmaksi kodiksi MTV:llä 14. marraskuuta 2023.
14.11.2023
 |
Meillä kotona

Jari Saarelaisen ja Mika Tuomolinin vuoden 1926 kieppeillä rakennettu puutalo Espoossa valittiin Suomen kauneimmaksi kodiksi 2023 katsojaäänestyksessä. Meillä kotona kysyi Jarilta tunnelmia ennen voiton julkistusta.

Onnea tuhannesti! Pakko kysyä klassikkokysymys: miltä nyt tuntuu?

– Täällä on kukkien keskellä ihmetelty kaikkea! Nyt vielä odotamme, mitä voiton julkistuksen jälkeen tapahtuu. Tämä on ollut henkisestikin pitkä prosessi ja aika jännää koko homma.

Mitä arvelette, mikä sai äänestäjät ihastumaan juuri teidän kotiinne?

– Luulen, että talomme on aika perinteisellä tavalla kodikas. Siinä on jotain sellaista, mitä kaikki voivat tehdä, ja siihen voi aika helposti samaistua. Tässä vähän hullussa ajassa ja maailmassa, missä me elämme, kaivataan ehkä jotain turvallista ja lämmintä. Mutta samalla olemme vieneet sisustusta aika erikoiseenkin suuntaan.

Kuva: Teija Tuisku
”Kotimme on samaan aikaan värikäs ja rauhallinen, moderni ja perinteinen. Ehkä siksi aika laaja joukko saattaa helposti pitää siitä”, Jari sanoo. Kuva: MTV

Millaiset piirteet kodissanne ovat mielestäsi erityisiä?

– Kotimme on kuin soittorasia. Kun sen avaa, siellä on sisällä kaikenlaisia tarinoita ja tulee ihan uusia tunnelmia. Kotimme kertoo meidän tarinoitamme. Uskon, että tällainen henkilökohtaisuus oli muista erottavaa meillä, ja sain sen aika hyvin kerrottua jaksossa, jossa kotimme esiteltiin.

”Ennen kuin lähtee tällaiseen kilpailuun, pitää kysyä itseltään, miten osaisi ottaa kritiikin vastaan.”

Jännititkö jotain ohjelmassa erityisesti?

– Kerron kodistamme Instagramissa @kotiografi-tililläni. Oma some on ihanasti omissa käsissäni: saan päättää kuvakulmat ja millä tavalla puhun. Oli aika jännää antaa kerronta jonkun muun käsiin. Jännitti, välittyykö kodistamme se, mitä haluaisin siitä välittyvän. Somessa on aina pieni taikapöly päällä, ja tämähän on lopulta ihan tavallista asumista. Oli hienoa nähdä, että toivomani tunnelma tulikin ohjelmassa vielä vahvemmin esiin, koska liikkuva kamera näyttää kokonaisuuden laajemmin.

Oman kodin sisustus tukee Jarin mielestä hyvää oloa, kun valinnoissa kuuntelee omia tunteitaan. Kuva: MTV

Pelkäsitkö, että teille rakasta kotia voitaisiin myös kritisoida?

– Ennen kuin lähtee tällaiseen kilpailuun, pitää kysyä itseltään, miten osaisi ottaa kritiikin vastaan. Jos kotia arvostellaan, arvostellaan hyvin henkilökohtaista asiaa. Työskentelen koreografina ja työni jälki tulee aina yleisön nähtäville. Sen ansiosta tiesin, että kritiikki ei menisi minulla ihon alle vahvasti.

Kodissanne on kaikenlaista hauskaa, kuten pellejä ja norsuja. Mitä hauskuus teille merkitsee?

– Uppoudumme mielellämme sellaiseen leikkisyyteen ja satumaailmaan. Innostumme aina kuoseista lastenosastolla tai kun löytyy joku eläin, olemme ihan, että ”tämä on ihana”! Meille on tyypillistä, että jos löytyy vaikka joku ihana valas, laitamme sen seinälle.

Yläkerrasta löytyy paikka päiväunille tai yövieraalle. Nojatuoli ja rahi ovat Ikeasta. Kuva: MTV

Kilpailun voittosumma on 10 000 euroa. Mihin aiotte käyttää rahat?

– Asumme sata vuotta vanhassa talossa, joten täällä on aina jotain kremppaa tai remppaa. Mutta haluan ajatella, että koska palkinto tuli hauskan kautta, meidän pitää käyttää se johonkin hauskaan. Helposti rahat menisivät johonkin sellaiseen, että korjataan jokin viemäriputki. Ehkä me hankimme karusellin pihalle!

Onko mielessänne vielä haaveita, joita haluatte kodissanne toteuttaa?

– Minulla on tosi paljon asumiseen liittyviä haaveita. Haluaisin pienen maatilan, jossa olisi kanala. Tai takaisin Helsingin keskustaan johonkin ihanaan kivitaloon. Mitään suunnitelmia meillä ei vielä ole, mutta olen vähän kyllästymisherkkä tyyppi. Haaveilen myös siitä, että muuttaisimme joskus Porvoon vanhaan kaupunkiin, koska olen asunut Porvoossa lapsuuteni. Ehkä sitten eläkkeellä!

Jarin ja Mikan kotitalo on tullut monille tutuksi Jari Saarelaisen kirjasta Talosta kodiksi (Docendo 2023). Kuva: MTV
3 kommenttia