Unelmien Talo&Koti

Lohjan messualueella kohoaa satavuotias talovanhus täynnä historiaa – Tarja ja Jussi korjausrakensivat Villa Kokkokalliosta hurmaavan kodin ja kahvilan

Lohjan messualueella kohoaa satavuotias talovanhus täynnä historiaa – Tarja ja Jussi korjausrakensivat Villa Kokkokalliosta hurmaavan kodin ja kahvilan
Villa Kokkokallio on Lohjan asuntomessujen korjausrakentamiskohde, joka huokuu sadan vuoden takaista historiaa. Kunnostusta on tehty pieteetillä, mikä näkyy lukuisissa yksityiskohdissa sähköjohdoista tapetti- ja hirsiseinän liitokseen.
Julkaistu: 8.7.2021

Tarja ja Jussi Lönnström kunnostivat vanhasta sahanjohtajan talosta kodin ja kahvilan, joka on Lohjan asuntomessujen korjausrakennuskohde numero 25. Villa Kokkokallio huokuu sadan vuoden takaista tunnelmaa, jota omistajat halusivat vaalia remonttia tehdessään.

Tarja ja Jussi ovat Villa Kokkokallion emäntä ja isäntä. Tarja on ammatiltaan palkanlaskija ja opiskelee yrittäjyyttä. Jussin työpaikka on nykyään Villa Kokkokallio. Kuva: Pentti Hämäläinen.

Miten päädyitte Villa Kokkokallion korjausrakentajiksi, Tarja Lönnström?

Olemme paljasjalkaisia lohjalaisia. Kun näimme talon myynti-ilmoituksen pääsiäisenä 2018, varsinkin Jussi innostui heti talon mahdollisuuksista. Jussin reaktio yllätti minut täysin! Talo oli ollut pitkään tyhjillään ja nökötti surullisena heinikon keskellä. Rakastuimme siihen heti: ideat ja suunnitelmat lentelivät jo ensikäynnillä.

Kun Tarja ja Jussi ajoivat ensi kertaa Villa Kokkokallion pihaan, talo oli huonossa kunnossa. Silti he tiesivät tulleensa erityiseen paikkaan ja rakastuivat taloon ensisilmäyksellä.

Miksi on tärkeää tuntea vanhojen talojen historia?

Tehtävämme on pitää talosta huolta, jotta se säilyy myös meidän jälkeemme. Jos vanhan poistaa, sitä ei saa takaisin.

Talo sijaitsee historiallisessa paikassa Lohjanjärven rannalla, joka on historiallisesti ollut pohjoiselta Länsi-Uudeltamaalta ja Hämeestä rannikolle johtavan vesireitin solmukohta. Hiisi-nimi liitetään myös esihistoriallisiin palvontapaikkaan, joten alueella on saattanut olla erityinen merkitys jo tuhat vuotta sitten eläneille lohjalaisille.

Villa Kokkokallio on rakennettu vuonna 1928 sahanjohtajan kodiksi ja konttorirakennukseksi historialliselle paikalle Hiidensalmeen Lohjanjärven rannalle. Lohjasta oli muodostunut 1900-luvun taitteessa merkittävä paikka sahateollisuudelle, ja talosta onkin hyvä näköala sen aikaisen sahan alueelle, joka on nyt asuntomessualuetta.

Kahvilaan sisään astuessa ei voi olla aistimatta talon satavuotista tunnelmaa. Hirsiseinät on jätetty osaksi upeasti esille.
Kahvilasalin tapettina on William Morrisin Strawberry Thief.
Värikkäiden tapettien lisäksi messuvieraiden kannattaa kiinnittää huomionsa kipsireliefipaneeleihin, jotka ovat Tarjan siskon Tuija Tammisen kaivertamia ja maalaamia. Kuivumisen jälkeen kipsipinta on vielä hiottu kevyesti, listoitettu ja maalattu. Jokaisen peilin uniikki kasviaihe vaihtelee paneeleihin yhdistettyjen tapettien mukaan.
Tehtävämme on pitää talosta huolta, jotta se säilyy myös meidän jälkeemme.

Miten talonne eroaa asuntomessujen uudis­kohteista?

Voisi sanoa, että talomme on uudisrakennusten vastakohta. Villa Kokkokallio on värikäs ja täynnä aitoa vanhaa tunnelmaa: satavuotiset hirsiseinät, vanhat rappuset, pönttöuunit ja kaari-ikkunat ovat uniikkeja. Olemme huomioineet uudessa sisustuksessa myös fengshui-oppia.

Vaikka pinkopahvit oli revitty pois jo ennen meitä, löysimme sieltä täältä voimakkaan värikkäitä, jopa kultaisia tapetin rippeitä. Valitsimme uudet tapetit näiden löytöjen inspiroimana.

Puupaneelien yläreunan listat on tehty talon vanhoista katto- ja lattialistoista.
Yläkerrassa on Tarjan ja Jussin koti, mutta sinne eivät messuvieraat pääse ihastelemaan.

Mihin kannattaa kiinnittää huomiota?

Sisään astuessa ei voi olla aistimatta talon satavuotista tunnelmaa. Kannattaa kiinnittää huomiota näyttäviin luontoaiheisiin tapetteihin. Myös tapetin ja hirsiseinän yhtymäkohta on mielenkiintoinen. Kahvilasta löytyvät kipsireliefi-paneelit ovat siskoni Tuija Tammisen kaivertamia ja maalamia. Paneelien yläreunan listat on kunnostettu vanhoista katto- ja lattialistoista. Tuijan käsialaa ovat myös pääoven aulan seinämaalaus sekä leikkimökin seinien maalaukset. Pihakin kukoistaa taas.

Olemme huomioineet uudessa sisustuksessa fengshui-oppia.

Tarjan ja Jussin parhaat vinkit korjausrakentajalle

  1. Vanha talo vaatii aikaa. Älä kiirehdi, vaan kuulostele ja tutustu taloon rauhassa ennen isoja muutoksia. Onneksi kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla. Kuuluu asiaan, että vanhassa talossa korjattavaa riittää huomisellekin.
  2. Talosta löytyviä materiaaleja voi usein käyttää uudelleen. Vaikka jotain uudelleen käytettävää joutuisi säilyttämään hieman pidempäänkin, niin se voi olla sen väärti.
  3. Onko kaikki pakko uusia? Uusiminen vain ulkonäön takia ei ole järkevää, jos entiset pinnat tai materiaalit ovat ehjiä ja toimivia. Villa Kokkokallioon olisi löytynyt esimerkiksi ihania uusvanhaan tyyliin sopivia vesihanoja, mutta emme nähneet vaihtamisessa järkeä, kun entiset ovat ehjiä ja toimivia.
Entinen sahanjohtajan talo on ylväs näky Lohjanjärven rannalla. Puutarha on suunniteltu ja toteutettu fengshui-oppien mukaan.
MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Väriä ja iloa sisustukseen laadukkailla seinätarroilla! Tilaa suosikkisi Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
1 kommentti