4 uutta (ja oih, miten ihanaa!) ideaa syysistutuksiin – hullaannutko karkkimaisesta pastellista tai kenties metsäisestä vihreästä?
Piha ja puutarha
4 uutta (ja oih, miten ihanaa!) ideaa syysistutuksiin – hullaannutko karkkimaisesta pastellista tai kenties metsäisestä vihreästä?
Nyt on aika päivittää terassin ja parvekkeen ruukut syyskauteen. Kokosimme neljä erityylistä ja hykerryttävän ihanaa syysistutusideaa. Pystytkö valitsemaan näistä suosikkisi?
31.8.2021
 |
Viherpiha

1. Vadillinen kukkakarkkia

Jos rakastat vaaleanpunaista, tämä istutus on sinulle! Kerrannaiskukkainen tarhapunahattu ’Butterfly Kisses’, kukonharja ja kapinkellokanerva ovat kuin karkkikaupan hyllyltä. Pitkälle syksyyn kukkivan kellokanervan rosmariinimaiset oksat lähes nuokkuvat näyttävien, putkimaisten kukkien painosta. Taustan tummalehtisen keijunkukan ’Carnival Candy Apple’ kauniin ilmavissa kukkavanoissa pörriäisetkin viihtyvät. Pienilehtinen pensastädyke oikealla tasapainottaa istutusta hillityllä harmaanvihreällä sävyllään.

Aseta tämä istutus runsaaseen valoon ja kastele tasaisesti.

2. Vihreä chic

Vihreän sävyinen istutus tuo raikkautta ja selkeää tyylikkyyttä alkusyksyyn. Kohti aurinkoa kurottelee herkkä syysvuokko, jonka valkoiset kukat hehkuvat kutsuvasti illan hämärtyessä. Sen ympärillä koreilevat kirjavalehtiset pensastädyke, sulkahirssi ja maksaruoho. Pienen ruukun on vallanut leveä ja rentoversoinen kanerva (Calluna vulgaris), jota myydään riippa- ja amppelikanervana.

Vihreän sävyinen syysistutus leikittelee erilaisilla lehtimuodoilla.
Muista jatkaa kastelua, vaikka säät muuttuisivat viileiksi.

3. Metsän henkeen

Tuo terassille rauhoittavaa metsän tunnelmaa valitsemalla ruukkuun tai ajan patinoimaan laatikkoon tumman­vihreitä, havumaisen olemuksen omaavia syyskasveja. Matala, suikertava variksenmarja sopii astian reunalle, missä sen ikivihreät lehdet keräävät katseita talventuloon saakka. Sen takana hehkuva tulikellokanerva on komea syyskasviuutuus, joka kukkii pitkälle syksyyn. Laatikon vasemmalla reunalla oleva pikkupensas on ikivihreä japaninorjanlaakeri, jota voi halutessaan muotoilla puksipuun tapaan. Ohut-, harmaaversoinen riisikukka peilaa variksenmarjan taipuisaa kasvutapaa. Kasvi on nimestään huolimatta oikeasti pensas. Keskellä oleva kietosaniainen tuo mukavaa pehmeyttä kokonaisuuteen.

Kuin pieni pala metsää terassilla!

4. Auringon kultaamat

Keltaisen ja ruskean sävyissä sädehtivä istutus huokuu lämpöä. Matalan kirjavalehtisen timjamin ympärillä kukkivat hienostuneen haaleankeltaiset kukonharja ja tarhapunahattu ’Moodz Peace’. Monivuotisen punahatun voit koettaa talvettaa siirtämällä kukkapenkkiin ennen pakkasia. Ruskea kuparisara tuo keveyttä ja voimistaa lähikumppanien sävyjä.

Keltaisen sävyinen istutus hehkuu kauniisti auringossa.
1 kommentti