Vinkit kasvimaan kevätkylvöihin
Piha ja puutarha
Vinkit kasvimaan kevätkylvöihin
Kylvämään päästään heti, kun kasvimaa on lämmennyt ja kuivahtanut. Aloita porkkanasta ja persiljasta ja jätä lämpöä vaativien papujen, herneiden ja kurkkujen kylvö kesäkuulle.

Kasvimaan kevätkylvöt

  • Kirjaa ylös kylvö- ja istutuspäivät sekä viljelykokemukset.
  • Mitoita kylvötiheys niin, että haran terä mahtuu riviväleihin.
  • Kylvä korkeita kesäkukkia tuulisuojaksi lämpöä vaativien vihannesten viereen.
  • Karaise taimet eli totuta ne ulkoilmaan ennen istutusta.
  • Kastele jokainen vasta istutettu taimi yksilöllisesti.

Kevätkosteus hyödyksi

Kevätmuokkauksen jälkeen ei aikailla hetkeäkään, jotta itämiselle tärkeä kosteus ei ehdi haihtua maasta. Siemenet kylvetään mahdollisimman pian sen jälkeen, kun maa on kuohkeutettu ja sen pintakerros on haravoitu tasaiseksi. Kylvövaot vedetään pitkävartisella kuokalla, pienillä aloilla teräväkärkinen istutuskauha sopii tarkoitukseen. Siemenpussin kyljestä löytyvät kullekin lajille sopiva kylvötiheys ja riviväli. Jos maa on kovin kokkareista ja helposti tiivistyvää savimaata, voi kylvövaot peittää pehmeällä kompostimullalla tai hiekkamultaseoksella. Ilmava multa ojittaa kylvövakoa, ja itävät taimet läpäisevät sen helpommin kuin kokkareisen peltomullan.

Liotus nopeuttaa itämistä

Siemen tarvitsee itääkseen vettä. Itämistä voi nopeuttaa liottamalla siemeniä vedessä pari tuntia ennen kylvöä. Siemen imee itseensä vettä ja turpoaa, mikä saa elintoiminnot käynnistymään. Liotus huuhtelee tiettyjen lajien, kuten persiljan, siemenistä itämistä estävät aineet, jolloin itäminen on tasaista. Märät siemenet voi siivilöidä teesihdillä, minkä jälkeen ne kuivatetaan nopeasti talouspaperin päällä ja kylvetään.

Kosteutta kylvövakoon

Kylvönauha on kätevä vaihtoehto silloin, kun siemen on pientä. Nauhoissa siemenet on sijoitettu viljelyetäisyyksille, jolloin harventamista ei tarvita. Siemennauha asetetaan kylvövaon pohjalle ja peitetään huolellisesti. Ennen nauhan peittämistä vako kastellaan huolella. Huolehdi tasaisesta kosteudesta, sillä kuivumaan päässeessä nauhassa olevat siemenet itävät huonosti.

Lämpö kasvattaa

Toukokuun alkupuolella kylvetään hitaasti taimettuvat kasvit, jotka itävät myös alhaisissa lämpötiloissa. Liian varhain ei kannata kylvää, sillä esimerkiksi porkkanalla ei taimettumista juurikaan tapahdu maan lämpötilan jäädessä alle +8 asteen. Pohjois-Suomessa vihannesten viljely saadaan onnistumaan esikasvattamalla taimet ja keräämällä lämpöä viljelyksille harsokatteiden ja muovitunnelien sekä kasvilavojen ja -huoneiden avulla.

Riviviljely helpottaa

Suorat viljelyrivit helpottavat kasvimaan hoitoa. Pitkät rivit saa merkittyä suoriksi narulla, lyhyet rivit voi vetää rimaa tai haravan vartta käyttäen. Savimaalla ja kosteutta pidättävillä mailla matala viljelypenkki on hyvä vaihtoehto. Kohopenkki lämpenee keväällä nopeasti, ja juuret saavat enemmän lämpöä ja ilmaa kuin tasamaalla. Helposti kuivuvilla maalajeilla kylvörivit tehdään tasamaalle.

Kumppanuuskasvit

Kumppanuuskasveiksi kutsutaan kasvilajeja, jotka vaikuttavat toistensa kasvua edistävästi. Hyvät naapuruussuhteet voivat johtua monesta syystä. Härkäpapu sitoo juurillaan typpeä ja luovuttaa sitä perunan käyttöön, veriapila lannoittaa maata kaalin aluskasvina. Voimakkaasti tuoksuvat sipulit, samettikukka ja yrtit harhauttavat tuhohyönteisiä. Siksi sipuli ja porkkana viihtyvät yhdessä, samoin selleri ja purjo.

Kate suojaa ja kerää lämpöä

Kasvukauden alussa kasvuoloja voidaan parantaa peittämällä kasvustot lämpöä keräävillä katteilla. Viileinä kesinä kasvuston päälle levitettävä peiteharso tai muovitunneli on välttämätön avomaankurkun tai maissin kasvuunlähdön ja sadon turvaamiseksi. Kate suojaa kasvustoa jonkin verran lentäviltä tuholaisilta. Lavaa ja muovitunnelia on helteellä syytä tuulettaa poistamalla muovit, jotta ilmankosteus ja lämpötila eivät nouse haitallisen korkeaksi.

 

Sekaviljelmä voi hyvin

Monilajinen kasvimaa hämää tuhohyönteisiä ja vähentää niiden tuhoja. Malli monen lajin sekaviljelmään on saatu luonnosta, missä yhden lajin monokulttuuria ei esiinny. Mitä enemmän kasvimaalla on eri vihanneksia ja värikkäitä kukkia, sitä runsaammin siellä esiintyy hyödyllisiä pikkueliöitä, jotka pitävät tuhohyönteiset kurissa. Sekaviljelmän lajit valitaan niin, että kaikille riittää valoa, ravinteita ja kasvutilaa.

Tuholaisten syötit

Tuholaistorjunnassa käyttökelpoisia ovat myös syöttikasvit, kuten kiinankaali. Se kerää herkästi tuholaisia, jolloin viljeltävät kaalit saavat olla rauhassa. Kukkien viljely lisää puutarhan hyödyllisiä petohyönteisiä, jotka vähentävät tuhohyönteisten määrää. Kasvimaata tarkkailemalla voi löytää sopivia syöttikasveja ja oppia hyödyntämään kasvien naapuruussuhteita.

Lue lisää

Kommentoi »