
Ensin tulivat miesluolat, man cavet, ja tänä vuonna perässä seurasivat naisten puutarhavajat, she shedit. Pinterestissa ja Instagramissa hakusanoilla "she shed" löytyy kymmeniätuhansia osumia. Suomessakin pihavajoja, -rakennuksia ja -paviljonkeja on rakennettu ahkeraan.
"Jos on pienenä leikkinyt leikkimökillä, tämähän on suoraa jatkumoa", kommentoi Avotakan sisustustoimittaja Anna Aromaa.
"Varmaan naiset – ja erityisesti perheenäidit – haluavat hekin oman leikkipaikkansa, kun man caveista on puhuttu jo pitkään. Siellä voi tehdä, mitä lystää. Omassa pihavajassa voi toteuttaa oman unelmasisustuksen", Aromaa pohtii.
Valokuvaaja Teija Tuisku toteutti pihalleen juuri tällaisen hengailutilan.
"Vanhasta autotallista rakennettu vihervaja on yhdistetty oleskelu- ja työtila. Halusin itselleni viihtyisän paikan, jonne voin koota kaikki maailmalta mukaan tarttuneet puutarhan tykötarpeet eli ruukut, työkalut ja muut koriste-esineet – kaikki saman katon alle. Sateen ropistessa vajan peltikattoon siellä syntyy puutarha-aiheisia life-style kuvia sekä roppakaupalla uusia puutarhaunelmia", Tuisku kertoo.
Miltä ajatus she shedistä, naisvajasta, kuulostaa?
"Sana on uusi, mutta sellainen se ainakin minun tapauksessa on", Tuisku sanoo.
Yksi pihapaviljongin toteuttaneista on Jokioisilla asuva Kati Vepsä.
"Olin saanut ilmaiseksi vuosia sitten kaksi valkoista köynnösristikkoa ja ne olivat pitkään käyttämättöminä. Siitä se ajatus sitten lähti. Halusin oleskelutilan, jossa olisi yksityisyyttä, muttei kuitenkaan umpiseiniä. Ristikot olivat juuri sopivat toimittamaan seinän asemaa. Rehevyyden tunnetta valkoisen puun vastakohdaksi loivat pensaat, jotka olivat vuosien saatossa kasvaneet isoiksi", Vepsä kertoo.
Oman pihaparatiisinsa on toteuttanut myös kuusankoskelainen Tuija Lähteenmäki.
"Tykkään sisustaa, ja minulle on tärkeää, että omaan silmään kaikki näyttää kivalta. Kuistin tavarat ovat kaikki kierrätettyjä, vanhoja "rojuja", joita olen tuunannut. Kuistin sohva esimerkiksi on rautatieaseman vanha odotuspenkki, Lähteenmäki kertoo.