Vastaisku miesluolille! Maailmalla (ja nyt myös Suomessa) rakennetaan naisvajoja
Sisustus
Vastaisku miesluolille! Maailmalla (ja nyt myös Suomessa) rakennetaan naisvajoja
Nyt tulevat she shedit, naisten ikiomat pihavajat. Ilmiö on rantautunut maailmalta hiljalleen Suomeenkin.
23.8.2017
 |
Meillä kotona

Ensin tulivat miesluolat, man cavet, ja tänä vuonna perässä seurasivat naisten puutarhavajat, she shedit. Pinterestissa ja Instagramissa hakusanoilla "she shed" löytyy kymmeniätuhansia osumia. Suomessakin pihavajoja, -rakennuksia ja -paviljonkeja on rakennettu ahkeraan.

Maailmalla rakennetaan tunnelmallisia pihavajoja, jotka tietenkin syksyn tullen kuuluu myös valaista. Kuva House Doctor.

"Jos on pienenä leikkinyt leikkimökillä, tämähän on suoraa jatkumoa", kommentoi Avotakan sisustustoimittaja Anna Aromaa.

"Varmaan naiset – ja erityisesti perheenäidit – haluavat hekin oman leikkipaikkansa, kun man caveista on puhuttu jo pitkään. Siellä voi tehdä, mitä lystää. Omassa pihavajassa voi toteuttaa oman unelmasisustuksen", Aromaa pohtii.

Teija Tuiskun pihavaja on syksyllä tunnelmallinen paikka. Kuva Teija Tuisku.

Valokuvaaja Teija Tuisku toteutti pihalleen juuri tällaisen hengailutilan.

"Vanhasta autotallista rakennettu vihervaja on yhdistetty oleskelu- ja työtila. Halusin itselleni viihtyisän paikan, jonne voin koota kaikki maailmalta mukaan tarttuneet puutarhan tykötarpeet eli ruukut, työkalut ja muut koriste-esineet – kaikki saman katon alle. Sateen ropistessa vajan peltikattoon siellä syntyy puutarha-aiheisia life-style kuvia sekä roppakaupalla uusia puutarhaunelmia", Tuisku kertoo.

Miltä ajatus she shedistä, naisvajasta, kuulostaa?

"Sana on uusi, mutta sellainen se ainakin minun tapauksessa on", Tuisku sanoo.

Kati Vepsän pihapaviljongissa kalusteet on toteutettu kierrätysmateriaaleista. "Ekologisuus on minulle tärkeää. Käytetyistä kuormalavoista syntyi oiva sohva paviljonkiin. Päällyskankaan ompelin kirpputorilta löytyneistä verhoista. Tunnelmaa luovat lyhdyt ja kasvit, osa ruukuissa, osa istutettuna." (Kuva Kati Vepsä)

Yksi pihapaviljongin toteuttaneista on Jokioisilla asuva Kati Vepsä.

"Olin saanut ilmaiseksi vuosia sitten kaksi valkoista köynnösristikkoa ja ne olivat pitkään käyttämättöminä. Siitä se ajatus sitten lähti. Halusin oleskelutilan, jossa olisi yksityisyyttä, muttei kuitenkaan umpiseiniä. Ristikot olivat juuri sopivat toimittamaan seinän asemaa. Rehevyyden tunnetta valkoisen puun vastakohdaksi loivat pensaat, jotka olivat vuosien saatossa kasvaneet isoiksi", Vepsä kertoo.

Tuija Lähteenmäki asuu miehensä kanssa "pikkiriikkisessä talossa", joten kuisti on hänelle tärkeä lisä kodin viihtyisyyteen. (Kuva Tuija Lähteenmäki)

Oman pihaparatiisinsa on toteuttanut myös kuusankoskelainen Tuija Lähteenmäki.

"Tykkään sisustaa, ja minulle on tärkeää, että omaan silmään kaikki näyttää kivalta. Kuistin tavarat ovat kaikki kierrätettyjä, vanhoja "rojuja", joita olen tuunannut. Kuistin sohva esimerkiksi on rautatieaseman vanha odotuspenkki, Lähteenmäki kertoo.

Lue lisää:

Kommentoi »