
Mökin ulkovalaistusta tarvitaan keskimäärin elokuusta huhtikuulle. Tärkeintä on miettiä, miksi, mitä ja miten valaiset. Kun omat lähtökohtasi ovat selvillä, käytä apuna valaistusalan ammattilaisia.
Hyvällä valaistuksella tuot pihallesi turvallisuutta ja tunnelmaa. Liikkuminen on helpompaa, eivätkä varkaat tai muut kiusantekijätkään tule niin helposti valaistulle mökille.
Valoa heijastuu mökin ikkunoista, mutta muuten valoa on vähän. Ympäristön valon määrä on kaupungeissa moninkertainen maaseutuun nähden. Maaseudulla pienenkin lisävalon tuominen helpottaa liikkumista. Yllättävän vähäinen valo riittää, jos ympärillä on muutoin pimeää. Pimeässä loistava kuu antaa hyvin vähän valoa lukseina eli valaistusvoimakkuusarvoina mitattuna, mutta sen valossa näkee kävellä.
Pihan lisäksi valoja voi laittaa metsään, jotta pihalla liikkuja hahmottaa koko miljöön helpommin. Valaistavan alueen on kuitenkin oltava oma. Naapurin tonttia ei saa valaista edes kasvien kohdevaloilla. Valoja ei saa olla muutoinkaan liikaa, sillä naapureiden ja lähiluonnon eläinten on saatava nukkua.
Näin suunnittelet mökin ulkovalaistuksen
- Valaise kulkuväylät, erityisesti sisäänkäynti mökkiin sekä reitit saunalle, käymälään ja muihin tärkeisiin piharakennuksiin.
- Valaise käytön mukaan myös oleskelualueet, kuten patiot, kesäkeittiöt ja grillipaikat.
- Kiinnitä huomiota valaisimen valonjakoon, sillä niissä on eroja. Osa valaisee viivamaisesti, osa levenevänä keilana tai ympyränä.
- Valitse lampputyyppi asiantuntijan kanssa käyttötarpeen mukaan. Hyvin ulos sopivat led-valaisimet ovat kalliimpia ostettaessa, mutta ne kuluttavat käytössä vähemmän energiaa. Led-lamput eivät kuumene, joten ne eivät sulata lunta ympäriltään.
- Sijoita valaisimet niin, että ne eivät häikäise. Tarvitset tasaista valoa kulkuväylille, joten jaon on oltava riittävän tiheä. Näin valokeilat sivuavat toisiaan säteiden rajakohdassa.
- Harkitse myös epäsuoraa valaistusta. Esimerkiksi portaiden askelmiin tai polun kaiteisiin asennetun led-listan valo heijastuu alas ja edistää turvallista liikkumista, mutta ei häikäise.
- Sijoita valaisimet myös sopivalle korkeudelle, jotta ne toimivat kaikkina vuodenaikoina. Häikäisevä lamppu ei edistä turvallista liikkumista eikä luo tunnelmaa.
- Valitse ulkovaloihin liiketunnistimia, ajastimia sekä hämärä- tai kellokytkimiä. Energiankulutus pienenee, kun valoja ohjataan tarpeen mukaan. Valoista voi koota myös erilaisia ryhmiä, jolloin yöllä syttyvät vain tietyt valot, kuten polku saunaan tai ulkokäymälään.
Mökin ulkovalaistuksen asentaminen
Sähkövalojen asennus on aina annettava ammattilaisen tehtäväksi. Ammattilainen osaa antaa vinkkejä myös siitä, mikä on käytännöllisin, järkevin ja taloudellisin tapa valaista. Valoalan asiantuntijoilla ja sähkösuunnittelijoilla on uusin tieto eri lampuista ja tekniikoista, joilla sähkönkulutus säilyy kohtuullisena, jopa edullisena.
Maastoltaan haasteellisissa ympäristöissä ei välttämättä kannata vetää sähköpiuhoja, vaan öljy- ja petrolilamput sekä kynttilälyhdyt luovat tunnelmaa ja riittävästi valoa. Myös aurinkokennolamppujen teho on viime vuosina kasvanut.
Silmä aistii valon sävyn lämpimänä tai kylmänä. Väri vaikuttaa tunnelmaan. Väri ilmoitetaan Kelvin-luvulla: mitä suurempi luku, sitä viileämmän väristä valoa. 2 700–3 000 Kelviniä on lämmintä valoa, 5 000 Kelvinin valo viileää.
Hyvällä mökin ulkovalaistuksella luodaan pihalle turvallisuutta ja tunnelmaa. Valaisimet onkin tärkeää sijoittaa niin, että ne eivät häikäise.
Asiantuntija: valaistussuunnittelija Ari Peltola, AIRIX Talotekniikka ja valaistussuunnittelija Irmeli Suikki, Valovuosi Oy