Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Rakkaudesta lajiin

”Grilli tekee kasviksille ja tofulle hyvää” – vegaanigrillaaja Niina Kari kokkaa kesällä lähes pelkästään grilliruokaa

Niina Kari harrastaa vegaanista grillausta. Hänen mielestään kasvikset ja tofu vaativat grillaukseen ehdottomasti öljyä, jotta niihin saa rapsakan paistopinnan.

23.7.2024

Kumpi tuli ensin, vegaanisuus vai grillaus?

Olin ihan tavallinen makkarangrillaaja, kun vuonna 2016 bongasin Vegaanihaasteen ja ajattelin, että kokeillaanpa. Sillä tiellä olen yhä. Vegaanimakkaraskene oli silloin paljon suppeampi kuin nyt. Minun piti keksiä muuta grillattavaa, koska halusin jatkaa harrastustani. Aloitamme mieheni kanssa grillikauden pääsiäisen ja vapun välissä, ja koko kesän ajan melkein kaikki ruoka menee grillin kautta.

Vegaaniset grillivartaat
"Kanattomat kanavartaat" odottavat grilliin pääsyä.

Saako kaikista grilliruoista vegaaniversion?

Ehkä vegaaniset ribsit eivät toimisi, mutta jakkihedelmästä tai sienistä valmistettu pulled “pork” onnistuu hyvin. Vegaanisia makkaroita ja muitakin grillattavia on nykyään hyvä valikoima. Muu-grillimakkarat ovat suosikkejani. Jotkut ihmettelevät, miksi vegaanit haluavat lihaa imitoivia tuotteita. Ainakin minusta on mukava syödä jotain vastaavaa, kun muut syövät liharuokia.

Hodarit
Niina Karin aasialaishenkiset hodarit.

Mitä kasvipohjaisesta grillauksesta pitää tietää?

Grilli tekee kasviksille ja tofulle hyvää. Rapsakka paistopinta ja savuaromi sopivat niihin hienosti. Koska kasvikset ovat rasvattomia ja tofu vähärasvaista, grillaus vaatii ehdottomasti öljyä. Pitkää kypsennysaikaa vaativat porkkanat ja perunat esikeitän ennen grillaamista. Kokeilemalla oppii, millainen kypsennys sopii kullekin kasvikselle. Esimerkiksi porkkanoille käy aika rajukin paistopinta, munakoisolle hidas kypsennys matalassa lämmössä on mielestäni paras.

Grillattua tofua ja maissisalaattia.
Grillattua tofua ja maissisalaattia.

Parhaat vegaaniset lisukkeet grilliruoan kylkeen?

Coleslaw ja marinoitu punasipuli ovat suosikkejani. Niitä on kätevä tehdä kerralla iso satsi, josta riittää moneksi päiväksi. Lisäksi lautasella on yleensä hyvää leipää, joku tsatsikihenkinen kastike sekä hummusta.

Vegaaninen pippuripihvi ja lisukkeet.
Vegaaninen pippuripihvi ja grillattua kaalia chimichurrikastikkeen, uusien perunoiden ja tomaattisalaatin kanssa.

Mitä grillaat seuraavaksi?

Olen viime aikoina ihastunut meksikolaiseen keittiöön, joten ehkä teen taas elote-grillimaisseja tai -salaattia. Pidän paljon myös korealaisesta ruoasta. Pitää tutkia, mitä grilliherkkuja sieltä suunnalta löytyy.

Niina Kari

Niina grillaa vegaanisia herkkuja tavallisella kaasugrillillä. Hän hyödyntää grillaustähteet salaateissa, pyttipannuissa tai pitaleipien täytteenä. Seuraa Niinan grillailuja ja muita kokkailuja Instagramissa @niina_kr.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt