Äidin ja tyttären Onnela
Sisustus
Äidin ja tyttären Onnela
Jokainen meistä tavoittelee onnea. Mirjalla se on viiden minuutin pyörämatkan päässä. Onnela-siirtolapuutarhamökissä toteutuivat vuosien haaveet.
6.6.2017
 |
Unelmien Talo&Koti

Mirja Lahtisen siirtolapuutarhamökki sai nimekseen Onnela, sillä se on hänelle unelmien täyttymys.

– Ehdin haaveilla omasta Onnelasta monta vuotta, kunnes yhdeksän vuotta sitten löysin sen vihdoin, Mirja kertoo.

Onnelan kuistinpielessä kukoistaa mausteisen tuoksuinen mökinruusu. Talon päädyssä on katettu terassi ruokapöytineen.
Mirjan Sanni-tytär on usein nähty vieras Onnelassa. Pihalle tullaan puuportista syreenien alta.

Onnela on rakennettu vuonna 1950 Kokkolan Tullimäkeen, ruutukaavaan rakennetun vehreän puutarhakeitaan keskelle. Alkuaikoina siirtolapuutarhayhdistys piti sitä omana tukikohtanaan, mutta se jäi pian pieneksi ja siitä tuli tavallinen mökki.

– Pyöräilen tänne kotoa viidessä minuutissa, ja täältä on suunnilleen sama matka kauppaan. Torille pääsen vartissa, Mirja iloitsee.

Sannin ja Mirjan kesäinen vapaa-aika kuluu istutuksia kuopsutellen ja puutarhassa kahvitellen. Välillä voi heittäytyä rennoksi ja vain ihailla kättensä työtä.

Mökkeily on Mirjasta ihanaa vastapainoa kerrostaloasumiselle, sillä hän tykkää kuopsutella kukkapenkkejä. Seurana hänellä on usein Sanni-tytär.

Alun perin mökissä oli kolme huonetta, jotka yhdistettiin. Samalla päästiin eroon toisiaan vasten kolisevista ovista. Onnelaan myös vedettiin sähköt ja tehtiin vintille makuuparvi. Aikaisemmin äiti ja tytär viettivät täällä vain päivät ja lähtivät yöksi kotiin. Nyt Mirja kiipeää yöksi parvelle ja Sanni kellahtaa olohuoneen laverisohvalle.

Remontissa lautalattiat maalattiin raikkaan vaaleanharmaiksi ja seinät vaakapaneloitiin, mikä myös osaltaan avartaa tilaa.

Eteisen pikkupenkki on puuseppä Salme Nylundin tekemä. Mirja puolestaan on nikkaroinut naulakon. Pajukorissa sauna- ja suihkutarvikkeet kulkevat päätalon yhteydessä oleviin pesutiloihin.
Mirja on ostanut kauniin peilipiirongin tuttavaltaan. Kalustoon kuuluu myös pieni sivupöytä.
Mirja maalasi jykevän laverin ja siron 1930-luvun sohvapöydän valkoisiksi. Puuseppä Salme Nylund on tehnyt vitriinikaapin vanhoista ikkunoista.

Irtaimisto tuli mökin mukana. Osan Mirja myi eteenpäin, mutta paljon on vielä jäljellä. Elämä keskittyy puutarhaan, ja terassi on mökkielämän keskus. Puutarha on pikkuhiljaa muuttunut marjatarhasta kukkakeitaaksi. Kasvihuoneen lisäksi Onnelassa on myös kasvimaa, mutta marjapensaita on enää yksi jäljellä.

Ruokapöydän ääreltä on parhaat näkymät ulos puutarhaan. Vahakangas eli vakstuuki on osoittautunut mökillä käteväksi.
Britakakun on leiponut Mirjan tytär Sanni, joka on ammatiltaan kokki. Koristeena on aho-orvokkia, jota kasvaa pihalla villinä. Maljakkoon voi aina taittaa ruusunoksan tai pari, sillä puutarhassa kukkii viisi eri ruusulajiketta.
Mirja teki kattovalaisimen varjostimen kurkkupurkista, johon hän porasi reikiä. Lampunkantaa peittää valurautainen koristemansetti.

Terassin käyttö lisääntyi huimasti, kun se katettiin pleksillä. Nyt terassilla voi kahvitella säällä kuin säällä ja ottaa välillä vaikka päiväunet. Varsinainen ruokailuryhmä sijaitsee talon päädyssä. Päivänkakkarat kukkivat nurmikolla villeinä, mutta sehän sopii Mirjalle. Ne ovat hänen lempikukkiaan.

– Onnela on kyllä nimensä veroinen. Täällä sielu lepää ja kroppa kiittää.

Nukkumaparvelle tehtiin kulku puhkaisemalla aukko välikattoon. Vanha pesukomuutti on löytö Ylivieskasta. Pystynaulakko täydentää mökin vaatesäilytystä.
Remontin yhteydessä mökkiin rakennettiin yläkerta. Matalassa tilassa on hyvä nukkua muhkeilla patjoilla. Mirja on tehnyt korin käsityökurssilla sanomalehdistä punoen.
Mirja saa omenapuun kukkimaan keväästä syksyyn ripustamalla oksille pieniä lasipulloja, joihin hän on poiminut kukkia puutarhasta.
Puutarhurin lempikukka päivänkakkara kukoistaa koko kesän. Kasvihuoneen takana puunkokoinen tyrni tavoittelee taivaita.
Kommentoi »